Una xerrada analitza els efectes de la crisi sobre les dones

Prop de 30 persones participen en una xerrada-taller sobre com afecta a les dones la crisi econòmica i el desmantellament del sistema públic. L’acte, organitzat per la CUP, AJEIM i Endavant (OSAN) es va realitzar a la sala d’actes de Ca n’Ametller.

La sala d'actes de Ca n'Ametller va acollir la xerrada-taller // CUP Molins de Rei

Un dia abans del Dia Internacional de la Dona i el seu corresponent acte institucional, la CUP, l’AJEIM i Endavant (OSAN) van dur a terme una xerrada-taller a Ca n’Ametller sota el títol “Com afecta la crisi a les dones? Per què el capitalisme és violència de gènere?”. La xerrada va acollir prop de 30 persones, d’edat diverses, i va anar a càrrec d’Elena Idoate, membre del Seminari d’Economia Crítica Taifa, i d’Isa Garnika, secretària de la dona de la CGT.

La xerrada va tractar d’explicar, sota el prisma de la discriminació de gènere, la naturalesa del funcionament del sistema capitalista com a sistema de dominació i explotació de la classe treballadora. “Capitalisme i patriarcat es retroalimenten i són la causa de la violència estructural que pateixen les dones, sobretot en temps de crisis econòmiques i retallades salvatges al sistema públic”, es va apuntar durant la xerrada-taller. Sous més baixos pel mateix lloc de treball, feines precàries, major temporalitat i contractació a temps parcial són alguns dels exemples que es van comentar.

Elena Idoate, del seminari d'economia crítica Taifa, i Isa Garnika, de la CGT, van portar la veu cantant d'una xerrada-taller molt participativa // CUP Molins de Rei

Les ponents van destacar com les dones treballadores estan pagant les conseqüències del desmantellament del sistema públic: “el treball que assumia l’estat en cas de persones a càrrec amb la llei de dependència tornarà a ser assumit gratuïtament per les dones, que hauran de tornar a la llar i abandonar el lloc de treball, o bé combinar les dues tasques de manera precària”.

Finalment es donaren unes pinzellades dels punts més virulents de la reforma laboral aprovada pel govern del PP aquest 2012 i es va emfatitzar com la nova reforma laboral afectarà especialment als joves. Per últim, es va donar peu a un debat on van donar-se diverses opinions sobre la vaga general prevista pel dia 29 de març, sobre si cal cercar noves formes de protesta, o experiències personals sobre acomiadaments i discriminació vers les dones en llocs de treball. Com es va demostrar a la xerrada, els acomiadaments per ser dona, estar embarassada o en permís de maternitat són massa habituals.

Recomanacions personalitzades