Els veïns del bloc incendiat del Canal es recuperen de l’ensurt sense aigua ni gas

El veïnat del bloc número 11 del carrer de la Raseta, al barri del Canal, intenta tornar a la normalitat després de l’incendi que han patit al celobert de l’immoble i que ha fet desallotjar prop d’un centenar de veïns la matinada d’aquest dimecres. Els veïns, però, no tenen ni aigua ni gas perquè el foc ha malmès canonades i comptadors.

Incendi de matinada al carrer de la Raseta
La Margarita observant els desperfectes que ha patit casa seva a causa de l’incendi // Anna Bermejo

Eren les dues de la matinada quan la Margarita, de 73 anys, ha començat a sentir soroll i crits, i sobretot un paraula: “Foc!”. Els crits venien del pis de baix, del primer segona del bloc número 11 del carrer Raseta, on la matinada d’aquest dimecres un incendi ha cremat tot el celobert.

Per sort, la Margarita havia deixat les finestres que donen al celobert tancades i això ha fet que el foc, que ha començat a l’alçada del primer pis, no li hagi entrat a casa. Tot i així, li ha quedat el sostre de la cuina ennegrit, les finestres que donen al pati de llums completament destrossades, i la roba que tenia estesa tota cremada.

Ho explica mentre recorda la nit que han passat ella i la quarantena de famílies que viuen en aquest bloc del Canal. Un veïnat amb arrels al barri, ja que la majoria fa més de 50 anys que hi viuen, i sense records d’una tragèdia semblant: “Fa molts anys que al bloc del davant es va cremar un pis, però això d’ara no havia passat mai”, explica.

Incendi de matinada al carrer de la Raseta
El sostre de la cuina de la Margarita ennegrit // Anna Bermejo

Actuació a contrarellotge

La Margarita és un dona decidida, es nota en el seu caràcter i en la seva manera de parlar. Potser per això, aquesta nit ha estat una de les veïnes que s’ha encarregat de trucar a l’intèrfon de cada veí del bloc per advertir-lo del foc. “En saber que hi havia un incendi, el meu marit i jo ens hem aixecat de seguida i ens hem trobat a l’escala amb la veïna de baix, que també s’havia aixecat”, recorda.

A partir d’aquí, la Margarita li ha donat el mòbil a la veïna perquè avisés els Bombers i ella s’ha encarregat d’avisar tots els veïns perquè sortissin de l’immoble. “En moments com aquests no penses, només actues”, diu convençuda.

Tot i així, per a ella el mèrit de tot plegat l’ha tingut el fill de la veïna de baix, que amb només 5 anys, ha estat el primer en adonar-se del foc, avisar els seus pares i començar a cridar: “Si no arriba a ser per aquest nen, no sé què hagués passat”.

El nen se n’ha adonat perquè, segons explica, l’habitació on dormia era la més propera al foc. De fet, el seu dormitori ha quedat completament calcinat per les flames, que encara no se sap perquè s’han produït.

Incendi de matinada al carrer de la Raseta
El foc s’ha propagat des de la part inferior del celobert cap amunt i ha cremat tendals, roba i cortines // Anna Bermejo

De fet, quan els Bombers han arribat molts veïns ja eren al carrer. “S’han sorprès de com de ràpid hem actuat”, diu orgullosa la Josefa, una altra veïna del bloc. Com la Margarita, ella també ha baixat corrents en sentir que hi havia un incendi i sense pràcticament res a sobre. Per això, un cop al carrer, explica que molts veïns han passat fred mentre esperaven a què els Bombers controlessin el foc.

Tot i així, reconeix que després els han dut mantes i que els han permès anar fins al Centre Comunitari Pont de la Cadena, on també els han ofert menjar. “El tracte ha estat excel·lent, no tinc cap queixa”, diu.

Quatre hores tancats a casa

Però, no tot el veïnat ha viscut l’incendi des del carrer, sinó que alguns han hagut de quedar-se tancats a casa per recomanació dels Bombers. És el cas de la presidenta de la comunitat, la Maria G., que viu al desè pis i que, a causa de l’acumulació de fum i de l’estretor de l’escala, li han aconsellat que ella i els seus es quedessin dins l’immoble resguardats. 

“Els Bombers ens han dit per telèfon que poséssim tovalloles humides als marcs de les portes per evitar que ens entrés fum”, diu la Maria, que reconeix que l’angoixa ha estat màxima, sobretot perquè s’han hagut d’estar tancats a casa les quatre hores que els Bombers han trigat a controlar el foc i sense saber quin en seria el desenllaç. De fet, la majoria de veïns que viuen del cinquè cap amunt s’han hagut de quedar dins l’immoble i fer el mateix que la Maria.

Incendi de matinada al carrer de la Raseta
Els replans dels pisos superiors de l’immoble són els que han quedat més perjudicats pel fum // Anna Bermejo

“Sentíem crits i ens imaginàvem el pitjor”, admet la presidenta, que tenia preparades les claus del terrat que comparteixen amb els immobles del costat per si calia evacuar veïns per dalt de l’edifici. Finalment, no ha calgut perquè els Bombers han pogut extingir el foc cap a les cinc de la matinada i la majoria de veïns han pogut tornar a casa. Els únics que encara no han fet són els del primer segona, els veïns de sota de la Margarita, que és l’immoble més afectat.

“Podria haver estat molt pitjor”

Als replans i a l’ascensor del bloc, aquest dimecres no es parlava de cap altra cosa. Els veïns es trobaven amb rostres mig desencaixats per l’ensurt, però també contents de veure que el foc hagués pogut causar més danys.

“Podria haver estat un autèntic desastre, però per sort ha quedat en un ensurt”, reconeix la Zaida, que també ha estat una de les veïnes que s’ha hagut de quedar a l’interior de l’immoble. Molts veïns ho creuen perquè el foc ha cremat tots els comptadors de gas que hi havia a la part inferior del celobert i saben que, si l’incendi s’hagués estès, l’edifici podria haver estat un autèntic polvorí.

A més, com que el celobert és compartit amb l’edifici del costat, no només hagués afectat els 40 pisos que hi ha al seu bloc, sinó també els 40 habitatges de l’altre. De fet, el veïnat de l’edifici del costat també ha hagut de ser desallotjat per segureat mentre els Bombers sofocaven les flames del celobert que comparteixen.

Incendi de matinada al carrer de la Raseta
L’incendi s’ha originat al celobert per causes que es desconeixen // Anna Bermejo

“És un miracle que no hagi passat res més”, reconeix una altra veïna, l’Anna, que sent impotència de veure que els ha passat això enmig d’un any en què la situació ja era prou complicada: “Ens trobem en un pandèmia mundial i a sobre ara patim un incendi”, es queixa.

A l’espera de tenir aigua i gas

Tot i que l’incendi no ha causat ferits, sí que ha provocat desperfectes en instal·lacions dels serveis d’aigua, gas i llum. El corrent elèctric els ha tornat durant el migdia de dimecres, però a hores d’ara els 40 pisos del bloc número 11 del carrer Raseta encara no tenen ni aigua ni gas.

Per això, l’Ajuntament ha proporcionat dues garrafes d’aigua a cada immoble perquè puguin passar la nit i també els ha ofert la possibilitat de dutxar-se a les instal·lacions de la Zona Esportiva Ricard Ginebreda, a banda d’oferir que els veïns que ho desitgin puguin tenir un sopar calent.

Incendi de matinada al carrer de la Raseta
El veïnat repartint les garrafes d’aigua que els ha donat el consistori // Anna Bermejo

El veïnat sap que la normalitat trigarà a venir, sobretot perquè ara comencen un periple de gestions amb les assegurances i també perquè, per seguretat, s’han de canviar les claus de pas de totes les canonades de gas. Tot i això, no perden l’esperança. Per això, aquest dimecres alguns ja s’afanyaven a arreglar portes i parets que han quedat danyades. “Hem de ser com l’au fènix”, diuen.

Incendi de matinada al carrer de la Raseta
Dos veïns arreglant la porta de casa seva després que els Bombers l’hagin hagut d’esbotzar per sofocar l’incendi des de la seva galeria // Anna Bermejo

Més fotografies:

  • Incendi de matinada al carrer de la Raseta
  • Incendi de matinada al carrer de la Raseta
  • Incendi de matinada al carrer de la Raseta
  • Incendi de matinada al carrer de la Raseta
  • Incendi de matinada al carrer de la Raseta
  • Incendi de matinada al carrer de la Raseta
  • Incendi de matinada al carrer de la Raseta
  • Incendi de matinada al carrer de la Raseta
  • Incendi de matinada al carrer de la Raseta
  • Incendi de matinada al carrer de la Raseta

Recomanacions personalitzades