ERC homenatja al seu refundador Francesc Rimblas per la seva trajectòria política

Rimblas va ser un dels primers regidors després del franquisme i fa 47 anys que milita a Esquerra Republicana. Va ser clau en la recuperació del partit després de la dictadura i ha rebut un emotiu homenatge en vida.

Rimblas durant el seu homenatge al teatre la Peni // ERC Molins de Rei

Homenatge en vida a un dels molinencs que va contribuir a la recuperació la democràcia després del franquisme. Esquerra Republicana de Molins de Rei ha homenatjat Francesc Rimblas, el seu refundador després de la dictadura, per la seva trajectòria política tant des de l’Ajuntament com des del partit en un acte al teatre la Peni. Rimblas, de 96 anys, va ser regidor dels republicans entre el 1979 i el 1983, però sempre ha estat involucrat al partit fins al punt que ha tancat les llistes d’ERC a totes les eleccions des de 1999 fins als 2019. Els assistents a l’acte van rebre un interessant opuscle que repassa la biografia del polític.

En l’acte homenatge, on se li va fer entrega d’una placa en honor a la seva “trajectòria d’esquerres i republicana”, van intervenir des de figures de renom del partit en clau nacional com Joan Tardà fins a persones que van treballar amb ell durant la seva etapa en primera línia política. Conduït per la vicepresidenta d’ERC Molins Eva Perelló, va obrir l’acte el republicà Xavier Vendrell per recordar a les primeres generacions de polítics catalanistes i republicans.

També va parlar Xavier Montserrat, un dels polítics que va reflotar el partit després d’absentar-se de les eleccions entre el 1995 i el 1999. Durant el seu discurs, Montserrat, que va ser regidor a l’Ajuntament, va “vincular el passat i el present, per relligar-lo amb tots els que han col·laborat amb ERC”, segons el president d’ERC Molins, Ramón Canal, qui defineix l’homenatge com un acte “molt emotiu” de “fraternitat republicana”. En aquest sentit, les persones que van acompanyar a Rimblas a la llista del partit de les eleccions de 1989 també van ser presents.

Rimblas porta 47 anys militant a ERC // ERC Molins

A banda de persones d’ERC, va participar en l’homenatge Antònia Castellana, alcaldessa del municipi durant els anys en què Rimblas va ser regidor. Castellana va repassar els anys de treball conjunt en un consistori on tothom tenia una regidoria. Concretament, Rimblas s’encarregava del cementiri.

Anys de lluita contra el franquisme

Nascut a Barcelona i educat per la seva tieta i padrina, Rimblas va arribar a Molins de Rei el 1941 en cerca d’un indret més segur durant la Guerra Civil. Va començar a treballar amb 16 anys, cosa que el va ajudar a prendre consciència de la repressió exercida pel franquisme. Per això, va viatjar a França amb l’objectiu de reunir-se amb polítics exiliats i lluitar contra el règim en la clandestinitat. Tot i això, un metge que el va atendre després de torçar-se el turmell el va delatar a la Guàrdia Civil, motiu pel qual, per poc temps, va ser empresonat a la Model.

Anys després, va començar a treballar com a carter a Molins de Rei, el que el va ajudar a conèixer a gairebé tots els molinencs. Aquesta feina li va facilitar el trobar contactes quan, el 1975, el cap d’ERC, Heribert Barrera, li demana impulsar la secció local del partit a Molins de Rei. Amb el partit muntat, va ser regidor durant el primer mandat, fins que ho va deixar el 1983 per donar pas a les noves generacions. Després va tornar per ser candidat el 1991 en un moment complicat per la secció local d’ERC.

A banda de la política institucional, Rimblas sempre ha estat vinculat a la societat civil del municipi ja fos com a membre de la Federació Obrera, col·laborador de mitjans locals com Ràdio Molins de Rei o El Llaç o com a fundador del Club d’Escacs Incresa.

Recomanacions personalitzades