El ple municipal aprova un manifest propi mentre Molins de Rei prepara el Dia de la Dona Treballadora

L’Ajuntament aprova un manifest propi per commemorar el Dia de la Dona Treballadora que va més enllà del que era habitual gràcies al consens polític. Entitats i col·lectius organitzen diferents actes amb motiu del 8 de març.

Imatge del Dia de la Dona de l'any passat // Laura Herrero

Imatge del Dia de la Dona de l’any passat // Laura Herrero

L’Ajuntament de Molins de Rei ha aprovat per unanimitat durant el ple municipal del mes de febrer un manifest propi fet amb motiu del Dia de la Dona Treballadora el proper 8 de març. I és que les entitats supramunicipals, que normalment elaboren el seu text al qual els diferents municipis s’adhereixen, encara no havien enviat cap proposta abans del ple i “s’ha volgut apropar el text abans de la seva lectura”, segons la regidora d’Igualtat Home-Dona, Jessica Revestido.  El resultat: un manifest més ambiciós que altres anys, que va més enllà del que era habitual, consensuat entre totes les formacions polítiques.

El text recupera el nom original de la celebració del 8 de març, el Dia de la Dona Treballadora i qualifica la igualtat entre homes i dones com “una qüestió pendent”. “Mentre el model de societat segueixi sent patriarcal, les dones seguirem sent ciutadanes de segona”, indica el contundent text. “Les dones necessitem respostes avui”, recrimina el manifest que titlla la violència masclista en l’àmbit de la parella i de la feina com “una realitat silenciada”.

El manifest insta a tots els poders públics a reconèixer “l’equitat de gènere” i a realitzar el “canvi cultural necessari per superar els rols de gènere”. A més, demanen que es lluiti per “combatre la feminització de la pobresa i derogar l’actual reforma del PP i equipara els drets de les dones per tal que deixin de ser ciutadanes de segona”. El manifest també es felicita per haver aconseguit la frenada de la reforma del dret a l’avortament. El text es llegirà dilluns dia 9 a les 12 perquè el 8 de març cau en diumenge.

Imatge del ple municipal del mes de febrer // Jose Polo

Imatge del ple municipal del mes de febrer // Jose Polo

Consens polític

L’aprovació i redacció d’aquest document ha estat possible gràcies al consens i a la col·laboració dels diferents grups polítics. Mar Miralles, de la CUP, ha agraït que s’evités la tònica dels últims anys” amb manifestos que “de tant conciliadors que pretenen ser, acaben descafeïnant el discurs”. L’únic aspecte que ha criticat Miralles és la data de la lectura del manifest: un dilluns a les 12 del migdia en un “horari gens conciliador” per a les dones treballadores.

“D’un tema que podia ser un entrebanc, com era no tenir la declaració de les entitats municipalistes hem fet una oportunitat”, ha explicat Mercè Ferrer, d’Iniciativa per Molins de Rei. “Hi ha una bona programació d’actes organitzats per l’ajuntament, les entitats i els partits”, considera l’ecosocialista.

Sílvia Guillén, d’ERC, ha considerat que “després de les aportacions fetes” la declaració ha quedat “prou apanyada” i ha incidit en les diferències salarials entre homes i dones afirmant que “les diferencies salarials entre dona i home han crescut amb la crisi econòmica”.

Les tres regidores han lamentat que només hi hagi 6 regidores d’un total de 21 càrrecs electes a l’Ajuntament de Molins de Rei després de la marxa de Mònica Santamans. CiU i PP no han utilitzat el seu torn de paraula en aquest punt de l’ordre del dia.

Multitud d’actes

Diferents col·lectius han organitzat actes a Molins de Rei amb motiu del Dia de la Dona Treballadora. Els pots trobar a l’agenda de Viu Molins de Rei.

Recomanacions personalitzades