Molins de Rei controla la velocitat de transmissió de la Covid-19 per primer cop en sis setmanes

Aconseguir una Rt inferior a 1 és un dels objectius prioritaris dels experts. Tot així, algunes dades epidemiològiques com el risc de rebrot o la incidència acumulada encara són molt altes al municipi.

Evolució de la Covid-19 a Molins de Rei // Roger Cuartielles

Molins de Rei ha assolit durant la setmana de l’1 al 7 de novembre una de les fites principals defensada per la Generalitat de Catalunya durant els mesos de pandèmia: reduir la velocitat de transmissió (Rt) per sota de l’1.

Concretament, i segons les dades d’accés públic del departament de Salut, se situa al 0,98. Ho fa després de sis setmanes amb valors que superaven l’1. El darrer cop que Molins registrava un valor inferior va ser durant la tercera setmana de setembre, amb una Rt del 0,51.

Una velocitat de transmissió per sobre de l’1 indica que cada infectat transmet el virus a més d’una persona. Contràriament, si el valor se situa per sota de l’1, voldrà dir que cada persona amb el virus, de mitjana, el transmet a menys d’una persona. És en aquesta situació que els experts consideren que la pandèmia està sota control.

En el cas molinenc, un 0,98 de velocitat de transmissió significa, a efectes pràctics, que per cada 10 persones amb el virus a dia 7 de novembre, hi haurà 9 persones més infectades de mitjana cinc dies després, a dia 12 de novembre.

Per tant, baixa el ritme de propagació del virus en comparació amb èpoques anteriors. Però és cert que, tot i que la velocitat ha baixat de l’1, ho ha fet molt lleugerament. Un 0,98 és pràcticament un 1.

Mapa de la Rt de la Covid-19 a Catalunya, on Molins de Rei és un dels municipis inferiors a 1 // Generalitat de Catalunya

Una seixantena de positius

Tot i que algunes dades milloren, encara es registra una quantitat important de casos positius diagnosticats. Durant la setmana de l’1 al 7 de novembre se n’han registrat 59. Això conforma una millora respecte a la setmana anterior, quan els positius arribaven als 78.

Tanmateix, també s’han fet menys proves diagnòstiques. Se n’han realitzat un total de 441 PCR i 184 test antigènics ràpids, el que suma un total de 625 tests. Mentre que durant la primera setmana de novembre es realitzaven 810 PCR, gairebé el doble, i 143 tests ràpids, és a dir, un total de 953 proves.

I, tot i que s’han fet menys proves, el percentatge de resultats positius ha augmentat gairebé un punt respecte a la setmana anterior. Concretament, un 9,70% de les realitzades aquests darrers set dies són positives.

D’altra banda, la taxa de persones confirmades per cada 100.000 habitants, tant per tests antigènics com per PCR, se situa en 226, uns 73 punts per sota que la setmana anterior.

I pel que fa a les seves característiques, un 52,5% dels casos confirmats són dones i l’edat mitjana és de 41 anys.

Menys risc de rebrot i incidència acumulada

El risc de rebrot ha baixat gairebé 200 punts en comparació amb la setmana anterior, però se situa en 517. El departament de Salut considera de risc molt alt tots aquells municipis que superin els 100 punts. Per tant, la possibilitat que Molins de Rei pateixi un rebrot de Covid-19 encara es molt elevada.

Evolució del risc de rebrot a Molins de Rei // Salut

També ha disminuït la incidència acumulada, que també mesura la mitjana de positius per cada 100.000 habitants, però en aquest cas amb 14 dies de referència. Actualment és de 525 persones, mentre que la setmana anterior era de 544, gairebé 20 per sobre. Aquesta dada permet copsar una certa evolució de la pandèmia: s’està millorant, però encara s’està molt lluny dels objectius de control del virus.

Vuit persones ingressades

Continuen els ingressos hospitalaris a causa de la Covid-19. Durant set dies, vuit persones de Molins de Rei han hagut de ser hospitalitzades. I vuit més ho van haver de ser la setmana anterior. Això sí, no s’ha hagut de lamentar cap nova defunció.

Des de l’inici de la pandèmia s’han registrat a Molins de Rei 785 casos positius confirmats amb test. 597 persones han hagut de ser traslladades a llits de pacients crítics, tant de centres públics com de privats, i 36 persones han mort.

Comparativa amb Catalunya i el Baix Llobregat

Molins de Rei té un risc de rebrot menor que la mitjana catalana i comarcal. A Catalunya el risc se situa en 611 i al Baix Llobregat està en 584 punts.

Però la velocitat de transmissió del virus és lleugerament més alta al municipi molinenc. Al Baix Llobregat és de 0,94 i a Catalunya de 0,88.

Recomanacions personalitzades