Acaben les obres d’accessibilitat de la tercera andana de l’estació sense un accés adaptat

Adif ja ha donat per acabades les obres per fer accessible la tercera andana de l’estació de tren de Molins de Rei. Amb l’actuació s’ha pujat el nivell de l’andana, però segueix sent inaccessible perquè no s’ha tingut en compte la instal·lació d’un pas adaptat a persones amb mobilitat reduïda.

La tercera andana s'ha posat al mateix nivell que la resta // Jordi Julià

La tercera andana de l’estació, la que dóna servei a les vies 3A i 5, actualment no acull viatgers. A la via 3A és on acaben el recorregut els trens de la línia R1 Molins de Rei-Mataró, però les portes s’obren per l’altra banda, l’andana que també serveix per accedir a la via 1 cap a Sant Vicenç de Calders. Pel que fa a la via 5 només hi ha trens estacionats sense servei. No obstant, que la tercera andana no aculli viatgers no significa que no hagi d’estar en tot moment en perfectes condicions, perquè segons ha explicat Adif a Viu Molins de Rei“aquesta és una andana secundària però en servei. Encara que no tingui un servei habitual ha d’estar totalment operativa per si fos necessari utilitzar-la, i això inclou que estigui adaptada al pas de tot tipus de persones. A part d’això, l’operativa de l’estació pot canviar en qualsevol moment”. Aquesta andana s’ha pujat al nivell estàndard de 68 cm a què ja es van pujar fa anys les dues andanes principals de l’estació. Aquesta alçada permet accedir a peu pla als models de trens adaptats (Civia) i més fàcilment a la resta de trens.

Accessible l’andana, no els seus accessos

Un pas de cautxú uneix les dues andanes principals, però no n'hi ha cap fins la tercera andana // Jordi Julià

El problema arriba quan ens plantegem com poden arribar fins a aquesta andana les persones amb dificultats de mobilitat o que van en cadira de rodes. Al pas soterrat que uneix les tres andanes s’hi accedeix baixant unes escales i no hi ha cap ascensor o rampa per evitar-les. No obstant, una plataforma de cautxú a nivell de vies uneix les dues andanes principals, però no arriba fins a la tercera. Tot i que Adif i Renfe admeten que aquest pas és perillós i han instal·lat cartells prohibint-ne l’ús per eludir responsabilitats en cas d’accident, a la pràctica és una manera de  fer les andanes accessibles a tothom, fet que es constata observant que molta gent que no té cap alternativa el creua diàriament.

Adif no té previst instal·lar cap pas accessible ni ara ni en el futur, i ha donat per acabades les obres per fer accessible l’andana sense tenir en compte allò més bàsic que és no haver de baixar escales per a arribar-hi. Un lector, Roger Tuset, es queixava a l’espai dels lectors de Viu Molins de Rei sobre aquest tema: “Quin sentit té pujar el nivell de l’andana per fer-la accessible si per arribar a l’andana s’han de baixar 15 esglaons i tornar-los a pujar?”. En aquesta mateixa opinió deixava constància gràfica de l’espai que queda entre l’andana i la porta adaptada dels trens Civia de la línia R1 que aparquen a la via 3, que hi impossibilita l’accés amb cadires de rodes.

Rentat de cara a l’andana

L’actuació de recreixement de l’andana ha tingut un cost de gairebé 116.000 euros. S’han substituït les peces de vora d’andana per unes altres de formigó blanc de 60 centímetres d’ample i s’han instal·lat dues tires antilliscants de 5 centímetres d’ample. La resta del paviment de l’andana s’ha fet amb lloses prefabricades.  S’ha pujat també el nivell de les escales d’accés al pas soterrat, construïnt dos nous esglaons a cadascuna. També s’han desmuntat i tornat a muntar set fanals, dues càmeres de videovigilància i els cartells informatius de l’andana.

Les obres s’emmarquen en el pla global d’inversions d’Adif per millorar les seves infraestructures i estacions de la xarxa de Rodalies de Catalunya que està executant el ministeri de Foment. Adif ha realitzat durant el primer semestre de l’any obres de millora a 27 estacions de la xarxa i actualment s’estan fent actuacions similars a 17 estacions més. La inversió global ha superat els 127 milions d’euros.

Recomanacions personalitzades