El Palau de Requesens exposarà els fonaments de l’edifici original a l’antiga capella

En una conferència oberta, membres del govern i del projecte de rehabilitació de l’edifici han explicat que el futur centre d’art i cultura del Renaixement incorporarà les restes del palau situades a dos metres per sota del nivell de la plaça. Veïns assistents han presentat dubtes sobre l’aspecte actual de la façana, el manteniment de l’edifici i l’acústica de La Gòtica un cop renovada.

Interior de la capella del Palau de Requesens // Jose Polo

El futur centre d’art i cultura del Renaixement que es construirà al Palau de Requesens un cop remodelat exposarà els fonaments originals de l’edifici. Actualment estan situats a la zona de la capella, però amb la rehabilitació es pretén recuperar la “cota d’entrada del palau”.

Així ho han explicat l’arquitecte Josep Abulí, l’alcalde Xavi Paz i el primer tinent d’alcalde Ramon Sánchez, en una conferència pública per presentar el projecte de rehabilitació del Palau de Requesens.

Al costat de l’entrada està amagada la capella, on s’exposaran els fonaments i l’alçada original del palau. Les restes es troben a dos metres per sota de la superfície de la plaça de Palau, ja que els canvis que ha patit l’edifici des del segell XV han enterrat part de l’estructura i l’entrada.

Així doncs, es rebaixarà el terra per mostrar la cota d’entrada original de l’antiga residència dels Requesens. “És aquí on podrem valorar l’escènica del palau. Serà com entrar a una casa de l’època”, afegeix l’arquitecte. Paz ha explicat que la capella permetrà apreciar al veritable “magnitud dels arcs”, ja que el que es veu des de l’exterior n’és només una part.

Conferència sobre la rehabilitació i recuperació del Palau de Requesens
Jose Abulí i Xavi Paz durant la conferència // Anna Bermejo

Una altra de les novetats presentades durant la conferència són les plaques solars que generaran energia per al palau. La normativa vigent obliga a tenir una climatització eficient energèticament, però Abulí explica que faran “un pas més” per instal·lar panells fotovoltaics i així obtenir “el balanç energètic més adequat”.

La façana en debat

Uns 25 molinencs han assistit a la conferència pública celebrada aquest divendres. En línies generals, els assistents han elogiat el projecte, però també han presentat algunes preocupacions.

Durant el torn de preguntes, dos dels veïns han exposat els seus dubtes sobre l’actual façana, ja rehabilitada el 2019. Els assistents han demanat explicacions davant la manca de pedra exposada i d’arcs a l’exterior de l’edifici, unes característiques que pertanyen a l’aparença que el Palau de Requesens tenia el segle XVI.

Palau de Requesens
Façana del Palau de Requesens // Anna Bermejo

Per respondre a la qüestió, tant Paz com l’arquitecte Abulí han explicat que, com la resta del projecte, la renovació de la façana es va basar en una sèrie d’estudis arqueològics de la Diputació de Barcelona. Aquests estudis no van trobar prou evidències que els permetessin fer una recreació acurada de l’aspecte de l’edifici tenia fa 500 anys. Per això, es va optar per plasmar la façana del segle XIX.

“No hi ha prous testimonis gràfics de com era el palau al segle XVI. Per remuntar-nos tan enrere, ens l’hauríem d’inventar”, ha remarcat Xavi Paz. Al seu torn, Josep Abulí ha explicat que un dels seus objectis és “mostrar a l’interior” tot allò que no s’ha pogut plasmar a l’exterior, en referència a les restes arqueològiques i arquitectòniques que s’exposaran al centre.

L’acústica i el manteniment

Una altra de les qüestions que han posat sobre la taula els assistents a la conferència és la renovació de La Gòtica. Una veïna del públic s’ha interessat sobre quines conseqüències pot tenir en l’acústica de la sala. Ramon Sánchez ha explicat que tot el projecte es desenvolupa paral·lelament a la funcionalitat que tindrà cada espai: “Som conscients que La Gòtica és magnífica per fer-hi concerts i intentarem mantenir la seva sonoritat”.

Actualment, La Gòtica té problemes estructurals. El projecte inclourà la remodelació de les voltes i arcs per solucionar-los. També serà més petita, ja que caldrà incorporar un ascensor per pujar a la resta de pisos.

Conferència sobre la rehabilitació i recuperació del Palau de Requesens
Paz i Sánchez responent a les preguntes dels assistents // Anna Bermejo

Un últim assistent s’ha preocupat pel manteniment del futur centre d’art i Paz ha explicat que, en principi, anirà a càrrec de l’Ajuntament. “Tot això obrirà un debat més endavant. Ja veurem si tot recau en l’administració pública o altres entitats s’interessen pel dia a dia del centre”, ha sentenciat l’alcalde.

El projecte arquitectònic té un cost de 3 milions d’euros, la meitat dels quals els finançarà el govern central i un milió aniran de la mà dels fons Feder de la Unió Europea. Des de l’Ajuntament, no descarten seguir trucant portes per obtenir més subvencions. Durant el ple ordinari del mes de desembre es va negociar la licitació de les obres del palau, que podrien començar a l’estiu del 2021. L’objectiu del govern municipal es tenir enllestit el projecte abans d’acabar el present mandat.

Recomanacions personalitzades