La PAH ocupa l’oficina de Bankia a Molins de Rei durant tot un matí

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) s’ha concentrat durant tot el matí a nombroses sucursals de Bankia, entre elles la de Molins de Rei. L’acció reivindicativa i sorollosa ha comptat amb la participació de més d’una vintena de persones que demanaven una major negociació al banc davant els desnonaments.

Els activistes davant de la sucursal amb xiulets i distinguits de color verd // Adrià Casaín

Els activistes davant de la sucursal amb xiulets i distinguits de color verd // Adrià Casaín

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Molins de Rei, juntament amb membres d’altres plataformes de l’àrea metropolitana, han estat tot el matí d’aquest dijous a les portes de la sucursal de Bankia de l’avinguda Barcelona. Ha estat una acció reivindicativa en la que els manifestants han realitzat un bloqueig contra el banc que ha concretat més desnonaments. Segons les dades de la PAH, fins a un 20% dels processos iniciats per l’antiga Caja Madrid han estat finalment executats.

El banc en qüestió tampoc ha concedit ni una sola condonació per escrit, els casos de lloguers socials superiors a tres anys són quasi inexistents i les firmes de les dacions s’han retardat fins a més d’un any. Tots aquests motius són els que han impulsat a la PAH a mobilitzar-se durant aquesta jornada combativa de dijous. “La nostra intenció és bloquejar Bankia perquè és el banc més violent amb els desnonaments i no sembla que vulguin fer res per canviar-ho” ha argumentat Eusebio Oviedo, de la PAH de Sant Vicenç dels Horts en declaracions a Viu Molins de Rei.

Més de 35 grups locals de la PAH de tota Catalunya s’han deixat veure a les portes d’una vintena de sucursals bancàries per deixar ben clar a tothom les macabres polítiques practicades pel sistema bancari. “Les persones que van passant pel carrer ens respecten; alguns ho ignoren i d’altres ens donen suport i ànims”, ha remarcat el jove veí de Sant Vicenç, que ha traslladat la seva protesta a Molins de Rei ja que al municipi veí no queda cap oficina de Bankia després de l’última reestructuració del banc.

Les concentracions convocades a diferents punts del país per la PAH tracten d’assolir una proposta de mínims. També es decideix no retirar-se fins que els propòsits de cada plataforma siguin acceptats. La Guàrdia Urbana s’ha acostat durant el matí per assegurar-se de que la protesta transcorria sense incidents. Els manifestants bàsicament feien soroll amb uns xiulets i han mantingut una actitud cívica durant tot el matí al crit de “No és una crisi, és una estafa” .

Entre els manifestants també es trobava Ramon Maglione, el molinenc en risc de desnonament que va explicar la seva història a Viu Molins de Rei fa uns mesos. Maglione reconeix algunes limitacions de la PAH de Molins de Rei a l’hora de congregar més persones a les protestes. “Sabem que hi ha molta més gent en risc de desnonament al poble però no formen part de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, és molt estrany”, es qüestiona Maglione.

A primera hora de la tarda s’ha confirmat que, a causa de les fructíferes converses amb Bankia, es considerava que no era seguir amb les concentracions fetes arreu del territori i s’ha dissolt la concentració. La PAH ha informat que Bankia s’ha compromès a concretar els acords sobre impagaments per escrit i estudiar els lloguers socials en determinats casos.

Recomanacions personalitzades