La pandèmia fa crèixer en més d’un miler els usuaris de Serveis Socials

En dades de l’Ajuntament, les persones ateses pels Serveis Socials municipals durant el 2020 van créixer en més d’un miler arran de la pandèmia. Es tracta d’un increment del 76% respecte al 2019. També s’ha hagut d’augmentar en més de 166.000 euros la despesa en emergència social.

L’alcalde acompanyat del primer tinent d’alcalde i de la regidora de Serveis Socials // Roger Cuartielles

La pandèmia de la Covid-19 ha causat estralls, sobretot en la població més vulnerable. Així ho mostren les dades de l’Ajuntament, que detallen que durant el 2020 els Serveis Socials municipals han atès 1.252 persones més que el 2019 a causa de l’emergència social provocada per la crisi sanitària.

En xifres, els usuaris dels Serveis Socials municipals van passar de ser de 1.637 durant el 2019 a créixer fins als 2.889 durant el 2020. Es tracta d’un augment de més del 76% que també es va traduir en un creixement de la despesa total d’emergència social en 166.214,09 euros. És a dir, si el 2019 la xifra era de 145.494,27 euros, durant el 2020 la despesa es va enfilar fins als 311.708,36 euros, un 114%.

Tot i que des de l’Ajuntament encara no han analitzat com ha canviat el perfil poblacional que acudeix a Serveis Socials, sí que han constatat que molts dels nous usuaris són persones que vivien de l’economia submergida i que, amb l’arribada de la pandèmia, van perdre les feines precàries que tenien.

Les ajudes econòmiques en alimentació són les que més augmenten

El que ha fet disparar la despesa han estat els ajuts alimentaris. La pandèmia ha fet que durant el 2020 s’haguessin de concedir 905 ajuts més en productes alimentaris frescos que els que es van donar el 2019, així com 732 ajudes econòmiques més per gastar en alimentació.

De fet, la despesa en ajuts d’alimentació s’ha increment un 151% d’un any a l’altre, és a dir, 136.371 euros. Si durant el 2019 es van gastar 89.976 euros en ajuts alimentaris, el 2020 la despesa va arribar als 226.347 euros.

En una roda de premsa, la regidora de Serveis Socials, la socialista Jessica Revestido, ha explicat que el creixement de la partida en alimentació també es deu a l’augment de la quantia d’aquests ajuts, ja que el consistori va ampliar els imports mensuals de les unitats familiars a partir de l’abril del 2020.

Per exemple, l’import mensual en alimentació per a les unitats familiars de fins a dues persones va créixer en 40 euros, les de les unitats familiars de tres persones ho va fer en 50 euros, i les de a partir de 5 persones en 60 euros.

Per mesos, el període del 2020 en què més va créixer la despesa en ajudes d’alimentació va ser al juny, quan el consistori va arribar a gastar 24.745 euros en un mes.

De fet, l’augment de despesa al juny va coincidir amb la finalització de molts ERTO, que finalment el govern espanyol va acabar prorrogant fins al setembre. Justament per això, al setembre la despesa en ajuts  d’alimentació va tornar a augmentar. L’executiu espanyol, però, ha prorrogat novament els ERTO fins al maig.

Gràfic d’elaboració pròpia a partir de dades facilitades per l’Ajuntament

Més ajuts en subministraments i habitatge

Els altres ajuts que han crescut han estat els destinats a subministraments i a habitatge. La pandèmia ha abocat algunes famílies a la pobresa energètica i això ha fet que durant el 2020 els Serveis Socials municipals hagin hagut de donar 56 ajudes de subministraments més que les que van atorgar el 2019. El creixement s’ha traduït en una despesa de 3.461 euros més d’un any a l’altre.

Les subvencions per pagar l’habitatge també han crescut en una cinquantena durant el 2020 i han fet augmentar la despesa social en habitatge en 24.345,84 euros. En xifres, si abans de la pandèmia els diners que Serveis Socials gastava en habitatge era de 6.626,95 euros, durant el 2020 la despesa va créixer fins als 30.972,79 euros, un 367%.

De fet, Revestido ha explicat que durant l’estat d’alarma els Serveis Socials de l’Ajuntament van haver d’acollir dues unitats familiars que s’havien quedat sense llar i que, en un primer moment, van haver de ser allotjades al Prat de Llobregat, però que després es van reubicar en pisos socials del consistori.

La despesa de Serveis Socials per oferir altres ajuts com productes de farmàcia o de caire mèdic també ha crescut durant el 2020: s’han gastat 2.036,15 euros més que el 2019.

Crida a fer ús dels Serveis Socials en cas de necessitat

Des de l’equip de govern, el primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, també ha volgut fer un una crida a fer ús dels Serveis Socials: “La gent no ha de tenir por d’utilitzar-los, és una porta d’entrada per tenir una vida millor”, ha remarcat el regidor de Junts per Molins, que també ha agraït la tasca feta pel departament del consistori.

L’alcalde, Xavi Paz, també s’ha sumat a les felicitacions i ha afegit que “una de les prioritats de l’executiu municipal són les persones i les seves necessitats”. Paz també ha avançat que l’equip de govern treballa en uns pressupostos per al 2021 que presentaran al ple municipal tot just aquesta setmana i que “demostraran que apostem pel benestar de la gent”.

En la roda de premsa, l’equip de govern ha agraït la tasca dels Serveis Socials municipals // Roger Cuartielles

Recomanacions personalitzades