El Consorci de Collserola també s’oposa al vial de cornisa

L’assemblea del Consorci del Parc de Collserola ha donat el seu suport a la desprogramació del Vial de Cornisa. L’Àrea Metropolitana de Barcelona està enllestint la modificació del Pla General Metropolità i s’espera que abans de l’estiu es pugui enterrar definitivament el projecte.

Mapa de la proposta recollida al Pla General Metropolità de 1976 // Ajuntament de Molins de Rei

L’Ajuntament de Molins de Rei va pactar amb els de Cerdanyola i Sant Cugat del Vallès l’eliminació definitiva del projecte del Vial de Cornisa el passat mes d’octubre. Ara, el Consorci del Parc de Collserola s’ha sumat a la petició i ha acordat adherir-se al desig dels municipis. Segons informa el diari El Punt Avui, es va decidir a l’assemblea general del Consorci celebrada la setmana passada, que també va servir per rebutjar les pràctiques militars amb armament a Collserola.

L’objectiu és aconseguir la desprogramació del Vial de Cornisa abans d’aquest estiu. De moment, però, encara es troben en el primer -i més complex- punt del document que van acordar els tres ajuntaments implicats: l’Àrea Metropolitana de Barcelona està realitzant un estudi i desenvolupant l’estratègia que faci possible la desprogramació del vial, el que comporta la modificació del Pla General Metropolità (PGM) de 1976. Fonts municipals asseguren que l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) està enllestint actualment el document, complint les previsions de tenir-lo acabat abans de l’estiu.

És en aquest punt en el que es troba el procés. Un cop es finalitzi es donarà el proper pas, que passa pel ple municipal de Molins de Rei, Sant Cugat i Cerdanyola del Vallès, on s’haurà d’aprovar la modificació del PGM proposada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona, com ja es van comprometre els ajuntaments el passat mes d’octubre. Des del 2006, el Pla Director d’Infraestructures de la Generalitat deixava de banda el projecte, però encara ningú l’havia anul·lat i desprogramat, objectiu que l’any passat es van plantejar els tres ajuntaments implicats.

Un vial amb molta història

El Vial de Cornisa és un projecte de carretera que pretenia anar de Molins de Rei a Cerdanyola a través de la serra de Collserola. Aquesta infraestructura viària va ser inclosa en el Pla General Metropolità l’any 1976 per tal de connectar el Baix Llobregat i el Vallès Oriental. El projecte contemplava la construcció d’una carretera de quatre carrils, dos per sentit, de 16 quilòmetres a través de la muntanya de Collserola. Actualment, la connexió entre aquests municipis és possible gràcies a la B-30, l’AP-7, l’A-2 o l’AP-2, i els transports públics existents.

La preservació del Parc Natural de Collserola és un punt que també al·leguen els ajuntaments implicats en contra del Vial de Cornisa, ja que es considera que malmet espais d’interès paisatgístic i ecològic. Si no es fa la carretera, es preserva un corredor natural de 16 quilòmetres del que des del 2010 és considerat Parc Natural.

Recomanacions personalitzades