La infància del PSUC torna a Molins de Rei en una exposició

Una exposició retorna a Molins de Rei els papers del PSUC retinguts a l’arxiu de Salamanca. Carnets, fotografies, cartes i altres documents honoren la memòria d’un bon grapats de molinencs víctimes de la repressió franquista durant la Guerra Civil. 

La seu d'ICV es va omplir en motiu de la inauguració de l'exposició // Jose Polo

La seu d’ICV es va omplir en motiu de la inauguració de l’exposició // Jose Polo

La veu dels oblidats, la memòria dels esclafats, una mostra de gratitud a aquells que van lluitar per preservar els valors democràtics tot just abans de caure en mans de la repressió franquista a Molins de Rei. Un acte de justícia. Això és “La infància del PSUC 1936-1939“, una exposició que recupera els papers del PSUC retinguts a l’arxiu de Salamanca.

Es pot visitar a la seu d’Iniciativa, situada al carrer del Molí, que s’ha omplert en motiu de la seva inauguració coincidint amb l’inici de la Fira de la Candelera amb la presència del secretari general de CCOO al Baix Llobregat, Toni Mora, i el president de la Fundació Nous Horitzons, Jaume Bosch.

L’exposició ha estat confeccionada per Marià Hispano, arxiver responsable de l’Àrea de Memòria Històrica de la Fundació Nous Horitzons, i per Francesc Prieto, historiador molinenc. Segons Hispano, “els papers no són la història d’un territori, són la història d’unes persones que van lluitar per la llibertat”. Per la seva banda, Prieto remarca que “no són papers freds, són les vides de molinencs i molinenques reprimits”. No és la primera vegada que Hispano i Prieto coincideixen a Molins de Rei. Al 2011 van fer un acte d’homenatge a la República.

L'exposició permet recuperar la història de molts molinencs reprimits pel franquisme // Jose Polo

L’exposició permet recuperar la història de molts molinencs reprimits pel franquisme // Jose Polo

El resultat de la col·laboració: un seguit de carnets de militància, cartes, fotografies i documentació diversa d’un valor històric cabdal. “Un caramel” segons el portaveu ecosocialista a la vila, Ivan Arcas. Retalls de les vides dels molinencs que van ser vençuts en el seu dia però que van passar a la història i, ara, són eterns gràcies al treball de les generacions posteriors.

baner notis fira 2013-2 copy

Recomanacions personalitzades