Renfe i Adif posen en perill la seguretat dels usuaris de l'estació de tren

S’han instal·lat uns cartells que prohibeixen passar pel pas que hi ha a nivell de vies, que fa pocs mesos es va renovar completament justament per millorar l’accessibilitat. Ara Adif admet que aquest pas és perillós i prohibeix utilitzar-lo, tot i no donar cap alternativa real al pas soterrat, que no és accessible a persones amb mobilitat reduïda.

El cartell, amb el pas de cautxú a la dreta i el túnel de fons // Jordi Julià

Fa unes setmanes els usuaris de l’estació de tren de Molins de Rei veien, perplexos, com havia desaparegut el cartell que deia “Vigileu en creuar les vies”, i en lloc seu, just al final de cada andana, n’apareixien uns altres amb la inscripció “Prohibit el pas – Només personal autoritzat“, molt semblants als que hi ha a les estacions d’FGC i que des de fa uns mesos es van instal·lant també a Rodalies de Catalunya. A Molins de Rei aquests cartells impedeixen l’accés al pas de cautxú a nivell de vies que va ser remodelat completament fa pocs mesos. Abans el pas era de fusta i es trobava en molt mal estat, i després d’anys de reivindicacions Adif el va condicionar. Des d’Adif mateix es va dir que es feia per millorar l’accessibilitat de cara als usuaris.

Aquesta és l’única manera de creuar sense passar pel pas soterrat, que no disposa d’ascensor ni rampa. Per aquest motiu és el lloc de pas habitual de gent gran, amb cotxets, amb maletes (com són els clients dels hotels de la vila), amb bicicletes, amb dificultats per baixar escales o persones amb mobilitat reduïda en general. De totes maneres, als usuaris mai els ha fet cap gràcia creuar les vies per aquest punt, perquè a la inseguretat que ja causa creuar un pas a nivell se li ha de sumar el fet que la seva ubicació en corba i al costat del túnel no permet veure els trens amb prou antelació, cosa que encara empitjora més la situació si es té en compte el perfil de la gent que el creua.

Abans hi havia un cartell que demanava precaució, però que no prohibia passar-hi // Jordi Julià

Si bé a aquests usuaris no els agrada creuar pel pas a nivell de vies, ho fan perquè no tenen cap alternativa. I la cosa va per llarg, perquè Adif -l’ens gestor de les estacions de Renfe)- ja va afirmar l’any passat a Viu Molins de Rei que ara per ara no tenen sobre la taula cap solució alternativa. En declaracions a aquest mitjà després d’instal·lar els cartells, Adif dóna una breu explicació a la pregunta de quin és el lloc per on han de passar aquests usuaris si ara tenen prohibit fer-ho. La resposta s’ha limitat a dir que els cartells són perquè la gent passi pel pas inferior” i que el pas és “només per personal d’Adif i Renfe i persones amb dificultats de mobilitat que no el poden utilitzar.

Adif no ha respost quan posteriorment se li ha fet veure que això no és el que dóna a entendre el cartell i que si és el cas caldria canviar-lo. No obstant, en declaracions a Ràdio Molins de Rei Adif mateix va explicar que “la prohibició de creuar les vies és vigent a totes les estacions amb pas soterrat accessible” i que en estacions que no en tinguin, com és el cas de Molins de Rei, “els usuaris que ho necessitin han de sol·licitar autorització al personal de l’estació”, cosa que si s’arriba a l’estació per les vies 1 o 3 (procedents de Barcelona) no és possible.

En aquest cas, caldria “avisar a l’estació d’origen, que al seu torn s’encarregarà d’avisar a Molins de Rei perquè allà algú esperi que arribi aquesta persona, per acompanyar-la i així garantir que creuï de forma segura”. Ràdio Molins de Rei va preguntar també sobre la manera d’avisar en estacions on no hi ha personal (fet habitual a Molins de Rei a partir de certa hora), i en aquest cas Adif va remetre a Renfe, de qui depèn el personal de les estacions.

Creuar la via amb por

La realitat, però, si ens desplacem fins l’estació és ben diferent. Els vigilants de l’estació, per norma general, en comptes d’ajudar a creuar als usuaris el que fan és vigilar que no creuï ningú. Els usuaris no coneixen la possibilitat que explica Adif d’avisar amb antelació, i podem dir que s’han dividit en dos grups: uns han seguit passant pel pas de cautxú i d’altres han optat per utilitzar el pas soterrat. Pel que fa als primers, els pocs que el creuen ho fan amb por, amb la sensació d’estar fent alguna cosa malament, i en ser preguntats per Viu Molins de Rei neguen haver utilitzat el pas tot i la evidència. En canvi, els que ara passen pel pas soterrat ho fan amb grans dificultats, com és el cas d’una dona de 70 anys que necessitava l’ajuda dels seus dos fills perquè l’ajudessin a baixar i pujar les escales, evidenciant el dolor que li causava cada graó pujat o baixat. A aquests dos grups possiblement caldria sumar-n’hi un altre: els que han deixat d’utilitzar el tren, en veure que un cartell els prohibia el pas per un lloc i per l’altre els ho impedia unes escales.

Un cartell va desaparèixer

La setmana passada probablement alguns van pensar que Adif s’havia fet enrere, perquè un dels dos cartells va desaparèixer. No ha estat així, un responsable de la taquilla de l’estació va explicar a Viu Molins de Rei que es tractava d’un cas de vandalisme, i dos dies després ja tornava a estar instal·lat. També va afirmar que des de l’accident que va tenir lloc a Castelldefels la revetlla de Sant Joan de l’any passat, on van morir 12 persones, la Generalitat es mostra molt inflexible pel que fa a creuar les vies, i que teòricament no les pot creuar absolutament ningú, però que de tota manera ells són “flexibles si es tracta d’algú amb problemes per creuar el pas subterrani”; en un cas com aquest va explicar que avisaria al vigilant de seguretat perquè ajudés a creuar la persona en qüestió. Fonts d’Adif van admetre també a Ràdio Molins de Rei que aquests cartells “són una manera d’eximir qualsevol responsabilitat en cas d’accident”.

Sigui com sigui, el pas segueix sent perillós, i així ho han ratificat les autoritats ferroviàries amb la instal·lació d’aquests cartells. En canvi, l’única inversió que hi ha prevista per l’estació de Molins de Rei, i que segons Adif ha de començar en breu, és l’augment del nivell de la tercera andana, suposadament per millorar-ne l’accessibilitat, tot i que aquesta andana ni acull ni acollirà viatgers i a més no hi ha cap pas adaptat (ni tan sols un pas a nivell de vies), ni tampoc es preveu fer-lo. Aquestes obres tenen un pressupost de 115.000€.

Recomanacions personalitzades