Ramon Sánchez: “Farem una Candelera de Km 0 i amb només 120 estands”

En una entrevista a Viu Molins de Rei, el primer tinent d’alcalde i regidor de Fira desvela com serà La Candelera 2021. Des de l’Ajuntament treballen perquè la mostra es pugui celebrar presencialment amb un 10% de l’aforament i en cinc espais delimitats. A la pràctica, la fira tindrà 800 expositors menys del que és habitual i es donarà prioritat al comerç local: “Serà una fira de Molins de Rei i pensada per a Molins de Rei”.

Regidor de fira, Ramon Sanchez
El regidor de Fira, Ramon Sánchez, amb un dels punts neuràlgics de La Candelera de fons i a on aquest any també s’hi espera poder fer part de la Fira // Anna Bermejo

[Els socis de Viu Molins de Rei, que ajuden a fer possible el diari digital de proximitat, van llegir aquesta entrevista primer. Fes-te soci]

Molins de Rei celebrarà La Candelera?

I tant, no ens podem permetre el luxe de no celebrar la Fira de la Candelera. Treballem per fer una fira el més segura possible, amb un 10% de l’aforament habitual i en cinc espais delimitats, que aplegaran els cinc àmbits que defineixen La Candelera: la gastronomia, el vi, el comerç, l’art i el planter. A la plaça de l’1-O hi haurà la zona de la gastronomia, el vi serà a la plaça de la Llibertat i al Terraplè hi haurà l’art i el comerç en dos sectors delimitats. El planter seguirà a l’entorn de l’Església.

Quina serà la capacitat de cadascun d’aquests espais?

Preveiem que pugui ser de 500 persones més o menys. Però hem de tenir clar que no anirem a buscar aquest aforament màxim, sinó que serem molt estrictes i tallarem cap a la baixa perquè l’edició sigui el més segura possible. També habilitarem circuits d’entrada i de sortida i demanarem a la gent que no s’acumuli als espais, sinó que només s’hi estigui un temps determinat per permetre que altres persones també hi puguin accedir.

“Hi haurà uns 800 expositors menys. No serà una Candelera pensada perquè ens visitin com en les altres ocasions”.

Quants expositors hi haurà enguany a la fira?

Doncs, si habitualment n’hi havia uns 900, aquest any no creiem que puguem superar els 120 estands. Per tant, hi haurà uns 800 expositors menys. Això ens obligarà a no poder deixar que ens visitin tots aquells comerciants que ho feien en les anteriors edicions. De fet, prioritzarem sobretot aquell comerç més proper, de Km 0. Serà una Candelera de Molins de Rei i feta per a Molins de Rei. No estarà pensada perquè ens visitin com en les altres edicions.

Per tant, no hi serà present un paradista mític com Frutales Duran, que ve des de Lleida i que fa 30 anys que guanya el concurs de planter?

Ho haurem de parlar. Potser haurem de fer una excepció amb ell. El senyor Duran fa 60 anys que ve a la fira i no pot ser que no hi sigui.

El tradicional concurs de planter es farà?

No, malauradament no el podrem fer aquest any. Ja dic que és una fira d’edició limitada, que esperem que només sigui per a aquest any. És una llàstima que la 170a edició hagi coincidit enmig d’una pandèmia.

I el pregó, què passarà amb l’acte d’inici de la fira?

Treballem perquè el pregó pugui compaginar presencialitat amb virtualitat, com el de Festa Major. Possiblement també n’avançarem l’horari perquè sigui més fàcil de seguir per a tothom. De fet, també tenim damunt la taula la possibilitat de modificar horaris d’obertura de la fira, però són coses que encara hem d’acabar de decidir perquè depenem del que ens digui el Procicat en molts aspectes.

Regidor de fira, Ramon Sanchez
Sánchez durant l’entrevista amb Viu Molins de Rei a la Sala de Plens de l’Ajuntament // Anna Bermejo

És clar, què passarà si les recomanacions sanitàries aconsellen no celebrar la fira els dies 5, 6 i 7 de febrer?

Doncs que només farem la modalitat virtual. De fet, nosaltres encara no sabem si podrem celebrar presencialment la fira. Però La Candelera no és un esdeveniment que es prepari en dues setmanes, sinó que es treballa amb un any d’antelació. Per això hem d’estar preparats per fer el que es pugui fer i per això tenim totes aquestes propostes pensades.

Si finalment la part presencial no es pogués dur a terme, llavors faríem una Candelera totalment virtual. L’ideal, però, seria poder-la fer en el format híbrid que plantegem, ja que a banda de la presencialitat també hem pensat una programació en línia.

“Moltes de les coses encara no les sabem perquè queda molt de temps i cal estar pendents de l’evolució de la pandèmia”.

Quins esdeveniments de La Candelera es podrien fer virtualment?

Sobretot programació cultural i també alguns tastets gastronòmics. Tot i així, a banda de comptar amb la cultura virtualment, des de la fira també volem posar en valor el sector cultural i per això estem treballant perquè, si és possible, hi puguin haver tastets musicals i culturals reduïts els dies de fira. Però, repeteixo, moltes de les coses encara no les sabem perquè queda molt de temps i cal estar pendents de l’evolució de la pandèmia.

Abans deia que volen que sigui una fira de Km 0 i donar prioritat al comerç local. És un dels sectors que més malament ho està passant per culpa de la pandèmia. S’han plantejat abaratir el preu d’instal·lació dels estands?

Sí. De fet, els expositors que farem servir aquest any –si la fira finalment es pot fer presencialment– seran molt més austers que en les edicions anteriors. Per exemple, si els altres anys fèiem servir expositors de fusta, aquest any recorrerem a carpes. Hem de tenir present que amb la minva de pressupost que hi ha hagut, no ens podem permetre fer la fira que fèiem altres anys.

En xifres, de quina reducció de pressupost estem parlant?

Doncs, si abans ens movíem al voltant del mig milió d’euros de pressupost per fer la fira, aquest any no podrem superar els 200.000 euros.

Quin efecte tindrà això en la contractació de personal de muntatge i d’organització?

En principi, la contractació no variarà gaire perquè, mentre que aquest any potser necessitarem menys gent de muntatge perquè hi haurà menys expositors, sí que ens caldrà més personal per controlar els aforaments. Per tant, allò que treus d’un lloc al final acaba anant a un altre. El que tampoc farem, per exemple, és tenir personal que faci enquestes ja que, com deia, no farem una Candelera pensada perquè ens visitin de molt lluny, sinó que en tot cas ho facin els de la comarca.

Es plantegen limitar també espais d’aparcament per evitar que vingui gent al municipi aquells dies?

Sí, pot ser una altra possibilitat. Però encara ho hem d’acabar de decidir. Com deia, encara queden dos mesos per endavant i no sabem del cert què podrem acabar fent i què no. En qualsevol cas, el que ha de quedar clar és que La Candelera es farà d’una manera o d’una altra. I que esperem que sigui una edició limitada que no hàgim de repetir.

Regidor de fira, Ramon Sanchez
Sánchez, de Junts per Molins, capitaneja la regidora de Fira des del pacte de govern amb els socialistes // Anna Bermejo

[Els socis de Viu Molins de Rei, que ajuden a fer possible el diari digital de proximitat, van llegir aquesta entrevista primer. Fes-te soci]

Recomanacions personalitzades