Les entitats veïnals comencen a treballar per construir un front comú

Les diferents associacions de veïns han començat a treballar per crear una entitat que englobi a tots els barris de Molins de Rei. Gairebé totes elles es van retrobar per la IV Trobada d’Entitats Veïnals, celebrada per primera vegada en el marc de la Festa Major.

Els diferents responsables de les entitats veïnals acompanyats de Jessica Revestido (PSC) // Jose Polo

Els diferents responsables de les entitats veïnals acompanyats de Jessica Revestido (PSC) // Jose Polo

Segons ha pogut saber Viu Molins de Rei, les diferents associacions de veïns dels barris de Molins de Rei estan començant a treballar per crear un moviment “comú i coordinat” per tal de vetllar pels seus interessos. Diverses fonts de les entitats veïnals han confirmat a aquesta redacció que existeix la intenció de posar en marxa una entitat coordinada que representi a la totalitat d’aquestes. La proposta és clara: ajuntar-se per tal de tenir més força davant de possibles negociacions amb l’ajuntament o altres administracions. L’objectiu, segons expliquen, és “lluitar pels interessos dels veïns que formen part dels barris”. La proposta, però, encara es troba molt verda i es necessita temps per madurar-la.

Després de jugar un paper clau en la lluita contra el franquisme, durant els últims anys l’acció del moviment veïnal de Molins de Rei ha minvat. La força dels barris ja no és la mateixa que anys enrere. Si bé cada entitat veïnal lluita pels interessos del seu barri de la millor manera possible dins les seves possibilitats, l’acció conjunta i coordinada de les entitats veïnals a la vila és pràcticament nul·la, circumstància que no es dóna en moltes altres poblacions del Baix Llobregat, on la força d’aquestes entitats unides encara és molt vigent. Aquesta circumstància, però, sembla que podria canviar durant els propers mesos.

Tot i que no hi ha cap regidoria dedicada als barris, la representant del govern municipal que més palpa el dia a dia de les entitats veïnals, Jessica Revestido (PSC), diu en declaracions a Viu Molins de Rei que un dels motius de la manca d’aquest front comú és que “les juntes de les entitats han tingut força problemes per trobar a persones compromeses i posar-se a treballar”. Mar Domínguez, presidenta de l’associació de veïns Les Conserves explica a aquest diari que li agradaria “aconseguir més col·laboració de tots els ciutadans”. I és que organitzar una entitat veïnal no és senzill avui en dia.

Maria del Mar Morales, presidenta de l’associació de la Riera Bonet, no s’explica els motius que han fet que les associacions de veïns encara no estiguin unides: “No entenc els motius que ens fan no agrupar-nos, no pot ser por perquè por d’ajudar-nos els uns als altres no n’hi ha d’haver”, afirma. Pedro Royo, president de l’AV La Rierada va més enllà en la seva anàlisi i declara que “tot i que alguns barris tenen força per tradició, en altres indrets Molins de Rei és un poble dormitori”. De fet, en el barri de més recent construcció, el de la Granja, encara no hi ha associació de veïns.

Santiago Arribas, president de l’associació de veïns del Canal que s’ha estrenat fa poc en el càrrec, afirma que “a poc a poc el moviment veïnal va a menys”. El president d’una de les associacions de veïns amb més història de la vila i protagonista clau de molts dels canvis del seu barri diu que seria possible “col·laborar entre nosaltres per compartir opinions i pensaments per solucionar els problemes que tinguem”. Anna Grané, presidenta de l’AV Bonavista, explica que a la seva entitat “sempre hem tingut la intenció de col·laborar amb les altres associacions” i posa com exemple que els serveis que ofereixen són gratuïts per als socis de les altres associacions veïnals del municipi. Carmen Hidalgo, presidenta de l’AV Can Graner, matisa que “ara, l’ajuntament s’anima una mica, però fins ara a les associacions de veïns ens han deixat una mica oblidats”. Així doncs, els motius que expliquen la manca de coordinació entre les diferents associacions de Molins de Rei són diversos.

El ball ha estat una de les activitats mostrades durant la trobada // Jose Polo

El ball ha estat una de les activitats mostrades durant la trobada // Jose Polo

La Trobada d’Entitats Veïnals en el marc de la Festa Major

Des de fa quatre anys s’ha creat la Trobada d’Entitats Veïnals, un espai en què les diferents associacions es poden conèixer més mentre gaudeixen d’una jornada festiva. Enguany, per primera vegada, aquesta trobada s’ha realitzat dins del marc de la Festa Major, a la plaça del Molí, un espai cèntric a Molins de Rei. La proposta de canviar la localització de l’acte va sorgir de les pròpies entitats que cercaven més visibilitat de cara a la resta de ciutadans de la vila. Durant la jornada s’han pogut veure mostres de les diferents activitats que organitzen les associacions, com balls o manualitats, i s’ha tancat amb un dinar de germanor. Totes les entitats veïnals hi han participat excepte la del barri de l’Àngel i la del barri de La Pau.

Aprofitant l’ocasió, Viu Molins de Rei ha preguntat als diferents responsables pel seu dia a dia a l’associació. Al barri del Canal hi ha 5 membres a la junta i una comissió de 15 persones que ajuden a organitzar els diferents actes que se solen organitzar. És l’associació de veïns que actualment té més socis, amb un total aproximat de 300 unitats familiars, segons explica Arribas. “El nostre objectiu és vetllar pel bon ambient entre els veïns”, diu el president. “A l’associació fem activitats de tot tipus, des de podologia fins a massatges passant per consultes psicològiques o balls de saló”, clou el del barri del Canal.

A la Riera Bonet són 11 persones a la junta i 150 unitats familiars associades. Maria del Mar Morales afirma que fan de pont amb l’Ajuntament i intenten “ajudar a tots els veïns en els possibles problemes que puguin tenir”. Ofereixen cursos sobre temàtiques diferenciades i també organitzen la Festa Major del barri. Algunes de les activitats del Centre Cívic del barri també porten el seu segell.

Les Conserves és un barri “força actiu” per a Mar Domínguez, la presidenta de l’associació del barri. Activitats com “el pilates, el ioga o les manualitats per als petits” són les protagonistes a l’associació de veïns segons explica la seva presidenta. Actualment hi ha quatre persones a la junta i unes 120 unitats familiars associades.

En un dels barris de muntanya, la Rierada, hi ha 7 persones a la junta i unes 70 families formen part de l’associació. “Fem arribar queixes i propostes a l’Ajuntament”, diu Pedro Royo. Aquesta associació de veïns, estrenada oficialment l’any passat, ja destaca per la capacitat d’organitzar una festa major que arrossega a un gran nombre de persones cada mes d’agost. 

Al barri de Bonavista es fa un especial esforç en “ajudar a la gent gran”, declara Anna Grané. “Fem moltes activitats i intentem que els joves també s’animin”, afirma la presidenta d’una entitat amb 8 persones a la junta. “Costa una mica més amb els joves”, matisa.

 “Lluitem pels interessos dels nostres veïns i fem de pont entre la gent i l’ajuntament”, així defineix Carmen Hidalgo a la seva associació, la de Can Graner. 65 unitats familiars formen part d’una entitat veïnal amb també 8 persones a la junta que destaca per la capacitat d’organitzar revetlles i la seva Festa Major.

[sam id=”23″ codes=”true”]

Recomanacions personalitzades