El Concurs de Paletes es consolida

Aquest matí ha tingut lloc una nova edició del Concurs de paletes i professionals de la construcció, dins la 160a Fira de la Candelera. La parella guanyadora d’enguany la formen Aleix Plana i Alex Safta. Aquest és el segon any consecutiu que es celebra aquest concurs, tot i que fa uns anys ja s’havia celebrat.

El concurs d’aquest any ha estat format per 12 parelles -cada una d’elles formada per un paleta i un manobre-, de les quals només dues eren de Molins de Rei. Tots els participants han hagut de construir un objecte simultàniament, dins el temps establert -entre les 9 del matí i la una del migdia-, i han estat valorats per un jurat designat per l’Agrupació de la Construcció de Molins de Rei (ACM), tenint en compte factors com la netedat, la capacitat d’interpretació dels plànols, l’organització, la coordinació entre els components de les parelles, l’acabat final de l’obra, o la seguretat en l’execució dels treballs.

La parella guanyadora ha estat la formada per Aleix Plana i Alex Safta, de Vila-Seca (Tarragonès). El desplaçament fins a Molins de Rei els ha sortit a compte: s’han endut un premi de 1.000€. Les altres dues parelles classificades han estat la formada per Albert Deumal i Josep M. Serra, de Barcelona i St. Pere de Vilamajor (Vallès Oriental), i la formada per Ramon Oliveras i Josep Ribas, de Vilobí d’Onyar (la Selva). Aquestes dues parelles s’han emportat un premi de 500 i 250 euros. A més a més, la resta de parelles han rebut 50€ per la seva participació al concurs. Totes les parelles s’han endut també un record commemoratiu: una rajola feta amb trencadís, elaborada per l’artista Eulàlia Parera, expositora de la Fira de les Arts.

Segons l’ACM, l’objectiu del concurs és fomentar la millora dels coneixements i l’habilitat en la realització del treball dels paletes i manobres de la comarca, fomentar la relació entre persones que es dediquen a la construcció i ser un aparador de les virtuts de la professió i en general de la gent de la construcció. Tot i això, cal destacar que la participació de parelles del Baix Llobregat s’ha limitat a les dues provinents de Molins de Rei. A més de les poblacions ja citades, els concursants han vingut de poblacions de tot el país tant diverses  com Piera, Barberà del Vallès, Ponts, Les Franqueses del Vallès, La Gornal, El Masnou, El Vendrell, Mataró, Santa Maria de Palautordera i Banyoles.

El concurs l’organitza l’Agrupació de la Construcció de Molins de Rei, una entitat creada fa tres anys que engloba tots els agents del gremi de la vila: arquitectes, paletes, manobres, aparelladors, promotors, constructors… Tal i com ha explicat l’ACM a Viu Molins de Rei, ja feia anys que el col·lectiu feia un àpat el dia de Sant Antoni, patró dels oficis de la construcció. Arran d’aquestes trobades va sorgir la idea de crear l’entitat, per tal de dinamitzar les relacions entre els propis professionals. Des de llavors, a l’ACM han buscat noves fórmules del dinar anual per obrir-lo a més gent del sector, i han dut a terme diverses iniciatives tant per conèixer-se entre ells com per donar-se a conèixer a la població.

Les principals iniciatives, a més del citat dinar, que han dut a terme fins ara són la creació d’una revista de l’ACM i l’esmentat concurs de paletes. El de Molins de Rei no és l’únic concurs de paletes que es fa en l’actualitat. També se’n celebren a diversos punts de Catalunya; de fet, a Molins de Rei mateix s’hi va estar celebrant un concurs de paletes fa anys. L’any passat va tenir lloc la primera edició d’aquesta nova etapa, i avui els visitants de la 160a Fira de la Candelera que passaven pel Pati del Palau dels Requesens ho han pogut tornar a veure. La intenció de l’ACM de cara a futures edicions és variar el format del concurs obrint-lo a altres disciplines diferents dels paletes.

Enguany, les peces que s’han construït al concurs serviran per un altre acte de la Fira: les jornades lliures d’skateboard i graffiti que tindrà lloc durant tot el diumenge.

Recomanacions personalitzades