La primera sala del nou Museu Municipal obrirà amb un any de retard

Després d’alguns problemes amb l’empresa constructora, la primera part del que serà el nou museu serà inaugurada al mes de setembre, en l’entorn de la Festa Major. Hi haurà una exposició sobre l’artista local Miquel Carbonell. 

Imatge de la nova sala del Museu Municipal, encara buida // Jose Polo

“Les obres de reforma del Museu Municipal avancen a bon ritme”. Aquest era el títol d’una nota de premsa de l’Ajuntament de Molins de Rei enviada durant el mes de juliol del 2016. En aquell moment s’esperava que les obres de la nova sala de Ca n’Ametller acabarien a l’agost del mateix any. Avisaven, però, que encara faltaria el procés d’equipament de la instal·lació i que duraria dos mesos. Amb tot, el nou punt cultural de Molins de Rei havia d’estar acabat a l’octubre de l’any passat.

Des de llavors, la situació ha canviat. Segons ha informat el govern municipal format per CDC i PSC aquesta setmana en roda de premsa, finalment la primera part del que serà el futur Museu Municipal de Molins de Rei s’estrenarà al setembre del 2017. Concretament, en l’entorn de la Festa Major. És a dir, gairebé un any més tard del previst. De fet, el consistori treballa a contrarellotge per fer possible que tot estigui llest per la gran festa del municipi.

“Sempre seguim acuradament l’execució de les obres i sempre sol anar bé, però en aquest cas és cert que hi va haver moments de tensió amb l’empresa que estava fent les obres”, ha reconegut el primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Xavi Paz (PSC). “No van complir els terminis i vam haver d’exercir pressió“, afegeix. “Hi han hagut dificultats”, indica l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC). Un exemple de les moltes causes que han fet més lent el procés: el consistori esperava poder restaurar les portes de l’edifici però després d’estudiar-ho es va concloure que s’havien de canviar.

Uns canvis que també han fet més cares les obres. En un principi, havien de costar 200.000 euros que estaven finançats gràcies a una subvenció de la Diputació de Barcelona. Però el pressupost s’ha encarit i finalment constaran 250.000 euros, aproximadament. La diferència va a càrrec de l’Ajuntament de Molins de Rei. El gran gruix de l’actuació ja està fet. Fins a la pròxima Festa Major es farà tota la incorporació del mobiliari i elements tècnics. Vitrines, cortines, connexió a internet…

Conveni amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya

La nova sala del Museu Municipal arribarà més tard del que l’Ajuntament va anunciar, però ho farà amb una col·laboració de qualitat. El consistori ha arribat a un conveni amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) per tal que aquest cedeixi a Molins de Rei les obres del pintor molinenc de projecció internacional Miquel Carbonell i Selva. Els quadres s’exposaran amb la col·lecció ja existent al municipi.

“Es podrà veure la col·lecció més gran mai vista del pintor Miquel Carbonell i Selva”, ha anunciat Xavi Paz. Per a l’alcalde aquest acord, que ha de concretar-se durant el mes de juliol, significa “un pas qualitatiu” del Museu Municipal.

Les exposicions que es podran veure a la nova sala, que tindrà un accés des de la plaça de l’Ajuntament, aniran rotant. Les primeres seran aquesta de Miquel Carbonell i una sobre la història de Molins de Rei, seguint el projecte museogràfic ‘Molins de Rei, cruïlla de camins’. A més, al setembre també s’estrenaran espais per a la investigació, la documentació i la consulta amb suport informàtic. Tot i això, les actuals instal·lacions del Museu Municipal al carrer Pintor Fortuny continuaran obertes.

El primer pas d’un gran projecte

Aquesta sala és el primer ítem del que serà el nou Museu Municipal de Molins de Rei. Situat a Ca n’Ametller, tindrà tres plantes i suposarà el canvi de lloc de les actuals oficines de l’Àrea de Serveis a les Persones de l’Ajuntament situades allà. Precisament per això encara no hi ha data.

“La voluntat que el nou museu estigui a Ca n’Ametller neix l’any 1984”, recorda l’alcalde, Joan Ramon Casals. “El que obrirà al setembre només són les primeres dependències del que serà el nou Museu Municipal de Molins de Rei”, recorda el regidor de Cultura, Xavi Paz.

Recomanacions personalitzades