Trànsit vol instal·lar un carril exclusiu per autobusos i motos a l’autopista

El Servei Català de Trànsit estudia habilitar un nou carril a l’autopista B-23 entre Molins de Rei i Barcelona que només podrà ser utilitzat per motos i autobusos a les hores punta i en moments de congestió. El projecte de moment no té ni calendari ni pressupost.

L'autopista B-23 al seu pas per Molins de Rei // Jordi Julià

L’autopista B-23 al seu pas per Molins de Rei // Jordi Julià

El director del Servei Català de Trànsit, Joan Josep Isern, ha avançat en una entrevista a Europa Press que es preveu posar en marxa una prova pilot a l’autopista B-23 entre Molins de Rei i Barcelona que convertirà part del voral de l’autopista en un carril per autobusos i motos. Segons assegura Isern, es podrà fer “aprofitant la infraestructura actual i guanyant terreny del voral per reconvertir tota l’amplada de la via amb un carril més”.

El nou carril estaria habilitat al llarg de set quilòmetres i es faria servir en hores puntes i quan hi hagi congestió circulatòria i només el podrien emprar autobusos i motos en el tram que Isern qualifica com “la part més conflictiva dels accessos a Barcelona”,amb embussos a diari que pateixen els usuaris de més de mig miler d’autobusos que intenten accedir a Barcelona en transport públic per carretera. D’aquesta manera, Trànsit posaria en marxa a l’entrada a Barcelona pel Baix Llobregat un sistema diferent al del carril Bus-VAO que funciona des de fa uns mesos a l’entrada per la C-58 des del Vallès a Barcelona.

Aquesta proposta modifica la que es va donar a conèixer a finals del 2011 quan es va anunciar un carril per autobusos i vehicles d’alta ocupació (VAO) sota el mateix concepte: ocupar el voral sense la necessitat de fer grans obres. La principal diferència entre el projecte de fa un any i mig i el d’ara és que Trànsit ha substituït els vehicles d’alta ocupació per les motocicletes. Segons explica Isern en aquesta entrevista amb Europa Press, s’inclou a les motocicletes en aquest carril especial per tal de reduir la sinistralitat entre els motoristes, que suposa al voltant d’un 15% dels accidents.

Les últimes noticies sobre el projecte apuntaven que seria entre Sant Feliu de Llobregat i Barcelona però aquest cop Isern ha posat Molins de Rei com a punt de partida del carril bus. Tot i això, el projecte de moment no té pressupost, que ha de sortir de la Direcció General de Carreteres, el ministeri de Foment i l’ajuntament de Barcelona. Fins que no hi hagi pressupost, tampoc hi haurà un calendari sobre la taula. El que es segur és que les xifres de les que es parlaran no tindran res a veure amb els 100 milions d’euros dels que es parlaven durant el tripartit per fer un carril bus en aquesta mateixa autopista. Fonts del SCT ho xifren entre tres i quatre milions d’euros.

Recomanacions personalitzades