Ramon Maglione, en risc de desnonament: “Tothom té dret a una segona oportunitat”

Ramon Maglione, de 50 anys, és un dels molinencs que es troba en perill de ser desnonat del seu habitatge. Maglione demana que el banc es quedi amb el seu pis i li condoni el deute pendent. Per a ell, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca ha estat clau en els seus últims sis mesos: “La PAH ha estat el millor que m’ha passat”.

Ramon, molinenc de 50 anys, és un dels afectats per la hipoteca.// Jose Polo

Ramon, molinenc de 50 anys, és un dels afectats per la hipoteca// Jose Polo

En Ramon va aconseguir un pis de protecció oficial a Molins de Rei i va demanar un préstec per adquirir-lo. Temps després, ara fa 9 anys, va tornar-se a hipotecar per a la creació d’un negoci d’hosteleria amb un altre soci. Les coses van començar a anar malament al bar que regentava i en Ramón va deixar de poder pagar els seus préstecs. “Va ser un desastre”, resumeix fent una mirada al passat. Se li van acumular els deutes de la hipoteca del pis i del crèdit del negoci, al que es va afegir el deute derivat de la separació amb la seva parella i els impagats del seu soci. En total, al voltant de 90.000 euros.

El seu pis va ser subhastat per Caixa Bank (La Caixa) fa dos anys. Ara viu amb la seva mare però segueix tenint les claus del pis. “És molt dur passar aquest tràngol i quan contactes amb la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) és com deixar una motxilla; tens gent que t’escolta i gent amb el mateix problema que tu, és un alliberament”.  L’exalcalde Ivan Arcas va ser la persona que va fer contactar en Ramon amb la PAH de Sant Boi ara fa set mesos. A banda compta amb l’ajuda d’un advocat privat.

El primer que instrueix la PAH a les persones que es troben en la mateixa situació que el Ramon és que presentin un kit d’emergència al banc. En aquest en cas el molinenc va demanar a la seva oficina bancària la condonació del seu deute amb l’entrega del pis però en primera instància li van negar.

Abans de conèixer la PAH de Sant Boi, però, en Ramon reconeix que anava perdut i que per això va cometre errors. “Si haguès sabut de la PAH tindria la meitat de problemes que ara”, apunta.  Un d’ells va ser donar-se de baixa al domicili en el que tenia l’ordre d’embargament. “Ho vaig fer per por a que vinguessin els Mossos i em fessin fora i es quedessin amb tot el que hi havia al pis”, explicaDegut a això, al banc li consta que es tracta d’una segona residència, tot i que realment ha marxat a viure amb la seva mare. A més, el fet de que el segon préstec fos en motiu d’un negoci li complica l’acceptació de la condonació del deute.

No obstant, en Ramon va aconseguir frenar el seu desnonament de manera temporal. Tot i que a dia d’avui el seu cas segueix sense estar resolt, gràcies a la PAH ha descobert que en el seu contracte de l’hipoteca hi havia presumptes clàusules abusives amb índexs d’interès desproporcionats. Això ha coincidit amb la promulgació d’una llei per part del govern espanyol que davant els nombrosos casos de presència de clàusules abusives ha canviat minimament les regles del joc. La justícia donava un marge de 3 mesos per a que es les persones afectades presentessin al·legacions i això ha fet allargar temporalment el desnonament.

Una segona oportunitat

L’objectiu de Maglione ja no és recuperar el seu pis, sinó la supressió del deute i poder començar de nou. “Tothom té dret a una segona oportunitat”, expressa. “Estic disposat a arribar on faci falta. Ho tinc tot perdut, ara només puc guanyar” remata. En Ramon té la sort d’estar recolzat per la seva família. Actualment el negoci que el va portar al deute el porten els seus nebots i ell els ajuda quan pot.

Ramon Maglione està molt implicat a la PAH de Sant Boi -la que l’ajuda en el seu cas- i a la vegada també participa a la PAH de Molins de Rei creada fa pocs mesos. Actualment, es coneixen 36 casos de persones que es troben en perill de ser desnonades a Molins de Rei, però el que és cert és que falten moltes altres que no es deixen veure a les assemblees que la plataforma molinenca convoca cada quinze dies a la Federació Obrera. “La gent té vergonya i por, a mi també em va passar” reconeix en Ramon. Per això anima a totes les persones que estan passant pel mateix que ell que recorrin a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca per a que els orientin i els ajudin en la seva lluita.

Mentrestant, Maglione continua a l’espera de seguir negociant amb el banc per acabar amb aquest malson i aconseguir el seu objectiu: començar de nou.

Recomanacions personalitzades