L’Ajuntament tem un retard en la construcció de la nova llar d’avis

El govern municipal, tot i estar molt satisfet amb el projecte que presenta l’equip d’arquitectes, no veu clar que el projecte pugui tirar endavant de forma immediata i és a l’espera dels tràmits de la Generalitat.

Roda de premsa de presentació del projecte de la residència // Irene Juárez

L’alcalde, Xavi Paz, i el primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, han anunciat aquest divendres l’equip d’arquitectes guanyadors del concurs d’idees per a la futura residència d’avis de Molins de Rei. Ambdós s’han mostrat il·lusionats amb la proposta guanyadora, però en el seu discurs hi ha hagut cert toc d’amargor. El cert és que el projecte està estancat a l’espera que la Generalitat accepti signar un protocol de col·laboració, segons han explicat.

Des del 2018 hi ha signat, entre l’Ajuntament i la Generalitat, un protocol d’intencions en què l’administració catalana mostra la seva voluntat d’ajudar a fer possible la residència de Molins de Rei. Però el govern municipal li demana que faci una aplicació d’aquest conveni per tal d’atrevir-se a tirar endavant el projecte.

La residència actual compta amb 30 places internes i 10 places pel centre de dia. L’objectiu és que la nova en tingui 102 i, el centre de dia, 20. El que l’executiu municipal demana a l’administració catalana és un compromís signat que concreti el nombre de places públiques amb les quals col·laboraran i la seva quantia. Segons asseguren, la signatura d’aquest protocol és imprescindible per continuar amb els tràmits.

Xavi Paz creu que la culpa és del color del govern

“No podem fer l’encàrrec del projecte si no hi ha ni tan sols un compromís de la Generalitat plasmat en xifres”, ha reconegut Xavi Paz. També lamenta que alguns municipis veïns que van començar més tard la gestió per a la construcció de les llars d’avis ja tinguin el conveni signat. Paz sosté que la causa d’aquest desequilibri és “el color polític” dels consistoris.

Si finalment els tràmits no s’agilitzen i no s’encarrega la redacció del projecte executiu a l’equip guanyador abans del desembre de 2022, l’Ajuntament haurà de pagar un 3% de la despesa total de la redacció del projecte, que ascendeix a 472.837,75€, Iva inclòs. Per tant, l’administració local hauria de desembutxacar 11.500 euros. Tanmateix, Paz ha intentat tranquil·litzar els ànims i ha informat que aquest dilluns està programada una reunió amb la Generalitat en què espera avançar.

BTA i PMMT són els dissenyadors de la nova residència

La proposta escollida pel jurat ha estat la presentada per l’equip format entre BTA arquitectes i PMMT arquitectura. Segons ha explicat Marc Trepat, un dels arquitectes que han participat en el disseny, la proposta es construeix al voltant de les necessitats que les persones presenten quan es fan grans. L’arquitectura està pensada per quan disminueix la capacitat motriu, es perd capacitat de comunicació o apareix la demència.

L’objectiu és que els interns sentin “que continuen vivint”, ha explicat. Per això es decanten per unitats de convivència més petites, que motivin les relacions entre les persones. Volen allunyar la imatge institucional per fomentar la d’habitatge. Així, cada planta tindrà dues unitats de convivència separades entre elles. Al mig, hi haurà el centre de control.

Patricio Martínez, arquitecte, soci director de PMMT arquitectura i amb experiència amb projectes hospitalaris, ha posat en valor que el seu company ha viatjat per tot el nord d’Europa visitant residències de gent gran amb la intenció d’adquirir coneixements i emular el seu model d’atenció a la vellesa.

Recomanacions personalitzades