Adeu a Jaume Garriga, lluitador antifranquista i agrònom compromès

Garriga va ser un dels primers regidors de l’etapa democràtica de Molins de Rei, durant el primer mandat d’Antònia Castellana. També estava implicat en la comissió organitzadora de la cavalcada de Reis, a la Fundació Agrària i al comitè organitzador de la Fira de La Candelera.

Jaume Garriga conduint un dels tractors de les carrosses dels Reis d’Orient durant una cavalcada // Cedida

Ajuda’ns a cultivar la informació de proximitat. Et necessitem per seguir endavant, fes-te soci.

Jaume Garriga Pujol (1953 – 2021) sempre serà recordat pel seu amor a la pagesia i a la terra, i també a Molins de Rei. Enginyer tècnic agrícola de formació, Garriga va cultivar la tradició pagesa de la seva família com a afició i també va treballar com a agrònom en nombroses empreses i organismes com l’IRTA, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries de Catalunya.

L’agricultura era la seva passió i, de fet, durant dos anys va fer de cooperant al país africà del Txad, on va treballar de tècnic agrònom de la mà d’un programa de promoció agrària d’Intermón Oxfam. De fet, els que el coneixien destaquen la seva passió per ajudar els altres, la seva solidaritat i el seu compromís amb Molins de Rei.

No en va, Garriga va ser un lluitador antifranquista nat i de ben jove es va implicar en organitzacions polítiques com l’Associació de Barris i Fàbriques del Baix Llobregat, el col·lectiu marxista Bandera Roja, i posteriorment el PSUC. Fins i tot, als anys 70 va ser detingut per participar en una manifestació que s’oposava a la Llei General d’Educació, promoguda pel ministre franquista José Luis Villar Palasí.

Quan el país sortia de la dictadura, el molinenc també va formar part del primer govern municipal democràtic que va tenir la localitat. Amb Antònia Castellana com a alcaldessa, Garriga va ocupar entre els anys 1979 i 1983 la regidoria de Sanitat i Serveis Socials.

Impulsor d’una residència per a gent gran al municipi

Castellana, que va compartir amb ell lluites polítiques, recorda que Garriga va ser un dels impulsors d’una primera residència per a gent gran al municipi. Amb la fi de la dictadura, va quedar lliure un pis de l’Avinguda València que ocupava el secretari de l’Ajuntament franquista i Garriga va ser un dels encarregats d’instal·lar-hi un primer habitatge assistencial per a gent gran.

L’exalcaldessa destaca que aquell va ser un projecte embrionari que va donar pas a l’actual residència de Molins de Rei, i que es va consolidar durant el segon mandat, on Garriga ja no hi va ser perquè va marxar a fer de cooperant al Txad.

Peça clau d’entitats com la comissió de Reis

Però, el molinenc –germà de l’actual regidora d’ERC a l’Ajuntament Núria Garriga– sempre va compaginar la militància política i antifranquista amb la passió pel camp i els orígens agrícoles de Molins de Rei. Per això, va ser també una peça important del comitè organitzador de la Fira de la Candelera i un membre actiu de la Fundació Agrària de Molins de Rei.

Fins i tot, es va implicar en l’organització de l’arribada dels Reis d’Orient al municipi i durant molts anys va conduir un dels tractors que transporten les carrosses de Ses Majestats. És una tasca que ja havia començat el seu pare, també pagès, i que ell va entomar a partir de la dècada dels 80.

De fet, encara ara, Garriga als seus 68 anys era un home implicat en la comissió de la Cavalcada de Reis. Ricard Perals, amic de Garriga i expresident de la comissió, explica que, fins i tot, quan Garriga no hi havia pogut participar, havia deixat el seu tractor perquè el conduïssin altres persones.

“Era una persona molt generosa i predisposada, sempre volia ajudar els altres”, destaca Perals, que agraeix la seva dedicació a la comissió i també al teixit associatiu de Molins de Rei.

Garriga, que s’havia jubilat com a enginyer agrònom i ara dedicava tots els seus esforços a cultivar una finca familiar agrícola, va ser trobat mort aquest dimecres en un camp de la seva propietat a prop de la masia de Can Tintorer.

Et volem continuar informant de tot el que passa al municipi. Fes-te soci de Viu Molins de Rei i ajuda’ns a fer-ho possible.

Recomanacions personalitzades