L’Ajuntament aplicarà una tarifació social parcial a les llars d’infants i l’escola de música

Les taxes de les llars d’Infants i l’Escola de Música Julià Canals seran bonificades per l’Ajuntament a les famílies amb rendes més baixes. La mesura és aprovada amb els vots a favor només dels partits del govern (CiU i PSC). Part de l’oposició reclama una tarifació social total que incrementi el preu a les famílies amb més recursos.

La llar d'infants El Rodó és una de les més antigues de Molins de Rei// Jordi Julià

La llar d’infants El Rodó va ser fundada per el recordat mestre Lluís Català // Jordi Julià

Les famílies empadronades a Molins de Rei amb menys recursos econòmics pagaran menys per utilitzar l’escola de música i les llars d’infants de titularitat municipal. Serà una bonificació proporcional al volum d’ingressos familiars dels usuaris. En ambdós casos s’aplicaran descomptes del 10% en rendes mensuals inferiors a 470 euros, 20% per a les famílies amb menys de 405€ al mes, 40% per a rendes inferiors a 343 euros, 60% per als usuaris que disposin de menys 278 euros mensuals i per últim, una bonificació del 75% per aquelles persones que la seva capacitat adquisitiva mensual no superi els 219 euros al mes.

Totes aquelles famílies amb ingressos superiors als 470 euros seguiran pagant l’import total de les taxes. En el cas de les llars d’infants, el preu general és de 183,79 euros. Pel que fa a l’Escola de Música Julià Canals és variable en funció del curs de l’infant. Per al regidor d’Educació, Xavi Paz (PSC), encarregat de presentar la proposta al passat ple municipal aquesta iniciativa “requerirà d’una informació i una pedagogia important per les famílies”.

A Molins de Rei hi ha tres llars d’infants de titularitat pública: El Rodó, La Traca i el Molí. Dels 240 escolaritzats a les llars d’infants, actualment 43 famílies reben un tipus de bonificació, aquesta xifra suposa un 18% el total. Amb l’entrada en vigor d’aquesta proposta, Paz es mostra convençut de que el curs vinent “pot augmentar de forma important un cop analitzada la informació”. Es preveu que des del web de l’Ajuntament les famílies que ho desitgin puguin consultar en quina franja de renda es situen abans de dur a terme la preinscripció.

Tarifació social incompleta

A la proposta que presenta el govern municipal es tenen en compte les bonificacions per a les rendes baixes però en cap cas es considera un augment de preu per a les rendes més altes. Paz va al·legar que aplicar actualment la tarifació social estrictament suposaria que en comptes dels 183,79€ que paguen les famílies a les llars d’infants, els usuaris amb rendes superiors pagarien més de 400 euros. Les forces d’esquerres de l’oposició -CUP, Iniciativa per Molins de Rei i Esquerres per Molins de Rei- van considerar que “tot i estar d’acord amb la filosofia” no ho veuen una tarifació social amb totes les lletres.

Per Roger Castillo, de la CUP, “es presenta més el terme que no la realitat”. Des del principal partit de l’oposició es veu com “un primer pas” però demanen “valentia per exercir la tarifació social per dalt“, és a dir, que les famílies amb més possibilitats econòmiques paguin més i cobreixin així l’import real de les taxes.

Des d’Iniciativa per Molins de Rei, Ivan Arcas va justificar la seva abstenció defensant la seva proposta de posar un topall màxim de 7 o 8 euros més al mes per aquelles persones que tinguin rendes més altes i per als usuaris que no volguessin donar les seves dades per a la tarifació social, i així es pogués assolir el concepte de tarifació social.

En la mateixa línia, des d’Esquerres per Molins de Rei, Jordi Romeu va mostrar el mateix matís envers aquesta tarifació social incompleta. A més, Romeu va destacar que la davallada dels ingressos que ha percebut l’Ajuntament en forma de subvenció de la Generalitat han estat de 834.000 euros entre l’escola de música i les llars d’infants. “És veritat que no es por repercutir el 100% a les famílies però posa en perill el model de finançament del model educatiu públic” va afegir el regidor d’Esquerres per Molins de Rei, anunciant també l’abstenció del seu partit. Per la seva banda, el PP també es va abstenir.

Recomanacions personalitzades