Els diables de l’Agrupa encenen la flama del 25è aniversari

Un acte a la Federació Obrera dóna el tret de sortida a la celebració dels 25 anys de la colla de diables de l’Agrupa. L’aniversari arriba en un moment dolç per a l’entitat, amb la recuperació del grup de percussió i una colla infantil que assegura un futur prometedor. 

Manel Beumala, primer cap de colla. Al fons, l'alcalde i el regitor. // Elisenda Colell

Marcel Beumala, primer cap de colla. Al fons, l’alcalde  i el regidor d’Infància i Joventut. // Elisenda Colell

Més d’un centenar de persones van omplir la sala gran de la Federació Obrera el passat diumenge 26 de gener. L’ocasió s’ho valia: commemorar els 25 anys de la colla de diables de l’Agrupa. Entre els assistents, tres generacions de molinencs units per una mateixa passió, la de cremar pirotècnia com en l’infern més sinistre.

La presentació de l’aniversari va comptar amb la presència de membres històrics de l’entitat, com en Marcel Beumala, cofundador de l’ens i primer cap de colla, o Jordi Gutiérrez, el pal de paller actual. Tots dos van recordar grans fites d’aquest quart de segle.

Alguns encara presents a la memòria de molts, com l’espectacle del 15è o la trobada del 10è aniversari, i altres més sorprenents, com la participació al videoclip de Ricky Martin o l’animació a l’antiga discoteca Nau B-3. Una colla que, tal i com explicava Beumala, va nèixer  durant la setmana de la joventut de la mà d’un grup de joves de l’esplai Agrupa que van preferir fundar l’entitat de foc que avui coneixem, en comptes de convertir-se en futurs monitors.

L'actual cap de colla, Jordi Guitiérrez, agraïnt la participació. // Elisenda Colell

L’actual cap de colla, Jordi Guitiérrez, agraïnt la participació. // Elisenda Colell

Jordi Gutiérrez, per la seva banda, va deixar clar que “hi ha hagut problemes, retallades, però sempre ens hem mantingut fidels i hem donat el màxim”. I és que avui els diables assaboreixen un dels seus millors moments, amb la regeneració del grup de percussió i amb uns petits diables que ja fa 2 anys que cremen i tenen una gran acollida al poble. En paraules de Gutiérrez, “són el gran puntal de la colla”.

Potser és per això que el 25è aniversari es preveu més que sonat. Oscar Navarro, diable i impulsor de la colla infantil, va presentar un calendari més que ple per escenificar el quart de segle. Entre les activitats programades destaca la segona Tabalfira, una mostra de percussió que tindrà lloc el cap de setmana de la Candelera; un Corcurs de Dibuix; un Correfoc de Primavera, que combinarà el d’infants i el d’adults; una exposició fotogràfica o la impressió d’una placa commemorativa a la Plaça del Mercat. A més la Festa Major, enguany, prendrà una menció especial, i és que els diables en seran els pregoners i, segurament, els protagonistes.

Fer xarxa associativa

La tabalada de clausura inaugura un any de celebració. // Elisenda Colell

L’acte va cloure amb una tabalada de percusssió. // Elisenda Colell

Amb la intenció de cooperar amb altres col·lectius, els reis de les espurnes volen col·laborar i fomentar les sinergies durant el 25è aniversari. Alguns dels esdeveniments als que es volen unir són la Festa dels Tres Tombs, de la que en seran els abanderats; la Trobada de Cervesers Artesans de Catalunya, on presentaran una cervesa pròpia; el Festival de Cinema de Terror, amb una performance prèvia a les 12 hores; l’Hora del Conte de la Biblioteca Municipal i recuperar l’espectacle de foc per Sant Jordi que antigament feien amb amb el CUC.

Aquest any també hi ha botigues i negocis locals que commemoren 25 anys de vida i estan mantenint contactes amb ells per fer una celebració conjunta.

Un aniversari que passa per les xarxes

A les xarxes socials -Twitter i Facebok- també deixaran petjada del 25è aniversari de foc i petards. Per no perdre’s ni un detall, s’han creat les etiquetes #25anysDiablesMdR i #PetitsDiablesMdR. Igualment, la colla estrena domini a Internet.

A la presentació van ser presents l’alcalde i regidor de Cultura, Joan Ramon Casals i el regidor de Joventut i Infància, Esteve Altozano, diable des de fa 2 anys. Tots dos van voler donar missatges de gratitud per la feina feta aquests 25 anys i van deixar anar que “l’Ajuntament els prepara una sorpresa”. Casals, a més, va recalcar la feina de les entitats de foc molinenques per “col·laborar junts i fer pinya”. El batlle va rematar el seu discurs contundentment: “Sou els millors diables de Catalunya”.

[sam id=”35″ codes=”true”]

Recomanacions personalitzades