Arriba el Festival de Cine de Terror més internacional

El Festival de Cine de Terror de Molins de Rei presenta la seva 31a edició amb pel·lícules a competició provinents d’arreu del món. A més de les ja clàssiques 12 hores i el concurs de curts, enguany hi haurà una secció retrospectiva que recuperarà els orígens del cinema de terror.

El Festival de Cine de Terror es va presentar a la Federació Obrera // David Guerrero

El Festival de Cine de Terror es va presentar a la Federació Obrera // David Guerrero

El Festival de Cine de Terror de Molins de Rei arriba a la seva 31a edició entre el dimarts 30 d’octubre i el diumenge 4 de novembre i ho fa amb les mateixes ganes de sempre o, fins i tot, més. Els organitzadors han aconseguit reduir pressupost i ampliar el número d’activitats a base de crear nombroses complicitats. “S’ha fet un gran esforç per augmentar les activitats i millorar la qualitat de la secció competitiva malgrat el menor pressupost, destaca el director del festival, Roger Sàbat.

A la secció oficial de la competició de llargmetratges, una categoria introduïda l’any passat, es podran veure 9 pel·lícules escollides d’un total de 180 arribades a Molins de Rei d’arreu del món. La xifra de films participants registra un augment del 20% respecte l’edició del 2011 i suposa la participació de produccions d’Austràlia, Indonèsia, Estats Units i Noruega, entre d’altres. L’augment de participants ha permès una tria més rigorosa i això ha permès que els nou films escollits siguin “un salt qualitatiu i competitiu” en paraules de Sàbat. Les pel·lícules es distribueixen durant els dies del Festival en sessions individuals entre setmana i dins de la programació de la tradicional marató de les 12 hores.

Pel que fa al concurs de curtmetratges, que ja arriba a la seva onzena edició, també es compta amb presència internacional. S’han rebut més de 90 treballs d’arreu d’Espanya, Argentina, França, Estats Units i Itàlia, entre d’altres. L’alt nivell és forani. De fet, cap dels curtmetratges finalistes es català. Tot i això, s’espera la presència de diversos dels directors finalistes a la gala d’entrega de premis, que es farà divendres a la nit. Qui ja ha confirmat la seva assistència és el jurat, que estarà format pel director francès Olivier Abbou, el crític de cinema Àlex Gorina, l’actriu Ruth Núñez i els periodistes Álex Montoya i Susana Soldado.

Consolidació del model amb algunes novetats

La principal novetat d’aquest any és la projecció de pel·lícules pioneres del gènere com Golem El vampiro de Düsseldorf. “Hem de saber d’on venim per entendre on som”, argumenta Roger Sàbat per justificar la tria del tema central d’aquesta edició, que busca recuperar títols fonamentals dels pioners que feien cinema de terror fa 90 anys, sense artificis. A més, una d’aquestes projeccions retrospectives -la de El fantasma de la ópera– es farà a la Filmoteca de Catalunya, ubicada al Raval de Barcelona, tractant de donar així més projecció al festival. A tot això se li ha de sumar les seccions clàssiques i abanderades com les 12 hores de terror que seran al llarg de tota la nit de dissabte a diumenge. A més, es dedicarà un matí a la Mostra de curts de terror per a instituts, que ja arriba a la seva quarta edició i comptarà amb la participació d’alguns dels curtmetratges participants al festival de l’any passat.

El director del festival, Roger Sàbat, va desgranar tots els detalls de la 31a edició del festival davant la premsa // David Guerrero

És la consolidació del model posat en pràctica l’any passat de fer tota una setmana de cinema”, indica el director del festival, reconeixent que la consolidació s’ha aconseguit retallant pressupost però sense eliminar cap dels trets distintius. L’únic que s’ha quedat pel camí respecte l’any passat és el concurs de cartells, que s’ha eliminat. La dotació econòmica del premi del públic del concurs de curtmetratges perd la seva dotació econòmica però es mantindrà al palmarès.

Nombroses activitats paral·leles

No tot serà mirar a la pantalla. Es repetirà per tercer any consecutiu el networking entre gent del sector, una trobada on directors amb idees concretes i projectes busquen finançament i contactes per arribar a poder produir les seves pel·lícules. També repetirà el concurs de microrelats, organitzat conjuntament amb la Biblioteca Pau Vila.

D’altra banda, l’exposició d’enguany es titularà “Cases encantades” i arriba a Ca n’Ametller organitzada per la Federació TAC (Terror Arreu de Catalunya), que agrupa els diversos certamens del país dedicats al gènere del terror i fantàstic. L’exposició mostra una trentena d’obres diverses sota el paraigües de les cases encantades.

En aquest teixit de complicitats aconseguit pels organitzadors del festival, també s’hi han apuntat els membres de l’entitat Molins de Rol, que organitzaran unes jornades de rol per completar el programa d’activitats que converteix Molins de Rei en la capital del cinema entre el 30 d’octubre i el 4 de novembre.

Durant l’acte de presentació del festival, l’alcalde, Xavi Paz, va destacar la “força, ambició i innovació” dels organitzadors i va criticar les retallades en matèria de Cultura i la pujada de l’IVA del govern popular perquè, segons Paz, “no té només raons econòmiques i provocarà conseqüències massa greus al sector de la cultura”. L’alcalde va mostrar el seu suport al Festival apuntant que es pot considerar com “una senya d’identitat de Molins de Rei que ens projecta a fora”.

Viu Molins de Rei, en col·laboració amb el Festival de Cine de Terror, sorteja cinc entrades 2×1 per les sessions de dimarts a dijous

Recomanacions personalitzades