L’ONCE i l’Ajuntament conviden a reduir obstacles al carrer per a persones amb mobilitat reduïda

Una campanya de l’ONCE i l’Ajuntament convidarà la ciutadania a deslliurar la via pública d’obstacles per facilitar la circulació de persones amb mobilitat reduïda i deficiència visual. Diferents agents cívics donaran consells a peu de carrer sobre com aconseguir un municipi més inclusiu.

El director de l’agència de l’ONCE de Molins de Rei amb l’alcalde, Xavi Paz // Roger Cuartielles

L’ONCE i l’Ajuntament sumen esforços perquè Molins de Rei tingui menys obstacles a la via pública per a gent amb més dificultats en la mobilitat, ja sigui tant persones amb diversitat funcional com gent gran o, fins i tot, dones embarassades i persones amb cotxets d’infants.

L’entitat i el consistori han dissenyat una campanya de sensibilització conjunta que han presentat aquest dimecres en roda de premsa i que s’articularà a través de la figura dels agents cívics, que s’encarregaran de repartir fulletons i de donar consells a peu de carrer quan detectin obstacles que poden dificultar la mobilitat d’aquests col·lectius.

L’objectiu és aconseguir que Molins de Rei sigui un municipi més inclusiu: “La mobilitat ens inclou a tots i els obstacles ens afecten tant a persones amb discapacitat com a persones grans o amb cotxets”, ha ressaltat el director de l’agència de l’ONCE del municipi, Jordi Sanjosé.

Cotxes mal aparcats i tendals baixos, alguns dels obstacles més comuns

Sanjosé ha explicat que de moment des de l’entitat ja s’ha fet formació a les quatre persones agents cíviques que hi ha al consistori, i que seran sobretot les que hauran de fer aquesta sensibilització.

Per exemple, se’ls ha explicat què es la deficiència visual i la mobilitat reduïda, així com els obstacles que poden haver a la via pública: des de pissarres de restaurants i taules de terrasses mal col·locades fins a tendals massa baixos i cotxes mal aparcats.

“Quan els agents cívics detectin tot això avisaran el propietari d’aquell establiment o la persona propietària de l’obstacle perquè ho sàpiga i ho pugui millorar”, ha detallat la regidora de (Dis)capacitat, Ainoa García, que ha remarcat que es tracta sobretot d’una campanya informativa, però no sancionadora.

De la seva banda, el primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, ha reivindicat que és “una campanya vital per evitar comportaments que no són bons”. Tot i així, Sánchez també ha fet autocrítica: “Com a Ajuntament hem de millorar la senyalització dels passos de vianants per a persones amb deficiència visual”, ha admès.

L’alcalde, Xavi Paz, ha agraït la tasca de l’ONCE i la seva implicació, i s’ha mostrat convençut que la col·laboració amb l’entitat “és un primer pas de molts altres projectes conjunts”.

Per a Paz, la campanya també és un exemple que “el govern municipal creu en la figura dels agents cívics”. Tot i així, a hores d’ara només hi ha quatre persones amb aquesta funció al consistori i no està previst incorporar-ne més.

Els agents cívics repartiran aquest fulletó als conductors que no estacionin bé el seu vehicle // Roger Cuartielles

Recomanacions personalitzades