El pati del Palau, l’aneguet lleig de la Fira de la Candelera

La fira de col·leccionisme i brocanters veu amb mals ulls la nova ubicació al Pati del Palau, mentre que els paradistes de la Fira de la Natura celebren haver-se instal·lat a la plaça del Mercat. Els canvis d’ubicació d’ambdues fires deixen en evidència que els firaires prefereixen ser en altres llocs abans que a la nova plaça verda.

El pati del Palau, durant el matí de dissabte // Elisenda Colell

El pati del Palau, durant el matí de dissabte // Elisenda Colell

La 164a Fira de la Candelera s’estrenava el passat divendres amb un canvi d’ubicació. El pati del Palau, reconvertit recentment com a nova plaça verda, s’ha establert al recinte firal aquest cop com l’espai dedicat al col·leccionisme i els objectes emblemàtics. No només per situar-hi les parades de la Fira de Brocanters i Col·leccionisme, sinó perquè també va comptar amb figures de Catalunya en miniatura o l’habitual intercanvi de plaques de cava del dissabte al matí. D’aquesta manera, es feia un canvi de fitxes i la Fira de la Natura, que en els últims anys era la que se situava al pati del Palau, es movia a la plaça del Mercat on s’han retirat algunes jardineres.

Aquests canvis, però, no han deixat a tothom satisfet. No pas perquè el nou pati del Palau no sigui atractiu després de la reforma, sinó perquè queda com un espai tancat on hi ha menys trànsit de persones que en altres localitzacions de la Fira.

Els brocanters, descontents

Tots els firaires de la Fira de Brocanters preguntats per Viu Molins de Rei s’han mostrat descontents amb la nova ubicació. Els motius segons Alfons González, un paradista vingut de Vilafranca del Penedès, són evidents: “Al tractar-se d’una plaça tancada, les persones que no els interessa el col·leccionisme, no venen”. De fet, el sector viu del públic fidel però reduït que no es perd cap esdeveniment.

Abans, es trobaven amb molta gent de pas i ara és el que troben a faltar. “Ens cal un trànsit permanent perquè la cultura del col·leccionisme no mori”, explicava Joaquim Blanes, un firaire andorrà que recorda que els objectes que ell guarda són part de la nostra història. I és que la nova ubicació sembla que ha dificultat més el trànsit de curiosos o desconeixedors d’aquesta activitat.

Els brocanters, situats al pati del Palau, preferien ser en una altra ubicació // Elisenda Colell

Els brocanters, situats al pati del Palau, preferien ser en una altra ubicació // Elisenda Colell

En canvi, la situació a la plaça del Mercat sembla que era molt millor. “És una zona de pas, un eix transversal de Molins que també connecta amb la Fira del Planter”, explicava el firaire Albert Badia. El canvi ha comportat que enguany s’hagi reduït el nombre d’expositors d’aquest sector que no superava les 9 parades. “A tothom no li ha semblat bé el canvi i hi ha companys que han decidit no venir”, sentenciava Alfons González.

La 17a Trobada de Plaques de Cava va aplegar als fanàtics d'aquest art // Elisenda Colell

La 17a Trobada de Plaques de Cava va aplegar als fanàtics d’aquest art // Elisenda Colell

Tot i així, la plaça ha acollit diverses activitats. La més destacable, la 17a trobada d’intercanvi de plaques de cava de l’Agrupació Filatèlica i Numismàtica de Molins de Rei, que any rere any es localitza en un lloc diferent. L’any passat va ser el pati de l’escola Alfons XIII i en fa dos a la Fira Jove. Aquest públic de la trobada, però, ja és habitual a la fira i no és el flux de clientela al que es volen estendre els brocanters per fer arribar als més desconeixedors l’art ocult del col·leccionisme. D’altra banda, la plaça verda va comptar amb l’exposició de peces de Catalunya en Miniatura, una mostra poc habitual que va aplegar molts curiosos.

Un infant a la secció de Catalunya en Miniatura // Elisenda Colell

Un infant a la secció de Catalunya en Miniatura // Elisenda Colell

Els expositors de la Natura, més ben situats

Per la seva banda, la Fira de la Natura també s’ha vist resituada. En aquest cas, els paradistes s’alegraven del canvi. Ho explicava Carles Casa, d’Ecomatalasser.cat, que fabrica matalassos de manera ecològica i artesanal: “El canvi d’ubicació ens ha anat molt millor, l’any passat estàvem apartats del flux de visitants”. També ho confirmava Germán Sánchez, representant d’Enertecnic, una empresa molinenca dedicada a la instal·lació elèctrica basada en energies renovables. “M’agrada més aquest lloc, hi ha més gent, allà estàvem més mal repartits”, deia Sánchez.

La fira de la Natura, plena de gom a gom // Elisenda Colell

La fira de la Natura, plena de gom a gom // Elisenda Colell

Un grup d'infants en un dels tallers d'herbes aromàtiques // Elisenda Colell

Un grup d’infants en un dels tallers d’herbes aromàtiques // Elisenda Colell

A la Fira de la Natura s’han mantingut els tallers d’horticultura i herbes aromàtiques que organitza l’associació Boscafoscan, juntament amb amb l’empresa Babilon.cat, de jardineria vertical. L’educador ambiental Alexandre Español assegurava que, arran de la localització a la plaça del Mercat “tots els tallers estan plens i hi ha més moviment”, però recordava que “abans teniem més espai i l’entorn era més natural”. També ho recalcava Jesús Martínez, responsable de l’empresa de compostatge vertical, que reconeixia veure “molt més trànsit de visitants que al Pati del Palau”.

Tot i comptar amb una millor ubicació, el nombre d’expositors de la Fira de la Natura ha disminuït respecte anteriors edicions. Concretament s’ha reduït a la meitat, passant dels 49 de l’any anterior als 25 d’aquesta edició. Ho recordava el molinenc German Sánchez, tot sentenciant que “del nostre sector l’any passat érem 5 i aquest any en som 2”. Per la reduïda dimensió de la plaça del Mercat, molts aparadors que normalment s’incloïen a la Natura s’han hagut de reubicar a altres fires. Però també és cert que el nombre d’estands dedicats a la divulgació de l’energia sostenible ha disminuït de manera considerable, amb només 3 parades, una d’aquestes responsabilitat del molinenc Albert Artés i el seu projecte de mobilitat elèctrica, que era el seu primer any com a expositor. Tampoc hi havia cap parada de fruita i verdura de proximitat i ecològica, com si que hi era en altres edicions. Segons fonts municipals, el grup de productors de quilòmetre zero, han optat per no visitar la Candelera aquest any. I és que la majoria d’estands estaven més dedicats a experiències ecològiques, ja fos sobre teràpies naturals o productes com el pa artesà o la ferreteria tradicional.

La Fira de la Natura ha rebut més visitants que en altres edicions // Elisenda Colell

La Fira de la Natura ha rebut més visitants que en altres edicions // Elisenda Colell

En tot cas, sembla que ningú vol situar-se durant la Fira de la Candelera al pati del Palau. Els brocanters, que han hagut d’assumir aquest rol enguany, son conscients també de la dificultat que suposa organitzar els diferents sectors a tot el recinte. “S’ha de jugar una partida d’escacs i ens hem de repartir el terreny”, explicava un paradista del sector del col·leccionisme, assumint que enguany els ha tocat a ells perdre la partida. L’organització de la Candelera haurà de lluitar per convertir l’aneguet lleig en cigne.

[sam id=”49″ codes=”true”]

Recomanacions personalitzades