S’impulsa una auditoria ciutadana del deute de l’Ajuntament

Es busca un col·lectiu de persones disposades a examinar els pressupostos municipals per separar “el deute legítim del deute il·legítim”. La proposta, de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute, s’ha presentat a la Federació Obrera amb escassa participació ciutadana. 

Farré i Blasco acompanyat de representants de la CUP durant la presentació // Jose Polo

Farré i Blasco acompanyat de representants de la CUP durant la presentació // Jose Polo

La Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute (PACD), que té com objectiu realitzar “una auditoria ciutadana per diferenciar el deute legítim al il·legítim” i posteriorment “no pagar l’il·legítim”, ha arribat a Molins de Rei. Amb el suport de plataformes com el 15M o Attac a nivell nacional i la CUP a nivell local cerquen organitzar un grup de persones disposades a examinar els pressupostos municipals de l’Ajuntament de Molins de Rei per tal de realitzar aquesta auditoria.

“Un deute és il·legítim quan és en contra de la majoria i en benefici d’uns pocs” defineix Sònia Farré, de la PACD. L’experiència s’ha realitzat a diferents municipis catalans i també a un del Baix Llobregat, Sant Joan Despí, on valoren “molt positivament l’experiència”. Aquesta eina de participació ciutadana té com a principals objectius repudiar el deute il·legítim, el trencament amb un sistema econòmic injust, la plena sobirania de la ciutadania, el foment de la transparència, la vinculació entre diverses lluites socials, acabar amb el discurs de les retallades i la identificació dels responsables de la crisi.

Per tal d’aconseguir aquests objectius és imprescindible organitzar un equip estable i independent de persones disposades a invertir-hi temps participant als anomenats “observatoris ciutadans municipals”, terminologia que utilitza la PACD per nombrar a aquests grups de ciutadans implicats. “La clau és la suma de persones per crear pressió ciutadana” explica Daniel Blasco, qui també forma part d’aquesta entitat. “Amb molta gent demanant la informació dels pressupostos tenim més poder” ha afirmat durant una presentació de la proposta que no ha aixecat gaire expectació entre els molinencs ja que no han assistit més de 15 persones. Per participar-hi o demanar més informació, només s’ha d’escriure un correu electrònic a auditoria.molins@gmail.com.

“Som alguna cosa més que un subjecte passiu que vota cada 4 anys”, diu Blasco qui reclama que “hem de poder saber el que fan amb els nostres diners”. Des de la CUP donen impuls  i suport a la creació del node de treball a Molins de Rei. El regidor de la CUP Roger Castillo opina que “Molins no està malament a nivell de transparència però queda molt camí per recórrer i així promovem que siguin els propis ciutadans qui treballant els pressupostos arribin a les seves pròpies conclusions”. Actualment, l’Ajuntament de la vila fa públic mitjançant la seva pàgina web un resum dels pressupostos dividit en sis parts.

Recomanacions personalitzades