La retallada de la Generalitat en el servei contra els mosquits costa 15.000 euros a l’Ajuntament

L’Ajuntament de Molins de Rei es veu forçat a augmentar la partida pressupostària destinada al control del mosquit tigre, passant dels 10.000 euros previstos a 25.000 degut a la decisió de la Generalitat de deixar sense finançament al Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat.

Vista lateral d'un adult femella de mosquit tigre, Aedes albopictus // J. Gathany

Vista lateral d’un adult femella de mosquit tigre, Aedes albopictus // J. Gathany

Per evitar quedar-se sense el Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat, l’Ajuntament de Molins de Rei ha de donar la cara -i treure la cartera- un cop més tapant les vergonyes de la Generalitat. Després de que es conegués que el govern català, per sorpresa, ha decidit deixar de cofinançar el servei contra els mosquits prestat pel Consell Comarcal del Baix Llobregat, els ajuntaments afectats ja van mostrar el seu compromís d’augmentar les partides dels pressupostos municipals per garantir la continuïtat, com a mínim aquest any. Això suposa que els 300.000 euros que aportava la Generalitat a través del PUOSC (Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya) ara l’han de posar els 19 ajuntaments on actua el Servei de Control de Mosquits.

En el cas de Molins de Rei, la partida pressupostària que inicialment havia de ser de 10.000 euros passa a ser de 25.000. Són 15.000 euros més que serviran per garantir les actuacions més immediates i la prestació del servei que lluita contra el mosquit tigre durant aquest 2014.

Un servei important

El Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat porta funcionant des de l’any 1989. Amb una desena de treballadors en plantilla, el Servei de Control de Mosquits és un organisme que ha aconseguit reduir més d’un 90% la població adulta de mosquits a la zona en els últims 10 anys. Aquest servei actua a la zona sud i centre del Baix Llobregat i L’Hospitalet però també en infraestructures importants com el port, l’aeroport i la Zona Franca. Ells van ser els que van lluitar contra el mosquit tigre quan va arribar a Catalunya i ara alerten del risc sanitari que pot aparèixer si deixen de fer la seva feina.

El mosquit tigre, controlat després d’uns anys d’expansió, és l’espècie que més preocupa als experts per l’augment del risc de transmissió de malalties que comportaria. Arribat al 2004 a Catalunya, poc temps després va ser detectat a Molins de Rei i es va expandir per tot el Baix Llobregat. Segons un dels tècnics del Servei, Carles Aranda, “hi ha hagut casos de chikungunya i dengue transmesos pel mosquit tigre a França i Itàlia, queda oberta aquesta possibilitat de la transmissió de malalties si el servei de control no es fa”.

Amb l’increment de la partida per part dels ajuntaments, la campanya del 2014 està garantida.  El problema es presenta sobretot de cara a l’any vinent si la Generalitat continua sense voler mantenir el servei; serà llavors quan els ajuntaments hauran de decidir si tornen a assumir la totalitat del Servei, amb la despesa extraordinària que això els comporta, o deixen de lluitar contra els mosquits.

Recomanacions personalitzades