Xavi Foj no participa al Dakar per primera vegada en 30 anys

El pilot de Molins de Rei no ha pogut posar a punt el seu cotxe a temps i enguany no sumarà la seva 31ª participació en el ral·li més dur del món.

Xavi Foj amb Nacho Santamaría i el seu Toyota // Arxiu

El pilot molinenc Xavi Foj no està disputant el Dakar 2021 i es queda sense poder superar, almenys aquest any, les seves trenta participacions. L’experimentat pilot de 62 anys explica en declaracions a Viu Molins de Rei que “no hi ha un motiu prioritari per no haver participat, és la suma de diferents petits factors.”

La principal raó és que el seu Toyota ja té uns quants anys i s’ha de reconstruir any rere any en tornar del ral·li. En el cas de Foj, el seu copilot Nacho Santamaría, és també el seu mecànic i preparador del cotxe. L’any passat va haver de tancar el taller “perquè no li sortia a compte mantenir un taller de preparació de 4×4 tal i com estan els temps“. Per aquest motiu, la preparació del Toyota va quedar pausada a principis del 2020 i la pandèmia tampoc va ajudar en la motivació de treballar en aquest.

Foj lamenta no haver arribat a temps en la posada a punt del cotxe, perquè a nivell físic afirma que “és l’any que millor m’he preparat“. El que tenia clar és que no volia anar al Dakar “sense cap possibilitat, patint, i arrossegant-nos en les darreres posicions”.

Xavi Foj a la Fira de la Candelera 2020 // Arxiu

El de Molins de Rei assegura, però, que enguany està gaudint del ral·li com no ho havia fet mai ja que pot accedir a tota la informació del que passa cada dia al instant. A més, afirma que la cursa està sent “molt entretinguda per a l’espectador, doncs està molt oberta sobretot a les categories de cotxes i motos“. “El pòdium està molt competit: tot i que els favorits segueixen sent els mateixos, les places no estan gaire clares“.

Xavi Foj no es tanca a seguir sumant participacions al ral·li Dakar en el futur. “Jo segueixo amb mentalitat de pilot, perquè és una cursa que entenc, gestiono i plantejo molt bé“, conclou. El que té clar és que, si ha de tornar, ha de ser amb un projecte esportiu seriós que el motivi per tornar a participar.

Recomanacions personalitzades