El carril bus de l’autopista podria ser una realitat a curt termini

Trànsit ha proposat una solució “provisional” perquè hi pugui haver carril bus a la B-23 com més aviat millor. La proposta, molt més econòmica i ràpida d’executar que la que hi havia abans, es basa en guanyar un carril a l’hora punta del matí, ocupant el voral durant aquestes hores.

Els actuals 3 carrils d'accés a Barcelona passarien a 4 en hora punta // Jordi Julià

Els actuals 3 carrils d'accés a Barcelona passarien a 4 en hora punta // Jordi Julià

El projecte de fer un carril bus i per a vehicles d’alta ocupació (VAO) podria sortir del calaix les properes setmanes. És un projecte llargament reivindicat per ajuntaments del Baix Llobregat, empreses de transport i plataformes d’usuaris del transport públic, i que estava encallat al Ministeri de Foment, titular de l’autopista, des de fa 10 anys. Les darreres setmanes ha transcendit una proposta que ha fet el Servei Català de Trànsit a Foment per agilitzar la construcció d’aquest carril i solucionar els embussos que pateixen cada dia els usuaris de més de mig miler d’autobusos que intenten accedir a Barcelona.

Segons ha informat La Vanguardia, la proposta, que en teoria és provisional, inclou un carril bus només en sentit Barcelona. No requeriria grans obres -com les que s’estan fent a la C-58 entre Ripollet i Barcelona, on el carril transcorre en gran part en un viaducte per sobre l’autopista- sinó que només caldria repintar els carrils i instal·lar la senyalització pertinent. D’aquesta manera el cost de construcció del carril -gairebé 3’5 milions d’euros- seria molt més baix que el del projecte que s’havia presentat el 2007 però que no es va arribar a fer, que era de més de 100 milions d’euros, una xifra inassumible a dia d’avui.

El voral passarà a ser un carril més

La clau de la proposta és la redistribució dels carrils // Gràfic: La Vanguarida. Font: SCT

La clau de la proposta és la redistribució dels carrils // Font: SCT - Gràfic: La Vanguardia

La clau de la proposta és la reducció en 20 centímetres de l’amplada de cada carril i del voral esquerre, i sobretot l’obertura al trànsit del voral a l’hora punta del matí, entre les set i les deu aproximadament. Això permetria tenir quatre carrils on ara mateix n’hi ha tres, amb un carril esquerre exclusiu per a autobusos. Passada l’hora punta, el carril esquerre deixaria de ser només per a autobusos, i el voral deixaria de ser transitable, tornant a la situació actual de tres carrils. Tots aquests canvis se senyalitzarien amb panells lluminosos, en els pòrtics on ja hi ha instal·lats els senyals de velocitat variable, que haurien d’entrar en funcionament en unes setmanes.

El carril començaria a l’alçada de Sant Feliu de Llobregat, després de la bifurcació de l’autopista per anar a la Ronda Litoral, i arribaria fins l’avinguda Diagonal de Barcelona, on un semàfor donaria pas als autobusos perquè s’incorporessin al carril dret, lloc on hi ha el carril bus en zones urbanes. Inicialment aquest carril seria només per a autobusos, però Trànsit ha plantejat obrir-lo més endavant a vehicles d’alta ocupació (VAO), és a dir: vehicles amb un mínim de passatgers establert (per exemple, 3). Si surt endavant aquest projecte, la idea de Foment de fer dos carrils bus-VAO segregats, i començant a Molins de Rei i no a Sant Feliu com es proposa ara, quedaria de moment en via morta.

Èxit d’una reivindicació històrica

L’associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) ja va fer una proposta similar l’any 2007, quan veient que el projecte del Ministeri de Foment no prosperava, van engegar una campanya demanant la implantació imminent del carril bus a la B-23, proposant-ne l’ampliació del nombre de carrils per encabir-n’hi un per a autobusos i VAO. També demanaven que fos un carril flexible i no segregat de la resta de carrils. D’aquesta manera, els autobusos interurbans es podrien beneficiar del carril bus, ja que amb la proposta segregada de Foment només es podia accedir al llarg del recorregut en dos punts intermitjos (l’accés sud de Molins de Rei i la connexió amb la Ronda Litoral), a més del punt d’inici i el final (l’accés nord de Molins de Rei i l’Avinguda Diagonal). És per això que l’associació ha emès un comunicat en què qualifica la notícia d’“èxit d’una reivindicació històrica”. Destaquen que “faria estalviar més de 100 milions d’euros a l’erari públic”, a més de donar més permeabilitat al carril.

D’aquesta manera, amb aquests canvis avançats per La Vanguardia, els serveis de bus interurbà que connecten Molins de Rei amb Barcelona podrien millorar notablement el temps del recorregut, perquè evitarien els embussos amb què es troben diàriament. Al mateix temps això permetria augmentar la freqüència de pas sense haver d’augmentar la flota de vehicles, donar més fiabilitat pel que fa al compliment dels horaris i reduir el consum de combustible i la contaminació que se’n deriva (els autobusos deixarien d’aturar-se constantment en els embussos); tot sense perjudicar gens als conductors de vehicles privats, que seguirien tenint 3 carrils per a ells, que a més estarien menys massificats, i que en un futur podrien ocupar també el carril bus-VAO en el cas que tinguessin un mínim de tres ocupants. Amb tot, caldrà esperar el vist-i-plau del Ministeri de Foment entrant, que és qui realment pot decidir sobre actuacions com aquesta.

Recomanacions personalitzades