Llargues cues per vacunar-se de la dosi de reforç en plena sisena onada de la covid

El mòdul extern del CAP ha acollit una jornada de vacunació sense cita per a majors de 60 anys de Molins de Rei i El Papiol que encara no haguessin rebut la dosi de reforç. Enreda’t denúncia que han hagut de pressionar perquè es vacunés a persones dependents i els seus cuidadors perquè eren menors de 60 anys, tot i haver rebut una citació de Salut.

Les cues han estat constants des de les set del matí // María Samblás

A les set del matí ja hi havia gent fent cua davant el mòdul extern del Centre d’Atenció Primària La Granja per poder vacunar-se. Aquest dimecres, Molins de Rei acollia una nova jornada de vacunació sense cita prèvia dirigida a persones de 60 anys o més, residents al municipi o a El Papiol, que encara no haguessin rebut la dosi de reforç de la vacuna contra la Covid-19 -en la majoria d’ocasions, la corresponent a la tercera dosi-.

La cua rodejava tot l’edifici quan han començat a punxar a les 9 del matí, i més tard de la 1 del migdia encara hi havia gent esperant. El personal sanitari que atenia als assistents ha explicat a Viu Molins de Rei que no esperaven una assistència tan massiva; de fet en un moment del matí s’han quedat sense vacunes i han hagut d’anar a buscar-ne més per poder seguir vacunant a la població.

Per garantir la inoculació de la dosi de reforç a tothom que hi assistís, han repartit número -com si fos el mercat o la peixateria- per assegurar que hi havia vacunes per a tothom. Finalment, ningú s’ha quedat sense rebre-la, tot i que amb algunes excepcions.

Una molinenca rebent la vacuna // María Samblás

I és que per ser punxat amb la tercera dosis han d’haver passat almenys sis mesos des de l’última inoculació; i algunes de les persones que han assistit no complien amb aquest requisit. És el cas del Jorge Luis i la seva dona, que han fet una cua d’hora i mitja que no ha servit per a res: “Ens van enviar un missatge dient que vinguéssim”, es queixava el molinenc. La sanitària que els ha atès els ha hagut de fer entendre que, tot i ser majors de 60 anys, si van rebre la segona dosi fa menys de sis mesos avui no podien vacunar-se de nou. Hauran d’esperar-se quinze dies més.

Dues famílies amb persones dependents també han tingut problemes per posar-se aquesta dosi de reforç. Des de l’entitat que defensa els drets de les persones amb discapacitat Enreda’t, han denunciat al seu compte de Twitter que aquestes famílies van rebre un missatge de Salut citant-los per vacunar-se a aquesta campanya, però els treballadors del CAP els han dit que només podien vacunar als majors de 60 anys. “He fet un parell d’escrits al CAP demanant que se cités al col·lectiu perquè van rebre la primera dosi a l’abril com a persones amb patologies i la immunitat ja els ha baixat”, ha explicat Núria Gómez, presidenta de l’entitat en declaracions a Viu Molins de Rei, mentre assegura que en rebre el missatge va contactar amb el CAP per confirmar que els vacunarien, però no va rebre resposta.

Els treballadors del CAP han fet diferents trucades per aclarir la situació, però el protocol actual de Sanitat es regeix per l’edat i no pel risc o les patologies. De fet, l’ordinador ni tan sols permetia incloure les dades d’aquestes persones. Després de pressionar i amb l’ajut de Carme Madorell i Ainoa Garcia, regidores de Salut Pública i Discapacitat respectivament, una de les persones amb dependència i la cuidadora de l’altre han pogut rebre la dosi de reforç. Gómez explica que Madorell es reunirà amb el CAP per convocar a la resta del col·lectiu i assegurar-se que poden rebre la tercera dosi: “Volem una solució per totes les persones dependents, no només aquestes famílies”, conclou.

D’altra banda, també s’han adreçat al CAP persones que encara no havien rebut cap dosi de la vacuna fins ara, a les que han atès sense problema. I algunes persones de risc, menors de 60 anys, que també volien rebre la tercera punxada contra la Covid.

Els molinencs, agraïts per no haver-se de desplaçar a un altre municipi per vacunar-se

Preguntats per aquest mitjà, la majoria dels assistents a la jornada de vacunació sense cita celebraven el fet que s’organitzés una campanya així a Molins de Rei. I és que sent persones majors de 60 anys, prefereixen no haver de desplaçar-se a altres municipis. Com és el cas de la Magda i la Carme, dues amigues i veïnes molinenques que han anat juntes a vacunar-se. “Teníem hora per un altre dia, però hem aprofitat per venir avui i no haver de desplaçar-nos”, comenta la Magda. “Jo vaig haver d’anar a Sabadell per posar-me les dues primeres dosis, i ella a Barcelona. Poder fer-ho al poble val la pena”, conclou la Carme.

Recomanacions personalitzades