L’acollida de nens sahrauís continua malgrat la crisi

El programa d’acollida de nens i nenes sahrauís durant l’estiu continua actiu però pateix de manera notable la crisi. Aquest any només hi ha 4 nens a Molins de Rei. Els organitzadors creuen que la disminució de la solidaritat ciutadana i les retallades de les institucions són culpables de la situació. 

“La crisi que pateix Europa fa que  la gent s’oblidi de les vertaderes necessitats” diu Mah Yahdih, membre del Front Polisario i col·laborador de la iniciativa Colònies en Pau, que porta a nens i nenes sahrauís a Catalunya des de fa 30 anys. “Enguany, la crisi fa que només tinguem quatre nens quan normalment en tenim dotze”, explica Teresa Sedó, màxima responsable de l’entitat Molins de Rei amb el Sàhara, que veu com aquesta iniciativa solidària segueix disminuint després que l’any passat arribessin només set nens. Aquest any la xifra s’ha reduït a quatre.

Els quatre nens acollits van ser rebuts a Ca n’Ametller // David Guerrero

Ja fa gairebé quinze anys que durant els mesos de juliol i agost un grup de nois i noies sahrauís són acollits per famílies molinenques amb l’objectiu de conèixer la cultura europea i, també, aprofitar per passar una revisió mèdica digna. “Quan els nens catalans entren amb contacte amb els sahrauís, maduren i s’enriqueixen com a persones” comenta Sedó, que enguany deixarà de ser la responsable de l’entitat Molins de Rei amb el Sàhara per continuar col·laborant amb menys responsabilitats.

Les retallades afecten al projecte

Segons Yahdih, “l’Ajuntament de Molins de Rei no ha retallat les ajudes a aquesta iniciativa però altres insitucions ho han fet notablement”. El membre del Front Polisario apunta directament a la Diputació i la Generalitat -ambdues en mans de CiU- com a culpables de la gran retallada en cooperació. Però pel membre del moviment polític per l’alliberament de la zona aquest no és l’únic problema. “Falta conscienciar sobre la situació del Sàhara” afegeix. Enguany, cinquanta nens i nenes menys que l’any passat gaudiran de l’estiu a Catalunya.

El tradicional sopar de benvinguda, celebrat al pati de Ca n’Ametller la setmana passada, també ha tingut una xifra d’assistents inferior a la de l’any passat. Tot i això, la col·laboració de diferents entitats de la vila i d’establiments comercials ha fet possible la continuïtat del sorteig d’obsequis entre els col·laboradors, que van pagar 10€ pel sopar, amb una fideuà  de qualitat excel·lent. A més, enguany s’ha innovat amb la projecció del documental “Hijos de las nubes, la última colonia”, produïda per Javier Bardem i que va guanyar la Camèlia Blanca del FiSahara.

Recomanacions personalitzades