El PSC cedeix un seient a Iniciativa a l’Àrea Metropolitana a canvi del suport al ple d’investidura

El PSC cedeix a Iniciativa una plaça que li corresponia als socialistes a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L’intercanvi forma part del pacte ocult per garantir la investidura de Xavi Paz. CiU no recolza la decisió i provoca la primera divisió de vot en el nou equip de govern.

Sergi Conde durant el ple de constitució de l'Ajuntament // Viu Molins de Rei

Xavi Paz (PSC) va ser investit alcalde per majoria absoluta amb els vots dels seus socis de govern (CiU), el PP i un regidor d’Iniciativa per Molins de Rei. El suport dels ecosocialistes es donava a canvi de garantir “la participació d’Iniciativa en l’elaboració del Pla d’Actuació Municipal, el pla de mobilitat i el pla d’habitatge”, com va assegurar Ivan Arcas hores abans del ple d’investidura de l’11 de juny. Però sembla ser que el pacte -que mai s’ha donat a conèixer per escrit- incloïa alguna altra condició que no es va explicar en el seu moment.

Així, l’equip de govern va anunciar al ple del 7 de juliol el repartiment de la representativitat dels regidors als òrgans col·legiats. PSC i CiU es van repartir la presència a 14 organismes, però al quinzè -i precisament, un dels més importants- van obrir la porta a l’oposició. La sorpresa va ser que un dels dos seients que li corresponen a l’Ajuntament de Molins de Rei a l’Àrea Metropolitana de Barcelona l’ocuparà Sergi Conde (ICV). L’altre, li correspon a l’alcalde: Xavi Paz durant els dos primers anys de legislatura i posteriorment Joan Ramon Casals (CiU).

Primera divisió del vot de l’equip de govern

El nomenament del seguit de càrrecs als òrgans col·legiats va sortir endavant amb els vots a favor d’ICV, PSC i CiU.En canvi, el punt dels nomenaments a l’Àrea Metropolitana de Barcelona es va votar per separat i només va comptar amb el suport d’Iniciativa per Molins de Rei i el PSC. L’alcalde, Xavi Paz,va defensar el nomenament de Conde com una mostra de “la importància de recollir la veu del govern i de tot el consistori“.

Joan Ramon Casals i Xavi Paz durant una roda de premsa // David Guerrero

Ja en el primer ple, PSC i CiU, els dos nous socis de govern, van votar diferent. CiU, es va abstenir, igual que ho van fer ERC i el PP. El portaveu dels convergents i primer tinent d’alcalde, Joan Ramon Casals, va justificar la seva abstenció perquè “el nomenament forma part d’un pacte entre dues forces en el que CiU no ha participat”.

El cap d’ICV, Ivan Arcas, per la seva banda, va explicar l’acord com el fruit d’una negociació amb el PSC: “Ens hem posat d’acord en aquest tema i en altres, i ara els hem de fer confiança”, va assegurar Arcas en to conciliador. L’exalcalde, però, va mostrar la seva sorpresa per l’abstenció de CiU. “Esperem que no invalidi l’acord i ens deixi sense representació; si passa, ja tindrem una anècdota per explicar als nostres néts”, va assegurar Arcas, que ja vaticinava el que acabaria passant posteriorment. Dos setmanes després es va haver de convocar un ple extraordinari per ratificar una decisió que amb només 10 vots a favor i el vot de qualitat de l’alcalde no era possible aprovar perquè es necessitava majoria absoluta.

La CUP va votar en contra, mostrant-se “molt sorpresos pel nomenament de Sergi Conde”, en paraules del número 2 del partit, Roger Castillo. El regidor del principal partit de l’oposició va demanar explicacions de perquè s’havia arribat a aquest acord i va preguntar: “per què es pot arribar a un acord amb un grup polític i amb un altre no?”.

La CUP i la resta de l’oposició, vetada als òrgans col·legiats

La CUP va demanar que la oposició es veiés representada als òrgans col·legiats i van proposar ocupar-se del Consorci del Parc de Collserola -una àrea que precisament ocupava Xavi Paz quan era cap de l’oposició-. “És una oferta propositiva, en clau de sumar esforços per reflectir la diversitat del ple municipal”, va explicar el número 2 de la CUP, Roger Castillo. L’equip de govern va respondre que estudiaria la proposta però, consultats per Viu Molins de Rei, asseguren que és una possibilitat que ja ha quedat descartada. Ja en el mateix ple municipal, l’alcalde va voler deixar clara la diferència entre els òrgans on la representació és unipersonal i aquells on pot haver-hi més d’un membre de l’Ajuntament. El Parc de Collserola és un dels unipersonals, i en aquest cas, Paz creu que “s’han de trobar eines de participació de totes les forces polítiques en aquells organismes que han de donar més vitalitat i eines a l’administració com el Patronat Local d’Habitatge i Molins Energia”.

El repartiment de la representació dels diferents representants de l’Ajuntament de Molins de Rei als òrgans col·legiats en els que el consistori té representació es va fer públic al ple municipal del 7 de juliol, en el que es van acordar els sous dels polítics, els portaveus dels diferents grups polítics i el canvi de data dels plens municipals.

Recomanacions personalitzades