Les guanyadores del Mercè Rodoreda reben el premi que la pandèmia els va impedir recollir

L’Ajuntament ha lliurat aquest divendres els guardons de la XXIVa edició del Concurs de Narrativa Literària Mercè Rodoreda, que es va celebrar l’any passat i que no va poder entregar els premis a causa de l’esclat de la pandèmia. El consistori també ha fet públiques les bases que regiran la propera convocatòria.

Entrega de premis XXIV Concurs de narrativa literària Mercè Rodoreda
Les guanyadores i finalistes del XXIV Concurs Mercè Rodoreda amb el premi que no van poder recollir l’any passat // Anna Bermejo

Emoció a la Sala Gòtica, on aquest divendres s’han lliurat els guardons de la XXIVa edició del Concurs Narrativa Literària Mercè Rodoreda, que s’havien d’entregar l’any passat però que es van haver d’ajornar per la pandèmia. Els han rebut les autores dels tres relats guanyadors, així com les set finalistes del concurs en un acte que ha aplegat una cinquantena de persones amb distàncies de seguretat.

Els deu relats premiats s’han presentat també recollits en un llibre, seguint el tradicional format que utilitza l’Ajuntament per publicar les històries guanyadores. Sota el títol El batec i altres narracions (Publicacions de l’Abadia de Montserrat), la publicació de la XXIVa edició del certamen recull els relats de les tres guanyadores i les set finalistes en un volum que han definit com a “intimista i introspectiu”.

Un relat sobre el dol perinatal, el guanyador de l’edició

La història que encapçala el recull és justament un relat que porta per títol El batec, i que és el que ha estat guardonat amb el primer premi per part del jurat. És una història composta per Sandra Freijomil que aborda la pèrdua gestacional i el conegut com a dol perinatal.

“És un relat escrit amb molta cura en el qual he volgut donar veu a un tema silenciat”, ha destacat l’autora en recollir el premi.

Entrega de premis XXIV Concurs de narrativa literària Mercè Rodoreda
La gunyadora del primer premi, Sandra Freijomil // Anna Bermejo

Els altres dos relats guardonats amb el segon i tercer premi han estat Els dits més llargs i juganers, de Marta Grau, i La vida absent, d’Etna Miró, respectivament.

Del relat de Grau, que no ha pogut venir a recollir el premi, se n’ha destacat el fet que parli de noves maternitats amb originalitat i coherència, i del relat de Miró que estigui impregnat d’una “veu literària de caràcter poètic” que aborda la relació d’una mare i una filla que queda tocada per la pèrdua de memòria de la progenitora.

“La demència mostra la nostra vulnerabilitat com a éssers humans, però al mateix temps veiem com la relació d’una mare i una filla pot arribar a ser, en certa manera, indestructible”, ha ressaltat Miró.

La resta de distingides en qualitat de finalistes han estat Rosa Maria Gurrera amb Desencant; Sandra Posada amb Avui els trens no funcionen bé, Esther Blanco amb El monstre, Montserrat Margenat amb L’espera, i Farners Casas amb Qui no s’ha amgat, para!. També Olga Garcia amb Cafè amb llet i pa dur, i Rosa Sanz amb Mercè.

L’escriptora molinenca Eva Moreno ha estat l’encarregada de presentar el volum que recull les deu narracions distingides i de glossar cadascun dels textos. Moreno ha subratllat que són relats que, en la seva majoria, “tenen el sentiment de pèrdua com a fil conductor” i que despunten per ser històries colpidores.

Entrega de premis XXIV Concurs de narrativa literària Mercè Rodoreda
L’escriptora Eva Moreno ha glossat cadascun dels textos que componen el recull de la XXIVa edició // Anna Bermejo

Moreno també ha rebutjat etiquetar el volum i el certamen –on només s’hi poden presentar relats escrits per dones– com a “literatura femenina”. Proposa entendre’l com a “literatura escrita per dones” ja que també tracta temes que no només passen a les dones, però que sí que són narrats des d’una òptica femenina.

Vigència del certamen per aconseguir la igualtat

L’autora molinenca ha defensat la vigència de certàmens com aquests per “equilibrar la balança i aconseguir que hi hagi una veritable paritat”. De fet, Moreno ha explicat a l’acte que, una vegada que va guanyar un premi, un home se li va acostar per dir-li que “les dones tenien més oportunitats perquè hi havia més certàmens per a elles”. Moreno li va respondre: “El dia que hi hagi paritat i que el gènere no sigui un reclam, estarem en pau”.

Des del consistori també han reivindicat la necessitat de fomentar “una discriminació positiva per aconseguir una veritable igualtat”. La regidora de Feminismes i LGTBI, Jessica Revestido, ha agraït la participació i la qualitat dels 75 relats que s’han presentat en la XXIVa edició del concurs, així com la tasca de la presidenta del jurat, Montserrat Cloquell, que ha presidit la seva última edició després de sis certàmens al peu del canó.

“Ha estat un orgull per a mi, la lectura de tots els relats m’ha enriquit personalment”, ha dit Cloquell, que ha rebut un ram de flors per part del consistori com a agraïment. Tant Revestido com l’alcalde, Xavi Paz, li han agraït la feina feta.

Entrega de premis XXIV Concurs de narrativa literària Mercè Rodoreda
La presidenta del jurat, Montserrat Cloquell, ha rebut un ram de flors com a agraïment a les sis edicions que ha capitanejat // Anna Bermejo

“És un goig recuperar actes que el virus ens ha privat”

L’alcalde també ha lloat la qualitat dels textos i ha celebrat que els guardons s’hagin pogut entregar, encara que fos un any tard a causa de la pandèmia: “És un goig poder anar recuperant actes que el virus ens va privar, la nostra voluntat és anar-ho fent de mica en mica i seguint les mesures sanitàries”.

Des del consistori també han explicat les bases de la XXVa edició, que premiaran amb 1.000, 500 i 250 euros els tres millors relats que es presentin al certamen. Els textos, que poden ser de temàtica lliure, hauran de ser escrits en català i elaborats per dones. Els relats es podran lliurar fins al 30 de novembre i el jurat n’anunciarà el veredicte a finals del febrer de l’any vinent.

Contingut relacionat:

Recomanacions personalitzades