La nova llar d’avis evocarà el concepte d’habitatge

BTA arquitectes i PMMT arquitectura guanyen el concurs del disseny de la nova llar d’avis de Molins de Rei. La principal idea que han defensat els dos ponents del projecte és la d’unitats de convivència petites que magnifiquin la percepció d’habitatge.

Render de la futura residència // BTA arquitectes i PMMT arquitectura.

El jurat que havia d’escollir entre les cinc propostes finalistes del concurs d’idees per a la futura residència de gent gran de Molins de Rei ja ha deliberat. La proposta guanyadora ha estat la presentada per BTA arquitectes i PMMT arquitectura.

És una proposta provisional, però que marcarà les pautes del projecte executiu. Dos representants dels dos gabinets d’arquitectes que han format l’equip guanyador l’han presentat aquest divendres a l’Ajuntament, acompanyats de l’alcalde, Xavi Paz; el primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez; dos membres del jurat i dos membres de la Plataforma d’Afectats per la Residència de Molins de Rei (PARM).

Es tracta d’una proposta arquitectònica pensada a adaptar-se a les necessitats i problemàtiques que apareixen a mesura que la persona va envellint. Marc Trepat, soci de BTA arquitectes, ha explicat que un dels grans objectius és intentar evitar la imatge institucional del centre i motivar la idea d’habitatge.

Així, disminueixen els estímuls negatius que poden crear “ansietat i angoixa” en persones amb demència, per exemple. A més, la residència estarà dissenyada de forma que afavoreixi l’orientació espacial perquè les persones amb poca visibilitat ho tinguin més fàcil.

Plantes superiors amb habitacions

L’objectiu és que les unitats de convivència estiguin formades pel nombre més petit de persones possible perquè es puguin conèixer entre elles. En aquest sentit, la distribució de l’edifici busca fugir de la de les típiques residències que poden semblar un hotel o un hospital.

A la il·lustració de més avall es pot observar com seran les plantes d’habitacions. Cada planta incorporarà dues unitats de convivència separades pels equipaments del mig. Al quadrat superior esquerre i al quadrat inferior dret es veuen les habitacions delimitades de les dues unitats de convivència.

Recreació d’una planta amb habitacions // BTA arquitectes i PMMT arquitectura.

Per cada dues habitacions hi ha un vestíbul i un lavabo compartit. Excepte dues habitacions de cada unitat, que tindran servei propi. Les habitacions, a banda, no es miren entre elles “per garantir la intimitat”. Totes elles tenen vistes llunyanes, és a dir, que no donen ni al CAP ni a l’escola del davant. La residència estarà situada a prop d’aquests dos equipaments, on ara hi ha aparcament de vehicles al barri de la Granja.

Cada unitat tindrà un pati cobert amb una vitrina però que deixarà passar la llum i que es podrà rodejar. També una sala d’estar on es farà vida de comunitat, amb zones d’activitats col·lectives i terrasses des d’on es podrà veure el pati exterior i el jardí. Just a l’espai del mig hi ha els ascensors i l’espai tècnic, on s’ubicaran els professionals que han de tenir cura dels 34 usuaris que acollirà la planta.

Planta baixa amb serveis i àrea pública

La planta baixa inclou l’àrea pública, l’àrea tècnica separada, per on entraran residus i subministres, el centre de dia i els serveis comuns de la residència, que inclouran perruqueria, podologia, farmàcia, metge i sala de reunions familiars. Es pot veure al quadrat superior esquerre de la fotografia de més avall. També hi haurà menjador, sala d’estar, sala de motricitat i de manualitats.

Recreació de la planta baixa // BTA arquitectes i PMMT arquitectura

Just al mig hi ha consergeria i administració i al quadrant inferior dret hi ha els magatzems, la sala de contenidors, bugaderia, rebost, etc. La residència també inclourà zones verdes: dos jardins terapèutics, un hort adaptat i una àrea d’exercici.

El centre de dia estarà també a aquesta planta. Les circulacions seran sectoritzades, el que permet que, en cas de pandèmia, no quedi anul·lat. A banda, el projecte preveu una ampliació de diversos espais del centre com la cuina, la sala polivalent o el centre de dia.

Recomanacions personalitzades