En Miquel i la Montserrat obren uns dies intensos pels gegants de Molins de Rei

La diada de Sant Miquel els Gegants Vells van dur a terme alguns dels actes més tradicionals de la Festa Major, però el plat fort arriba durant el cap de setmana, amb un dissabte i un diumenge molt moguts per a la Colla Gegantera de Molins de Rei.

La Montserrat i en Miquel van oferir els seus millors balls la Diada de Sant Miquel // Jordi Julià

La Montserrat i en Miquel van oferir els seus millors balls la Diada de Sant Miquel // Jordi Julià

Mentre que dijous passat al matí alguns se n’anaven a dormir després d’una intensa nit d’empalmada, altres es preparaven per anar a buscar amb la pubilla Montserrat el ram de flors naturals que lluirà la geganta durant aquests dies de Festa Major, acompanyant-se de traques que es confonien amb el final de les matines del Camell.

Un cop equipada amb el seu ram, la Montserrat va anar a buscar al seu pare Miquel, que l’esperava a la plaça de Catalunya per oferir els seus balls davant de l’alcalde. Enguany aquesta tradicional ballada no s’ha fet davant la casa de l’alcalde, com era tradició, sinó davant la casa de la Vila, amb l’alcalde Xavi Paz present.

Els Gegants Vells van fer les tradicionals parades als punts habituals. Per exemple, Cal Mas // Jordi Julià

Els Gegants Vells van fer les tradicionals parades als punts habituals. Per exemple, Cal Mas // Jordi Julià

A continuació, la Colla Gegantera de Molins de Rei, els Grallers de Molins de Rei, els gegantons i capgrossos de Molins de Rei, i una bona colla de gent de totes les edats van acompanyar els Gegants Vells pels carrers de la vila, fent les tradicionals parades de rigor: al Gato Negro, a cal Miquel del vi, a les escaletes del Mercat (on no es van estar de pujar per contemplar la vista des de les altures) i a cal Mas. El recorregut, també el de sempre, el mateix que porten fent des de fa 98 anys. Van pujar també fins a les portes de l’església, on els van saludar les autoritats eclesiàstiques, i també polítiques, amb el tàndem Paz-Casals al capdavant.

Com ja és tradició, el recorregut va acabar al carrer de Sant Miquel, on van fer d’amfitrions de la popular Festa dels Miquels. Just després que els gegants enfilessin el carrer de Sant Miquel, la cobla La Principal del Llobregat ja tenia a punt tots els instruments necessaris per oferir una ballada de sardanes a la Plaça de l’Església, que malgrat l’al·licient de la Festa dels Miquels que tenia lloc ben a la vora, va aconseguir aplegar un bon gruix de participants.

Els Gegants Vells van acabar presidint la Festa dels Miquels // Jordi Julià

Els Gegants Vells van acabar presidint la Festa dels Miquels // Jordi Julià

Un cap de setmana intens

Els gegants d'Alaior, amb el molinenc Bernat de fons, durant la seva visita a l'illa de Menorca // Diari geganter digital de Menorca

Els gegants d'Alaior, amb el molinenc Bernat de fons, durant la seva visita a l'illa de Menorca // Diari geganter digital de Menorca

Si dijous era el torn d’en Miquel i la Montserrat, aquest dissabte els tocarà a en Bernat i la Candelera ser els protagonistes. Els Gegants Nous faran la seva habitual “passada”, en què aprofiten per rebre als seus convidats d’honor. Enguany, els convidats són els gegants d’Alaior (Menorca), i els Gegants Bojos del carnaval de Solsona.

Els gegants d’Alaior vénen a Molins de Rei després que el passat mes d’agost els Gegants Nous de Molins de Rei viatgessin fins a l’illa de Menorca per participar a les Festes de Sant Llorenç d’Alaior. En canvi, ara són en Llorenç i l’Eulàlia els qui viatgen fins la nostra vila convidats per en Bernat i la Candelera, per celebrar la Festa Major de Sant Miquel.

Els Gegants Bojos no tenen gran cosa a veure amb els gegants a què estem acostumats // El bloc dels entremesos

Els Gegants Bojos no tenen gran cosa a veure amb els gegants a què estem acostumats // El bloc dels entremesos

Els altres convidats són els Gegants Bojos del carnaval de Solsona. Aquests són uns gegants molt peculiars, primer de tot perquè són uns gegants extraoficials: van néixer durant la recuperació del carnaval d’aquesta ciutat, com una paròdia dels gegants tradicionals de Festa Major que ja tenia Solsona. Tal com explica Gerard Pouget al Bloc dels entremesos, es tractava de fer del carnaval la festa oposada a la Festa Major, on tots els símbols tradicionals podien ser motiu de burla. La família de Gegants Bojos està formada per quatre gegants (el Gegant Boig, la Geganta Boja, el Mocós i la Geganteta), i són “unes figures no massa altes, gens solemnes, amb els braços i mans lliures (plens d’espuma dura) que giravolten sense parar agafant així una velocitat espectacular i repartint mastegots a tort i a dret”, explica Pouget.

La Candelera i en Bernat, durant la seva visita a Alaior // Diari geganter digital de Menorca

La Candelera i en Bernat, durant la seva visita a Alaior // Diari geganter digital de Menorca

Els gegants vinguts de Solsona, els d’Alaior, i la parella de gegants que sempre s’encarrega de viatjar fora de la vila, els Gegants Nous, faran una passada dissabte a les 6 de la tarda. Sortiran de la plaça de Catalunya, voltaran pel carrer de Rafael Casanova i giraran a la plaça del Mercat. Allà, a les escales del carrer Major, es farà una petita mostra de balls. El recorregut acabarà amb la tornada fins a la plaça de Catalunya pel carrer Major.

Els gegants d’Alaior i del carnaval de Solsona són els convidats d’honor d’aquest any, però n’hi ha molts més, que arribaran diumenge, en el marc de la XXVI Trobada de gegants i capgrossos, on participaran un total de 22 colles geganteres diferents, vingudes d’arreu del país: Barcelona, Santa Margarida de Montbui, Badalona, Tiana, Montgat, Castellbisbal, la Granada, Mollet del Vallès, Lleida, Vic, Sabadell, Cerdanyola del Vallès, Tarragona, Tortosa, Montornès del Vallès, Santa Eulàlia de Ronçana, Sant Vicenç de Castellet, i naturalment, Solsona, Alaior i Molins de Rei.

Qui vulgui contemplar amb tranquil·litat tot aquest munt de gegants, podrà fer-ho a partir de les 9 del matí a la plaça dels Països Catalans, tot i que per veure’ls desfilar i exhibir els seus balls caldrà esperar fins les 11.45, quan començaran la cercavila cap al carrer de Jacint Verdaguer, la plaça de Catalunya, el carrer Major, la plaça del Mercat, el carrer de Rafael Casanova i la plaça de la Creu, per després enfilar tot el carrer Major de punta a punta fins arribar a la plaça de Catalunya, on hi haurà un esclat final de festa.

No obstant, els Gegants Vells no en tindran prou, perquè diumenge al vespre en Miquel i la Montserrat faran la darrera sortida d’aquesta Festa Major. Esperaran a que acabi el Campionat d’estirar la corda de la plaça de l’Església, i llavors faran una cercavila fins al seu racó: el Racó dels Gegants Vells. Per arribar-hi passaran pel carrer d’Ignasi Iglesias, el carrer Major, la plaça del Mercat, el carrer de Rafael Casanova i el carrer dels Boters. Un cop al seu racó, els Gegants Vells oferiran ballades amb música i berenar per a grans i petits. I després, desfaran el camí fet per tornar de nou cap a la plaça de l’Església, on contemplaran el piromusical que tancarà aquesta Festa Major.

Recomanacions personalitzades