L’Església està disposada a cedir un centre de culte a la comunitat islàmica

És la primera vegada que es produeix una decisió en aquest sentit a nivell estatal. S’ha hagut de demanar l’aprovació del bisbe de Sant Feliu de Llobregat i la Conferència Episcopal. La parròquia de Molins de Rei també ha fet un intens debat abans de prendre aquesta decisió innovadora. Si el centre de culte es situa o no en el local propietat de l’església depèn de l’acceptació dels veïns de la zona.  

L'oratori es podria situar al carrer Mancomunitat del barri de la Riera Bonet // Jose Polo

L’oratori es podria situar al carrer Mancomunitat del barri de la Riera Bonet // Jose Polo

L’Església de Molins de Rei està disposada a cedir en lloguer un local per tal de que la Comunitat Islàmica pugui establir un oratori. Amb aquesta cessió els musulmans podrien fer realitat una de les seves reivindicacions que porten reclamant des del 2010, un lloc on poder resar en comú. El local és l’antiga capella de la Mare de Déu de Núria, al barri de la Riera Bonet, un espai que està sent utilitzat actualment com a magatzem per l’Esplai Mib, entitat d’educació en el lleure vinculada a la parròquia.

Com el local en qüestió ja està considerat centre de culte no es violaria ni el canvi de normativa ni la suspensió de llicències imposades pel govern municipal per evitar l’establiment de la comunitat musulmana a qualsevol punt del municipi.

El gest de la parròquia molinenca no té precedents. Segons fonts de l’Església consultades per Viu Molins de Rei, no existeix un cas similar ni a nivell català ni a nivell espanyol. De fet, aquesta decisió no ha estat presa únicament pel consell pastoral del municipi. S’ha demanat l’aprovació al bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés, i, aquest, fins i tot, ha hagut de comentar la situació a la Conferencia Espiscopal Espanyola. Després de gairebé dos mesos de reflexió i un intens debat en el si de l’església, s’ha donat el consentiment a l’iniciativa.

Tot depèn dels veïns

La parròquia ha posat diverses condicions per tal que el lloguer a la comunitat islàmica es pugui dur a terme. Entre aquestes destaca que l’ocupació d’aquest espai compti amb “l’acceptació per part dels veïns del mateix immoble, així com dels immobles veïns i del barri”, segons indiquen els documents acordats pel consell pastoral als quals ha tingut accés Viu Molins de Rei. Així doncs, si els veïns de la Riera Bonet no volen, no hi haurà centre de culte al seu barri.

Altres requisits que dicta l’església són que es tracti d’un “lloguer provisional” fins que la normativa dels centres de culte sigui revisada pel ple municipal, que la comunitat musulmana es comprometi a respectar l’espai i les normes de conducta com el respecte als horaris, capacitat, soroll, ocupació del carrer i que es trobi un espai alternatiu per a l’esplai MIB, entre altres aspectes.

Segons ha pogut saber Viu Molins de Rei, Ajuntament i comunitat islàmica estan disposats a complir totes aquestes clàusules. En cas que tot es resolgués positivament, es calcula que la comunitat islàmica pagaria un lloguer aproximat de 500 euros mensuals per un espai de 140 metres quadrats.

Recomanacions personalitzades