El govern municipal proposa congelar la majoria dels impostos

La sociovergència molinenca vol “congelar els impostos” del 2015 i diu que la seva proposta d’ordenances “suscita” el vot favorable de l’oposició. L’IBI és el més que possible punt de desacord entre govern i oposició.

Xavi Paz, Joan Ramon Casals i Miguel Zaragoza durant la roda de premsa de presentació d'ordenances // Jose Polo

Xavi Paz, Joan Ramon Casals i Miguel Zaragoza durant la roda de premsa de presentació d’ordenances // Jose Polo

La proposta d’ordenances fiscals per a l’any 2015 és “congelar la pràctica totalitat dels impostos i taxes”. D’aquesta manera, la sociovergència molinenca espera “suscitar el vot favorable” de les forces de l’oposició en paraules del regidor de Finances, Miguel Zaragoza (PSC). En paraules de l’alcalde, Joan Ramon Casals (CiU), la proposta presentada per l’equip de govern significa “complir els compromisos” d’un ajuntament que va prometre “no pujar mai els impostos per sobre de l’IPC”. Per al primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC), el govern fa una proposta d’ordenances “pensades per les persones” i que “garanteixen els serveis”.

Es vol apostar per l’anomenada “tarifació social” en la taxa d’escombraries per tal que les persones amb menys recursos tinguin bonificació en el seu pagament. Aquesta mesura ja s’ha introduït de manera parcial en altres serveis com les llars d’infants i l’escola de música. Algunes forces de l’oposició demanen que s’incideixi més en aquest aspecte i que es faci una tarifació social “completa” on no només es baixi el preu a les persones amb menys recursos sinó que també es pugi el preu a les persones amb més poder adquisitiu.

Una altra de les novetats que s’inclouen és una bonificació del 50% als vehicles híbrids independentment de l’any de la seva compra. Fins ara, aquesta bonificació només beneficiava els vehicles elèctrics i durant només el primer any de la seva adquisició.

També es vol rebaixar en un 50% els preus dels bucs d’assaig de la Federació Obrera, la taxa per neteja de parcel·les i el preu del servei dels espais de co-working Enlaira’t del centre García Nieto. Es proposen noves tarifes d’ús de la Piscina Municipal a partir de les quatre de la tarda i s’aposta per introduir abonaments especials per l’estiu.

Únicament opten per pujar l’aparcament SABA del Centre Vila (1%), la casa de colònies Can Santoi (2%) i la tarifa de les ordres d’execució en la taxa de llicències, que passa de 100 a 200€. En els dos primers casos, aquestes pujades estaven previstes en el plec de clàusules de contractació del servei.

L’any passat les ordenances es van aprovar gràcies a l’abstenció dels grups d’Iniciativa per Molins de Rei i el PP. Enguany es debatran en un ple extraordinari que es celebrarà dijous 6 de novembre i que comptarà amb la retransmissió en directe de Viu Molins de Rei.

L’IBI, possible punt de desacord

Un dels punts que impedeix l’acord entre el govern i alguns partit de l’oposició pot ser el càlcul de l’IBI. Durant anys s’ha anat canviat el tipus impositiu d’aquest impost per tal d’anar fent més lleu la pujada del preu causada per la revisió cadastral del immobles, que s’ha anat aplicant gradualment durant els últims 10 anys. Segons ha explicat el govern en la roda de premsa del passat 30 d’octubre, la revisió ja s’ha fet efectiva per complet i el preu ja ha pujat tot el que havia de pujar per aquest motiu. Algunes veus apunten que això no seria correcte i afirmen que, si veritablement es vol congelar l’IBI, s’hauria de seguir modificant el tipus impositiu un any més.

Segons ha pogut saber Viu Molins de Rei, durant les últimes hores el govern municipal s’ha adonat que estava equivocat i que, per tal de poder congelar l’IBI veritablement, s’hauria de corregir, un any més, el tipus impositiu. Fonts properes a la regidoria de Finances han afirmat a aquesta redacció que el govern està disposat a modificar la seva proposta inicial d’IBI, tornant a variar el tipus impositiu, per tal que l’impost més important de l’Ajuntament es congeli realment.

Recomanacions personalitzades