Una oportunitat per fer-se veure a la Candelera

Entitats i associacions aprofiten la seva presència a la Fira d’Entitats en el marc de la Fira de la Candelera per donar-se a conèixer. El voluntariat sense ànim de lucre intenta estendre’s i fer xarxa a la carpa de plaça del Molí, on s’aplegaven entitats d’àmbits ben diversos.

La Fira d'Entitats en un moment àlgid de públic // Elisenda Colell

La Fira d’Entitats en un moment àlgid de públic // Elisenda Colell

Gairebé una trentena d’entitats i associacions han exposat els seus projectes i mèrits a la carpa de la Fira d’Entitats durant la 163a Fira de la Candelera. L’objectiu: donar a conèixer la seva tasca i fer gran un teixit de voluntaris que, desinteressadament dediquen el temps lliure a implicar-se per Molins de Rei. Entitats esportives, educatives, sanitàries, veïnals i de foc, entre altres, comparteixen espai malgrat la dispersió per temàtica.

Molins de Rei, solidària

Un terç de les entitats presents eren les dedicades al desenvolupament i la cooperaació internacional. L’espai ocupat per Amnistia Internacional, ambientat en el nou any Xinès, recollia signatures contra els presos de consciència empresonats injustament al país asiàtic, mentre que Molins de Rei amb el Sàhara omplia el terra d’enganxines de mines anti-persona per fer visible aquesta realitat, alhora que proposava canviar-les per roses a les escoles: “Anirem a les escoles de Molins de Rei a fer tallers de roses, que portarem al mur de la vergonya, al Sàhara”. Comerç Just, per la seva banda, recorda que, tot i ja no tenir botiga pròpia, el cafè més popular encara es ven a comerços locals.

De dreta a esquerra, un gran estand compartir per Amnistia Internacional, Molins de Rei amb el Sàhara i Comerç Just // Elisenda Colell

De dreta a esquerra, un gran estand compartit per Amnistia Internacional, Molins de Rei amb el Sàhara i Comerç Just // Elisenda Colell

També hi eren presents Manyanet Solidari, Songtaaba i l’Associació Intercultural Solidària Teranga. Tots ells per explicar i dir en veu alta que hi ha un tercer món que reclama ser reconegut i ajudat.

Les entitats educatives, com a cada any, s’apleguen al recinte firal, tot i que d’una manera molt dispersa. L’IES Bernat el Ferrer promovia la participació dels estudiants per proposar millores i reconèixer el que funciona al centre. L’IES Lluís de Requesens i l’escola Sant Miquel, per la seva banda, exposaven els projectes de l’any, mentre que moltes AMPAs i grups d’alumnes es repartien a la plaça del Molí, fora de la carpa, venent productes fets per ells i oferint serveis per finançar activitats ben diverses, principalment viatges de fi de curs.

L'estand del Cau commemorava els seus 55 anys amb 55 usos diferents del foulard // Elisenda Colell

L’estand del Cau commemorava els seus 55 anys amb 55  usos diferents del foulard // Elisenda Colell

El grup de criança Vincles tampoc negava l’oportunitat de donar a conèixer el seu model educatiu alternatiu. Igualment ho van fer les quatre entitats de lleure- l’esplai Spai, l’esplai Agrupa, l’esplai MIB i el Cau- posant en valor una educació menys formal però igualment compromesa.

El valor de donar la cara

“No ens amaguem, no sóm alcohòlics anònims, sóm alcohòlics rehabilitats amb noms, cognoms, família i ocupació que volem demostrar que un alcohòlic se’n pot sortir”, sentenciava en Josep Murciano des de l’estand de REMARE (Reagrupament de Malalts Alcohòlics Rehabilitats del Baix Llobregat). Fa més de disset anys que són a la vila i encara veuen com molts giren la cara davant el seu estand. Però la seva feina no només és de reabilitació, davant d’una realitat tan colpidora com la que tracten. “La gent està molt deteriorada, moralment enfonsada i econòmicament a la ruïna”, i és que, avui “el consum de tòxics, diuen, està molt estès i sempre acaba a l’alcohol, la droga més barata i legal”.

Altres entitats relacionades amb la santitat com l’Associació Espanyola Contra el Càncer segueixen treballant per esmolar les ferides que la malaltia encara genera a la societat, amb entre altres, una col·lecta de diners que es destina a la investigació científica. També es podien trobar membres de l’Associació de Familiars de malalts d’Alzheimer, que donen suport a familiars i malalts fent pinya per una vida digne.

El moviment veïnal és viu

En un gran estand expositor s’evidenciava, a més, que les entitats veïnals encara sobreviuen a Molins de Rei. Amb la incipient constitució d’una associació a la Granja, els veïns dels diferents barris -la Riera Bonet, el Canal, can Graner, Bonavista-el Mas, L’Àngel i Vallpineda- establien lligams al mateix temps que compartien experiències i projectes comuns. Tot plegat, per fer veure als molinencs que, més enllà del Centre Vila, hi ha vida associativa i molt rica.

La Agrupación Lorquina, a la fotografia, o la Casa Andalucía, es donaven a conèixer a la Fira d'Entitats // Elisenda Colell

La Agrupación Lorquina, a la fotografia, o la Casa de Andalucía, es donaven a conèixer a la Fira d’Entitats // Elisenda Colell

Els castellers, malgrat la pluja del dissabte, seguien promocionant els Castells // Elisenda Colell

Els matossers, malgrat la pluja de dissabte, seguien promocionant els Castells // Elisenda Colell

Per la seva banda, les entitats de foc han preferit ser a peu de plaça en comptes de ser a la carpa. Els diables i el Cuc oferien variats tallers per als més menuts: fer encertar una anella als corns del Cuc, trenca-closques, pintar cares, fer màscares de diables o fins i tot torxes. Els petits diables també van fer una demostració del seu talent musical amb la segona Tabalfira. En canvi el Camell, enretirat als baixos dels pisos de la plaça, demanava l’opinió als molinencs per preparar la disfressa per Carnestoltes. Els matossers, també portadors de folklore i tradició, oferien brou calentó i instaven a tots els que ho volguessin a provar el ja habitual taller de fer castells.

L’esport hi és present

Cinc entitats esportives, presents a la carpa // Elisenda Colell

Cinc entitats esportives, presents a la carpa // Elisenda Colell

Cinc entitats esportives tampoc es van perdre l’oportunitat de ser presents per fer veure els seus mèrits i potencials. El Club Gimnàs Molins de Rei i l’Associació Esportiva Molins exposaven els mèrits de l’any. També es trobaven el Molins de Rei CF i l’entitat dedicada al futbol sala, el CFS Molins 99, que mostraven les fotografies dels diferents equips que engloben els clubs.

Entre altres entitats, també hi havia l’Agrupació de Defensa Forestal i l’associació mediambiental Gaia, així com el BotMol i diversos partits polítics.

Un preu “abusiu”

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) va treure a la llum una reivindicació que s’ha anat estenent. El seu estand era molt més reduit que el que tenien la resta, tot i que cedit per l’ajuntament per un preu inferior a la resta.

Més enllà del cas puntual de la PAH, entre moltes entitats juvenils s’està estenent la idea que el preu dels estands de la Fira d’Entitats podrien ser sufragats per l’Ajuntament. Actualment el cost per a les entitats és de poc més de 50 euros, gairebé el que costa només un metre quadrat als expositors de la resta del recinte firal. També és cert que les entitats sense ànim de lucre i liderades per voluntaris, simplement intenten promoure l’associacionisme per fer una vila més participativa, lluny de qualsevol benefici econòmic.

[sam id=”35″ codes=”true”]

Recomanacions personalitzades