Ràdio Molins de Rei entrega els seus premis en una gala que mira al passat i al futur

El teatre del Foment Cultural i Artístic es va vestir de gala per acollir els recuperats Premis Ràdio Molins de Rei. La nit de divendres va estar plena d’emocions, amb esperança de futur entre els guardonats i els organitzadors de la ràdio però també amb mirades al passat i el record a Miquel Armengol, alma máter dels premis.

Els periodistes Oriol Romeu i Sílvia Artés van ser els encarregats de presentar la gala // David Guerrero

Públic, guardonats i convidats van compartir emocions i compromís amb la vila i la seva ràdio en un teatre del Foment a mig omplir. Les intervencions dels jurats i dels premiats van posar de manifest la voluntat compartida de tirar endavant projectes i iniciatives en favor de Molins de Rei en uns premis recuperats després de tres anys de pausa. L’acte d’entrega dels premis es va celebrar amb solemnitat però marcat per un aire de modernitat gràcies a l’escenografia a càrrec de Sonitrons. La gala va ser amenitzada amb el grup de gospel de Triamúsica.

L’essència tradicional dels premis es va mantenir però es va fer una actualització de l’esdeveniment. Enguany, els premis estaven  organitzats en vuit categories: Cultura, Comerç i petita empresa, Innovació, Esports, Solidaritat, Educació, Premi comunicació Miquel Armengol i Molinenc/a d’honor. Menys els dos últims, la resta tenien un jurat independent format per tres persones vinculades a la matèria que van decidir el guanyador.

Premi Educació

Ramon Graells va recollir el premi entregat a l'IES Bernat el Ferrer // David Guerrero

El Premi Educació va correspondre a l’institut Bernat el Ferrer. El jurat va valorar la proposta estratègica, curricular i docent, envers una cultura formativa de dimensió europea. Va recollir el premi el director de l’institut, Ramon Graells, acompanyat de la cap d’estudis, que va dedicar el guardó a tot el claustre i va mostrar el seu compromís docent: “Creiem que la nostra obligació es formar als alumnes en un espai de nivell europeu per fer-los més competitius en un món cada dia més globalitzat”. Graells va voler reconèixer també la importància de l’entorn dels alumnes i el seu entorn i va reconèixer que el seu premi “no només es basa en la feina dels professors, sinó en tota la comunitat educativa, pares i alumnes”.

Premi Comerç i Petita Empresa

Carles Guilera va recollir el premi de mans del president del BotMol, Jordi Vilaprinyó // David Guerrero

El Premi Comerç i Petita Empresa va recaure en Carles Guilera, empresari responsable de l’empresa Guilera SA. El jurat el va considerar un “exemple d’emprenedor d’èxit“. La seva empresa, fundada al 1953, és pel jurat “un referent de la vila”. Carles Guilera, al recollir el premi va destacar la importància del treball en equip a la seva pròpia empresa però també entre empreses. “Un granet de sorra per si sol no fa res, però molts junts fan una platja”, va exemplificar Guilera per demostrar la importància del treball conjunt de les empreses per sortir de la crisi. L’empresari va cloure els agraïments considerant el premi com “un reconeixement a tot el comerç de Molins de Rei”.

Premi Solidaritat

Rosa Maria Coso va agraïr el Premi Solidaritat en nom de l'Associació Comerç Just // David Guerrero

El Premi Solidaritat va correspondre a l’associació Comerç Just, en reconeixement a la seva trajectòria i tasca realitzada aquest any, un 2011 en el que han estrenat el café de Molins de Rei però també s’han vist forçats a tancar la botiga després de 10 anys. Precisament, el reconeixement a la feina feta per promoure el Comerç Just durant aquests 10 anys des de la botiga era un dels principals motius del premi i també dels agraïments de Rosa Maria Coso, qui va dedicar el Premi Ràdio Molins de Rei “a totes aquelles persones que han obert la botiga durant els deu anys de funcionament”.Coso va posar la botiga del Comerç Just com un exemple de que “tots nosaltres podem fer alguna cosa, per poc que sigui, per canviar aquest món”. La presidenta de l’associació va mostrar la seva tristesa per haver tancat la botiga però va reconèixer que deixava un testimoni important: el café de Molins de Rei, amb la imatge de la Federació Obrera.

Premi Cultura

Ramon Cugat va fer un dels discursos més recordats de la nit // David Guerrero

El Premi Cultura es va entregar a Ramon Cugat, per la programació periòdica a Cal Dit dels nous valors de la música pop feta a Catalunya. Cugat, amb el guardó a la mà, va fer un dels discursos més reivindicatius de la nit, explicant que La Caixeta de Sons, el nom sota el qual organitzava els concerts, “està en stand-by”. Cugat va lamentar que la Federació Obrera estigui acabada però encara no es pugui utilitzar i també va criticar el poc ús que se li dona a la Sala Gòtica. “Tenim llocs tancats i La Caixeta de Sons està aturada per falta de llocs”, va apuntar Ramon Cugat, finalitzant el seu discurs d’agraïment amb una defensa aferrissada de la música: “A vegades em poso una cançó i m’arregla el dia; això és important, la música”.

Premi Esports

Inés Solana va mostrar-se visiblement emocionada al recollir el guardó // David Guerrero

El Premi Esports va ser per la capitana del sènior femení d’handbol del CE Molins de Rei, Inés Solana. Segons el jurat, Solana “és un exemple de superació en temps difícils”.  La temporada passada va aconseguir l’ascens a la categoria de plata de l’handbol estatal tot i que el somni no es va fer realitat per problemes econòmics. Solana va reivindicar durant el seu discurs la importància del periodisme esportiu local: “No us imagineu els ànims que dona cada una de les notícies o les entrevistes”, va assegurar completament emocionada.

Premi Innovació

Josep Maria Salas va rebre el premi Innovació degut al seu important curriculum d'investigador // David Guerrero

El Premi Innovació, sisè i últim premi decidit per un jurat independent, va anar a parar a Josep Maria Salas, enginyer implicat en la innovació en el terreny de les energies netes. Salas ha endegat projectes empresarials com Wattpic, vinculat a l’energia solar i té dos patents internacionals. Salas, en un discurs molt optimista, va assegurar que “amb esforç i perseverança les coses poden canviar”. L’enginyer molinenc va apel·lar a la “inquietud personal de cadascú per lluitar i canviar el que s’ha de canviar”.

Premi Comunicació Miquel Armengol

El Premi Comunicació, que des d’aquest any porta el nom de Miquel Armengol, va ser entregat per la directora de Televisió de Catalunya, Mònica Terribas. “El Miquel estaria molt content avui, la voluntat de recuperar els Premis i fer-li memòria s’ha d’agrair”,va assegurar Terribas, que ja va rebre aquest reconeixement de mans d’Armengol fa uns anys. Per a la directora de TV3, el director de Ràdio Molins de Rei tenia en comú moltes coses amb el guardonat d’aquest any, Tomàs Alcoverro: “la passió per la seva feina i la persistència, dos característiques molt importants en aquest ofici”.

Tomàs Alcoverro va fer riure, va emocionar i va donar una lliçó de periodisme a l'auditori al recollir el premi Miquel Armengol // David Guerrero

Abans d’entregar el premi, Terribas va mostrar la seva admiració pel veterà periodista de La Vanguardia. “Les cròniques d’Alcoverro són fonamentals per entendre la relació Orient – Occident”, va reconèixer Terribas, destacant l’actitud del periodista guardonat: “Es pren aquest ofici com el que és: estar al servei dels altres per ajudar a entendre el món”.

Tomàs Alcoverro, al recollir el premi, va recordar els seus moments d’infància a Molins de Rei. “Aquest premi m’arrela a Molins de Rei”, va assegurar amb sinceritat, explicant els seus vincles amb la vila des que venia de vacances a una casa del carrer Puigcerdà. Alcoverro va sentir-se afortunat per un premi que reconeix la seva feina, “un ofici que faig amb il·lusió, que em fa viure”.

El guardonat no es va voler tampoc oblidar del periodista que dóna nom al premi. “Em trucava a Beirut o a Bagdad en plena guerra i em feia unes enormes entrevistes ben fetes”, va recordar Alcoverro, omplint de records i d’emocions el teatre del Foment.

Molinenc d’honor

Joan Domènech es va endur l'únic premi escollit per votació popular // David Guerrero

L’últim guardó de la nit es reservava per a la votació popular, oberta a través dels telèfons de la ràdio i d’internet. En total es van comptabilitzar 1.201 vots entre els sis nominats: Manel Borrego (cap del Servei d’Atenció Municipal de l’Ajuntament de Molins de Rei), Salvador Ayala (president de l’Agrupació Folklòrica de Molins de Rei), Maribel Rodríguez (directora del grup de teatre Espai Xirgu), Rosa Camps (molinenca implicada en activitats artístiques de la vila i a favor de la gent gran), Gemma Tribó (doctora en Història Contemporània i professora de la Universitat de Barcelona) i Joan Domenech (president del Cine Club Hal 2002).

Aquest últim va ser el guanyador de les votacions. Joan Domènech va agrair el reconeixement, destacant els mèrits fets pels altres nominats. Tot i això, el reconeixement més destacat el va fer “a la gent de cinema”, amb qui gaudeix d’una passió que transmeten a través del Cine Club Hal 2002 molts divendres a la mateixa sala on va rebre el premi.

Recomanacions personalitzades