L’Ajuntament suspèn les llicències d’obres per a centres de culte davant la demanda d’una mesquita

El govern municipal prohibeix la creació de centres de culte a Molins de Rei davant la demanda de crear una mesquita. La mesura es fa “per guanyar temps i fer les coses bé” segons la regidora Mònica Santamans mentre que la comunitat islàmica no descarta emprendre accions legals. 

El passatge Raseta de la Creu és on s’ubicaria el centre de culte de la comunitat islàmica // Jose Polo

L’Ajuntament de Molins de Rei ha decidit suspendre les llicències d’obra per a centres de culte davant la demanda de la comunitat islàmica molinenca de crear una mesquita i poder exercir la seva llibertat religiosa, un dret recollit per la Constitució. Segons ha explicat a Viu Molins de Rei la regidora d’Urbanisme, Mònica Santamans, aquesta mesura té com objectiu “aconseguir temps per regular un aspecte que no es revisa des del pla general metropolità de 1976”.

Santamans ha remarcat: “No volem limitar el dret de llibertat religiosa a ningú, volem que les coses es facin bé”. La suspensió de les noves llicències anunciada per l’Ajuntament és indefinida. Per la seva banda, el president de la Comunicat Islàmica de Molins de Rei, Abdel Bolkaddid, considera, en declaracions a aquest diari, que la decisió té com objectiu “evitar la creació d’una mesquita que portem reclamant fa mesos”.

Segons ha pogut saber Viu Molins de Rei, aquest nou centre de culte estaria situat al passatge de la Raseta de la Creu, situat al costat de la Plaça de la Creu. “Nosaltres sabem que tenim mala imatge i per això hem buscat un lloc on no molestem a ningú” diu Bolkaddid. Però aquest lloc no és del gust del consistori que remarca que “la situació s’ha d’estudiar amb calma”. Des del consistori s’apunta que “la creació d’una mesquita a Molins de Rei s’acabarà produint tard o d’hora i pot generar conflictes de convivència, mobilitat i seguretat”.

Falta de comunicació

El passatge Raseta de la Creu es troba a la plaça de la Creu // Jose Polo

La decisió es va prendre en una sessió extraordinària de la Junta de Govern Local el passat 10 de juliol, suspenent així l’atorgament de llicències d’obres i activitats de centres de culte i nous locals vinculats a l’ús religiós. Dimecres al matí es va fer pública a través d’un comunicat de premsa, abans d’informar a les comunitats religioses locals. Bolkaddid es queixa: “Ningú ens ha dit res a nosaltres previament” i es mostra “sorprès”.

Segons el portaveu de la comunitat islàmica, porten demanant sense èxit una reunió amb l’Ajuntament des d’abans de Setmana Santa. Santamans assegura que ha tingut “des de fa temps hi ha hagut contactes telefònics” amb membres de la comunitat islàmica i que ha comunicat “personalment mitjançant una trucada telefònica” aquesta decisió a un un altre membre islàmic que ara es troba de vacances al Marroc.

Accions legals contra l’Ajuntament

Bolkaddid assegura: “Volem una mesquita i la tindrem”. A més, remarca que el tema ja està “en mans dels advocats” sense descartar emprendre accions legals contra l’Ajuntament de Molins de Rei. La suspensió d’obres no és pot demorar més de dos anys donant el primer com a marge per trobar un projecte inicial vàlid i és una figura legal que ja es va utilitzar amb aspectes a regular com les antenes de telefonia mòbil. D’aquesta manera, en dos anys com a molt tard, la comunitat islàmica de Molins de Rei podrà començar les obres del seu centre de culte.

En declaracions a Viu Molins de Rei, el mossèn de la vila, Xavier Aimerich, considera la implantació d’una mesquita a la vila com a positiva ja que, d’aquesta manera, “hi hauria un interlocutor clar amb la comunitat islàmica”. “Els seguidors de l’Islam necessiten tenir un centre de culte per donar sortida a tota la seva religiositat” afegeix Aymerich.

Recomanacions personalitzades