El grup de criança Vincles segueix creixent

Els diferents pares i mares que integren el grup de criança Vincles comparteixen inquietuds i experiències sobre l’educació dels infants. Coordinen projectes com La Xauxa Xica que promou un espai de joc i un grup de criança, a més d’organitzar xerrades i trobades familiars.

El dissabte 26 de febrer Vincles va organitzar una xerrada sobre el desenvolupament del joc durant el primer septenni  // Elisenda Colell

El dissabte 26 de febrer Vincles va organitzar una xerrada sobre el desenvolupament del joc durant elprimer septenni // Elisenda Colell

Seguint els preceptes pedagògics d’Anna Montessori i per difondre una criança natural i respectuosa, el grup Vincles ha fet molta feina a Molins de Rei des del 2009. Són un conjunt de mares i pares que aposten per una educació autònoma. És a dir, són els nens qui desenvolupen les seves potencialitats a través de l’experiència en comptes de ser els adults qui dirigeixen el seu aprenentatge.

Els pares i mares que volen educar els seus fills en un altre ordre que l’establert s’autogestionen i dirigeixen la iniciativa de manera assembleària. “El meu fill no caminarà fins que senti que ha de caminar”, defensen alguns dels pares, partidaris que cada  nen ha de seguir el seu propi ritme, sense presses.

Un dels projectes estrella de Vincles és La Xauxa Xica, que ja acumula premis per la seva tasca. Des d’aquí es promouen diferents activitats com l’Espai d’Acompanyament, l’alternativa que proposen en substitució a les tradicionals llars d’infants. Els nens, de 2 a 6 anys, cada matí comparteixen un espai de desenvolupament autònom, en base a les seves experiències i sensacions, sense direccions ni autoritats. Les famílies hi participen de manera activa, i juntament amb l’educador, complexen el rol de lasisser faire diàriament a un espai del Casal Autogestionat de Joves La Mola .

Pels nadons de menys d’un any la Xauxa Xica ha creat un Grup de Criança i Lactància. Setmanalment, famílies i infants es troben per compartir i difondre aspectes com el naixement a casa, la lactància perllongada o l’alimentació ecològica. D’aquesta manera, Vincles recupera els seus orígens, ja que la iniciativa que es creava el 2009 va néixer d’un grup de pares del grup de suport a la lactància que oferia el CAP de Molins de Rei fins l’any 2005 .

Punt de trobada i aprenentatge

Un dels elements vertebradors del grup són les seves xerrades i trobades familiars, espai per compartir incerteses, problemes o èxits aconseguits. La darrera xerrada que va organitzar el col·lectiu, feta a finals de febrer a l’escola Pont de la Cadena, tractava del desenvolupament del joc durant els primers set anys de vida. Clàudia Díaz i Carme Granados, creadores del projecte online Jugar i Jugar sobre el joc de qualitat, lliure i imaginatiu, van parlar dels primers anys de vida com un procés crucial per al desenvolupament dels nens. Un joc que “cada cop s’ha anat desvirtuant”, que requereix temps i espai, i al que moltes persones no estan acostumades.

“Els pares necessiten que els nens ens necessitin”, deia un pare a la xerrada. En realitat, per Díaz, “ningú pensa en els nens”, que necessiten companys per jugar i compartir experiències. De fet, des de la Xauxa Xica, Vincles ja dota un espai on, dos cops per setmana, els nens i nenes poden gaudir d’un joc amb materials didàctics i simbòlics, l’Espai de Joc.

És així com alguns pares de la vila volen enfortir els lligams, els vincles que els uneixen, no només amb els seus fills, sinó amb una comunitat de pares i mares que vol construir un altre tipus d’educació. La seva lluita és la de trencar amb molts tabús sobre la maternitat malgrat la pressió social que exerceix el model tradicional de criança.

Recomanacions personalitzades