Botellots, agressions i vandalisme a la Festa Major

Els cossos policials tenen constància d’una ganivetada, diverses baralles i diferents actes vandàlics com el trencament de dues parades d’autobús i un banc. Tot i que alguns dels incidents es van concentrar a la zona del parc de la Mariona, el botellot més multitudinari es va desenvolupar a la plaça de l’1 d’octubre.

Viu Molins de Rei també informa sobre l’altra cara de la Festa Major 2021. Si vols que continuem informant sobre queixes veïnals uneix-te a la comunitat de socis i sòcies.

Centenars de persones fent botellot a la plaça 1 d’octubre // Cedit

Els carrers de Molins de Rei s’han convertit durant les nits del segon cap de setmana de Festa Major en l’escenari d’agressions, botellots i trencament de mobiliari urbà tot i el reforç del dispositiu policial. Centenars de persones es van concentrar a diferents punts del municipi, sobretot a la plaça 1 d’octubre, a la plaça de la Llibertat i al parc de la Mariona. També es van detectar botellots al parc del Baix Llobregat i al barri de la Granja. La policia va rebre al voltant de 30 avisos tant la nit de divendres com la de dissabte.

Tot i que es podien veure persones a diferents carrers i places, l’incident més greu es van detectar al parc de la Mariona. La Guàrdia Urbana té constància d’una ganivetada al carrer Menéndez Pelayo, segons informen fonts municipals a Viu Molins de Rei. Els fets van passar la nit de dissabte a diumenge i l’agredit va ser atès pels sanitaris. La víctima va ser ferit lleu. A banda d’això, es van produir com a mínim tres baralles més. Una d’elles a la cantonada entre el passeig del Terraplè i l’avinguda València.

Concentració de persones fent botellot durant la festa major // Cedida

Durant les dues nits, a més, es van desenvolupar diferents actes vandàlics. Segons les mateixes fonts, grups de joves van trencar dues parades d’autobús -una a la Mariona i l’altra al parc del Pont de la Cadena-, dos arbres -també a la Mariona- i, per últim, un banc del passeig del Terraplè.

En aquest sentit, un grup de persones va intentar trencar els vidres del Forn del Pont, situat a l’avinguda València durant la matinada del dissabte. “Quasi a les 6 del matí van començar a donar puntades de peu a la botiga, però era dins i en veure’m van marxar”, ha explicat el responsable de l’establiment, Josep Sabater, a Ràdio Molins de Rei.

D’altra banda, en un vídeo que ha circulat per les xarxes socials es pot veure una altra agressió també a l’avinguda València. En un moment, un dels agressors diu “vine, marica”. Les fonts consultades no tenen constància de moment de cap denúncia per agressions homòfobes.

On s’ha comptabilitzat més aglomeracions ha estat al botellot de la plaça l’1 d’octubre i la plaça de la Llibertat. Segons explica a Viu Molins de Rei la Nati, una veïna de la zona, “va haver-hi soroll fins a les sis del matí i no vaig poder dormir en tota la nit”. A més, el carrer on resideix va aparèixer l’endemà ple de pixums i, fins i tot, amb fems humans.

Una parada de bus trencada amb els vidres encara al terra // Jose Polo

Entenc que tothom té dret a divertir-se, però les pixades i els excrements sobren. L’Ajuntament ho hauria d’haver previst i hauria d’haver col·locat lavabos portàtils”, lamenta la veïna. A més, la plaça de l’1 d’octubre i els carrers del costat també van acabar la nit de dissabte a diumenge plens de brutícia, residus i restes d’ampolles de vidre i llaunes. L’endemà, es van reforçar els serveis de neteja. No obstant això, en diversos punts de Molins de Rei dilluns encara es podien observar alguns vidres trencats.

El regidor de Guàrdia Urbana defensa l’actuació municipal

En referència a l’actuació del cos policial, els comandaments dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana es van decantar per mantenir el control dels assistents. Des de l’Ajuntament, consideren que els pitjors incidents van ser “casos aïllats”: “Crec que els serveis han funcionat correctament. Podríem intentar dissuadir a la gent què estava a l’1 d’octubre? Sí, però haurien acabat a una altra banda on seria difícil controlar-los”, assegura a aquesta redacció Miguel Zaragoza, regidor de Guàrdia Urbana i Protecció Civil. Concretament en aquesta zona hi havia patrulles policials a les entrades de les places.

Tot i que en general segons Zaragoza no hi va haver conflictes greus entre els assistents i la policia, com va passar a l’última edició de les Festes de la Mercè de Barcelona, la nit de divendres alguns dels joves concentrats van llençar ampolles de vidre als mossos i a la policia local. Els agents es van decantar per no intervenir. Per la seva banda, el primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez ha reconegut a Ràdio Molins de Rei que la concentració de persones va arribar a xifres que “no tocaven” i que van fer “tot el possible per controlar la manada de gent”.

Segons Zaragoza, les causes de les aglomeracions van ser l’obertura “a mig gas” de l’oci nocturn i el fet que molts joves es van quedar als carrers després de les activitats programades per les festivitats, a banda de l’assistència de persones de fora del municipi. “Hi ha grups de persones d’entre 16 i 21 anys que no saben que fer, saben que és Festa Major i van a muntar-se ells la festa”, explica el regidor. Per aquest motiu, la Guàrdia Urbana mantindrà el reforç policial aquest cap de setmana com a precaució, ja que és la festa de la Tardor de Sant Feliu de Llobregat.

Recomanacions personalitzades