Un centenar de famílies molinenques fa pinya per concentrar l’horari escolar al matí

Les famílies volen que les escoles adoptin l’anomenada jornada contínua, que concentra l’horari lectiu de nou del matí a dues del migdia i deixa les tardes només per a les extraescolars. És una petició que també ha revifat al conjunt de Catalunya arran de la pandèmia com a mesura per reduir les entrades i sortides dels infants.

L'escola Josep Maria Madorell és la que té més classes confinades
L’escola Josep Maria Madorell // Anna Bermejo

La pandèmia ha reactivat una petició que fa temps que corre per grups de WhatsApp de famílies: la jornada contínua. Algunes famílies demanen des de fa temps al Departament d’Educació de la Generalitat que l’horari lectiu dels centres educatius d’infantil i primària –que s’allarga fins a dos quarts de cinc de la tarda amb una pausa per dinar al migdia– es concentri al matí i que la tarda es destini només a les activitats extraescolars.

Un dels arguments de les famílies és que la jornada contínua facilita la conciliació. A més, en temps de pandèmia, també esgrimeixen que és un model que redueix les entrades i sortides dels infants: “Amb aquest horari partit moltes famílies hem de recorre als avis perquè al migdia vagin a buscar els nens a l’escola i els hi tornin a dur, i això té més risc”, assegura la molinenca Nerea Martí en declaracions a Viu Molins de Rei.

Martí forma part del centenar de persones que s’ha començat a mobilitzar a Molins de Rei per aconseguir que la Generalitat adopti la jornada contínua a les escoles, ja que els centres de secundària –sobretot els públics– fa anys que ja segueixen un model semblant.

De moment, a Molins de Rei ja han aconseguit que les AFA (Associacions de Famílies d’Alumnes) de gairebé totes les escoles del municipi comptin amb comissions que s’encarreguin de treballar la implantació de la jornada contínua a cada centre. “Només ens en falten a l’escola Estel i al Sant Miquel (Manyanet), on aprofitem per fer una crida a famílies”, diu Martí.

Més conciliació familiar

De fet, la petició de la jornada contínua a Molins de Rei no és nova. Fa uns anys, famílies de l’escola Madorell ja van abanderar una recollida de signatures per fer possible aquest canvi de model horari, però llavors la Generalitat els va dir que per tirar-ho endavant al municipi calia que la demanda fos generalitzada.

Algunes de les famílies que a Molins de Rei s’estan organitzant per aconseguir la jornada contínua // Captura de pantalla cedida

Per això, Martí explica que la voluntat d’ara és reprendre aquesta demanda i aconseguir que se la facin seva tots els centres educatius de Molins de Rei que encara tinguin horari lectiu a la tarda: “La jornada contínua facilita que els infants passin més temps amb les seves famílies”, justifica.

La petició també rep el suport del professorat. El sindicat Ustec defensa aquest model en un comunicat perquè considera que proporciona als mestres més temps per organitzar-se i poder fer reunions, que ara han de fer mentre els infants dinen. També consideren que és un bon model en temps de pandèmia perquè redueix horaris d’entrades i de sortides.

“Diferències educatives”

Però no tothom ho veu amb bons ulls. Des de la Fundació Bofill alerten que la jornada contínua podria originar una bretxa educativa entre alumnes, sobretot en casos de famílies vulnerables.

Segons argumenten des de la fundació, malgrat que la proposta s’aguanta sobre el paper, a la pràctica la majoria d’alumnes acaben marxant a les dues del migdia i ja no tornen a fer les activitats extraescolars de la tarda, que queden sense fer-se per falta de gent. Aquesta situació, diuen, acaba perjudicant l’alumnat més vulnerable, ja que aquest no es pot finançar activitats extraescolars alternatives a diferència de la resta.

De fet, des de la fundació expliquen que països on fa temps que s’ha implantat la jornada contínua com, per exemple, Alemanya ja s’han començat a qüestionar aquest model en veure que ha creat “diferències educatives”. Un altre dels arguments que exposen en contra de la jornada contínua és que els infants dinen més tard i això fomenta “l’obesitat infantil”, diuen.

Des de l’Assemblea Groga de Molins de Rei també consideren que “és un model que cal estudiar a fons per assegurar que beneficia a tots els alumnes per igual”. Insisteixen sobretot que “no pot ser una decisió impulsada des de la particularitat”.

A Catalunya, però, ja hi ha 25 centres educatius –un d’ells al Papiol– que segueixen el model de jornada contínua, després que la Generalitat iniciés una prova pilot amb uns quants centres el curs 2012-2013. I en xifres de la plataforma a favor de la jornada contínua a Catalunya, el 90% de mestres i famílies que ja tenen aquest model no voldrien tornar a la jornada partida.

Votació el 14 de desembre

Per això, des del col·lectiu de Molins de Rei s’impulsa des de fa unes setmanes una recollida de signatures telemàtica que es centralitza a través d’aquesta petició. A més, el 14 de desembre volen organitzar una votació telemàtica perquè les famílies molinenques hi puguin dir la seva.

Una altra de les accions previstes pel col·lectiu és la presentació d’una moció al ple municipal perquè Molins de Rei es posicioni a favor de la jornada contínua.

Recomanacions personalitzades