La Generalitat abandona el Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat

El govern de la Generalitat ha anunciat per sorpresa que deixa de cofinançar el Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat. El Consell Comarcal alerta d’un risc de salut pública si es prescindeix del servei. Un augment descontrolat dels mosquits podria provocar fins i tot l’expansió de malalties exòtiques.

Vista lateral d'un adult femella de mosquit tigre, Aedes albopictus // J. Gathany

Vista lateral d’un adult femella de mosquit tigre, Aedes albopictus // J. Gathany

El Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat porta funcionant des de l’any 1989 gràcies al finançament dels ajuntaments i la Generalitat, que pagava més de la meitat del servei. Ara per sorpresa, el govern català ha anunciat que deixa de fer la seva aportació d’uns 300.000 euros a través del PUOSC (Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya) i posa en perill la seva viabilitat en el futur i les actuacions més immediates aquesta mateixa campanya, que hauran d’assumir econòmicament els ajuntaments afectats.

19 ajuntaments, entre ells el de Molins de Rei, que fins ara assumien els 250.000 euros restants que costa el Servei, hauran de fer-se càrrec de la part que pagava la Generalitat si no volen trobar-se amb greus problemes en les properes setmanes. I és que més enllà de les molèsties que comporta la presència de mosquits, des del Consell Comarcal del Baix Llobregat alerten d’un “risc de salut pública” si es deixa d’actuar com fins ara.

Un servei bàsic

“Ni un pas enrere, no podem tornar a una altra època i esperar que cadascú solucioni el problema”, ha assegurat el president del Consell, Joaquim Balsera en una roda de premsa rodejat d’alcaldes del Baix Llobregat. No hi era el de Molins de Rei però si que estava Mònica Santamans (CiU), regidora de Medi Ambient i Salut Pública i presidenta de l’àrea de Sostenibilitat i Territori. També era present Ivan Arcas (Iniciativa) com a vicepresident del Consell Comarcal. “És un servei considerat bàsic i té unes implicacions de salut i de benestar per a la població molt importants”, considera Balsera.

Els ajuntaments afectats per la retallada de la Generalitat es veuran obligats a augmentar de manera gairebé immediata la seva aportació per poder garantir el finançament del Servei. Aena i el port de Barcelona també hauran d’augmentar la seva contribució d’un servei que evita la proliferació del mosquit en una zona on viuen un milió de persones i amb infraestructures clau com l’aeroport -al costat de les zones humides del Delta del Llobregat-, per on passen 35 milions d’usuaris cada any.

Transmissió de malalties exòtiques

Amb una desena de treballadors en plantilla, el Servei de Control de Mosquits és un organisme que ha aconseguit reduir més d’un 90% la població adulta de mosquits a la zona en els últims 10 anys. Aquest servei actua a la zona sud i centre del Baix Llobregat i L’Hospitalet però també en infraestructures importants com el port, l’aeroport i la Zona Franca. Ells van ser els que van lluitar contra el mosquit tigre quan va arribar a Catalunya i ara alerten del risc sanitari que pot aparèixer si deixen de fer la seva feina.

El mosquit tigre, controlat després d’uns anys d’expansió, és l’espècie que més preocupa als experts per l’augment del risc de transmissió de malalties que comportaria. Segons un dels tècnics del Servei, Carles Aranda, Carles Aranda, “hi ha hagut casos de chikungunya i dengue transmesos pel mosquit tigre a França i Itàlia, queda oberta aquesta possibilitat de la transmissió de malalties si el servei de control no es fa”.

El personal del Servei de Control de Mosquits ja treballa en evitar-ho i la campanya d’aquest 2014 està garantida. L’efecte col·lateral serà un major cost pels ajuntaments. El problema es presenta sobretot de cara a l’any vinent si la Generalitat continua sense voler mantenir el servei; seria llavors quan podria desaparèixer.

Recomanacions personalitzades