L’Ajuntament celebra un ple extraordinari per repetir una votació errònia

El nomenament de Sergi Conde com a representant de l’Ajuntament a l’Àrea Metropolitana de Barcelona es va aprovar el 7 de juliol per majoria simple (PSC + ICV), però es necessitava majoria absoluta. L’Ajuntament es va veure obligat a convocar un ple extraordinari el 18 de juliol per poder tirar endavant el nomenament.

Ivan Arcas i Xavi Paz en el ple de constitució del nou ajuntament // Viu Molins de Rei

Era el primer ple municipal del nou equip de govern i ja va deixar alguna anècdota. L’exalcalde, Ivan Arcas, ja va alertar a la sala de plens en el moment de la votació quan CiU es va abstenir i només van votar a favor ICV i PSC: “Esperem que no invalidi l’acord i ens deixi sense representació; si passa, ja tindrem una anècdota per explicar als nostres néts”, va assegurar Arcas, que ja vaticinava el que acabaria passant posteriorment. Això era el 7 de juliol.

Onze dies després, el 18 de juliol, la sala de plens acollia un ple extraordinari per tornar a fer la votació que s’havia aprovat per majoria simple i necessitava majoria absoluta. El ple es va celebrar en dilluns i amb urgència ja que el dijous de la mateixa setmana es constituïa l’Àrea Metropolitana de Barcelona i els representants de cada ajuntament han de ser aprovats prèviament al ple municipal.

Per facilitar la votació i no provocar la primera crisi entre els dos socis de govern, CiU va dividir el seu vot: 2 regidors van votar a favor -Esteve Altozano i Carme Madorell- i els tres caps visibles -Joan Ramon Casals, Mònica Santamans i Joaquim Martí- es van abstenir. Amb el suport dels 2 regidors convergents als vots de PSC i ICV el nomenament de Sergi Conde a l’Àrea Metropolitana de Barcelona ja va poder-se aprovar per majoria absoluta. A l’abstenció de 3 regidors convergents es van sumar Esquerres per Molins de Rei i el PP.

El nomenament de Sergi Conde (ICV) a l'Àrea Metropolitana va obligar a convocar un ple extraordinari // Viu Molins de Rei

Curiosament, no va ser el PSC qui va demanar disculpes per la convocatòria del ple extraordinari, sinó que ho va fer Joan Ramon Casals. El primer tinent d’alcalde va argumentar el seu vot dividit per facilitar el nomenament de Conde com “un exercici de responsabilitat perquè l’Ajuntament pugui exercir el seu dret a tenir dos representants a l’Àrea Metropolitana”.

La CUP va votar en contra, recordant que “encara que hagin farcit d’altres temes el ple extraordinari, aquest punt era l’únic motiu de la convocatòria”. El portaveu de la CUP, Àlex Maymó, va criticar que “en el primer ple ja es mostrin divergències al govern municipal” i va recordar a PSC i CiU que “el nou govern va entrar amb la idea de convocar el mínim de plens extraordinaris possibles, però ja ho han fet”. Maymó també es va mostrar crític amb el pacte entre Iniciativa i PSC: “Ara sabem aquesta contrapartida, potser més endavant en sabrem més detalls de la negociació”.

Jordi Romeu, d’Esquerres per Molins de Rei, va anar més enllà en les crítiques i va assegurar que “l’alcalde de Molins de Rei és conseqüència d’una negociació política amb un partit que no forma part del govern i que va donar com a resultat aquest subproducte: que un persona que no està al govern municipal representi a l’Ajuntament a l’Àrea Metropolitana de Barcelona”. Romeu es va preguntar en veu alta: “si aquest pacte entre ICV i PSC no s’hagués donat, tindríem l’alcalde i l’equip de govern que tenim?”.

Ivan Arcas, com a portaveu d’Iniciativa per Molins de Rei, va treure ferro a les acusacions de Romeu, recordant que Xavi Paz hauria estat alcalde sense el vot d’ICV ja que el PP també va donar suport. Arcas va defensar la negociació política, assegurant que “Iniciativa legítimament té dret a aprofitar els vots de la ciudadania” i va recordar que “la política és això, els partits parlem i negociem”.

Per la seva banda, l’alcalde, Xavi Paz,va criticar l’actitud de la CUP. “Treballaran a diari en destruir el que altres tractem de construir; les acusacions de manca de transparència demostren la seva manera de fer política”, va assegurar Paz al finalitzar el ple extraordinari, utilitzant uns termes que ja s’havien escoltat en relació a la CUP en boca de l’anterior alcalde.

Recomanacions personalitzades