Un 25N virtual reclama més recursos per erradicar una violència masclista creixent durant la pandèmia

Un manifest consensuat per tots els partits polítics del consistori ha reclamat a la Generalitat i al govern central més recursos econòmics per enfortir els serveis d’atenció a les víctimes de violència masclista, sobretot arran de la pandèmia, així com més coeducació i polítiques que “alliberin la dona del cicle de violència”.

La lectura del manifest institucional ha comptat amb les regidores de tots els partits polítics del consistori // Captura de pantalla

Consens polític absolut entre els grups polítics de l’Ajuntament de Molins de Rei, que en veu d’algunes de les seves regidores ha donat a conèixer telemàticament aquest dimecres un manifest consensuat per commemorar el 25N, el Dia internacional per a l’erradicació de la violència masclista contra dones i nenes.

La Covid-19 ha obligat a traslladar el tradicional manifest que es fa cada any a la plaça de l’Ajuntament al canal de YouTube del consistori. Però les demandes han adquirit més força que mai, sobretot arran de la pandèmia.

En el manifest han remarcat que, enmig de la pandèmia, “les víctimes de violència masclista han vist incrementat el seu patiment pel fet d’haver de conviure i confinar-se amb els seus agressors”.

La pandèmia i la violència masclista

Per exemple, el servei d’assessorament psicològic del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de Molins de Rei ha superat durant la pandèmia les atencions que va fer durant tot el 2019. En dades, si el servei va fer 175 atencions del gener al setembre del 2019, en el mateix període del 2020 la xifra s’ha enfilat fins a les 319.

El text institucional també s’ha fet ressò d’unes altres xifres alarmants. Són les de l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat, que demostren que 464 dones han estat víctimes de violència masclista durant el segon trimestre del 2020 –en plena pandèmia– i que només 22 homes han estat condemnats, fins i tot n’hi ha un que ha quedat absolt.

Per això, el manifest institucional del 25N d’enguany ha reclamat que tant la Generalitat com el govern central dotin de més recursos econòmics els serveis d’atenció a les víctimes de violència masclista com, per exemple, els SIAD, els SIE (Servei d’Intervenció Especialitzada) –en què també s’atenen els fills i filles de víctimes de violència masclista– i els centres d’acollida, entre d’altres dispositius.

“Reclamem que la Generalitat assumeixi els acords votats al Parlament contra la violència de gènere i que el govern de l’Estat continuï impulsant les mesures recollides en el Pacte d’Estat Contra la Violència de Gènere en diferents àmbits”, han llegit en el manifest, on han recordat que des de principis d’any 40 dones han estat assassinades a l’Estat espanyol.

Educació i polítiques d’igualtat d’oportunitats

També han posat l’accent en l’educació: “Calen apostes i accions fermes per una educació sexoafectiva que reverteixi el model de masculinitat imperant i apoderi les nenes i les dones”, han dit en el manifest.

Una altra de les reivindicacions ha estat el foment de polítiques d’igualtat d’oportunitats i d’inserció laboral, així com les de suport a la dependència, que consideren “imprescindibles i innegociables per alliberar la dona del cicle de violència i de la posició de ciutadanes de segona a la qual l’androcentrisme les aboca”.

El manifest ha estat llegit per la regidora de Feminismes i LGTBI, la socialista Jessica Revestido, acompanyada per les regidores Carme Madorell (Junts per Molins), Núria Garriga (ERC), Estefania Castillo (CUP), Ana Aroca (Molins Camina Podem) i Laia Cassauba (Cs). L’audiovisual també ha comptat amb la presència de la resta de regidores dones que formen el plenari: Ainoa García, Esther Espinosa, Marta Espona i Laia Juarros.

Minut de silenci presencial en record a les víctimes de violència masclista

A banda de la lectura telemàtica del manifest institucional, diferents regidors del consistori també han fet un minut de silenci aquest dimecres a les 12 del migdia a la plaça de l’Ajuntament per recordar les víctimes de violència masclista.

El minut de silenci s’ha fet presencialment a les 12 del migdia // Ajuntament

Notícies relacionades:

Recomanacions personalitzades