Esther Espinosa: “Els infants tenen menys risc a l’escola que en un parc”

La regidora d’Educació de l’Ajuntament afirma que la tornada als centres educatius és segura i fa una crida a la responsabilitat de les famílies. En una entrevista a Viu Molins de Rei per valorar l’inici del curs escolar, Espinosa també demana reduir l’ús del cotxe a l’hora de recollir els infants per evitar aglomeracions i anuncia que es tallaran els carrers Pintor Carbonell i Rubió i Ors a les entrades i sortides de les escoles.

La regidora d’Educació, Esther Espinosa // Rut Font

Com han aplicat els protocols de la Generalitat?

Nosaltres només tenim competència a les escoles bressol i a l’escola de música. De fet, amb elles hem estat treballant durant tot l’estiu, tot i que amb les escoles bressol vam tenir un problema. Al juny ens va arribar el primer protocol del departament d’Educació que demanava desdoblar un grup classe de 20 alumnes en dues aules de 10.

Per complir-ho, vam decidir fer obres a totes les llars d’infants del municipi, tant si eren municipals com gestionades per empreses contractades per l’Ajuntament. Però a l’agost, quan ja havíem començat les obres, des de la conselleria va i ens envien una nova proposta en què diuen que les classes tornen a ser de 25 i que els grups han de ser bombolla.

De fet, el protocol que tenim ara ha sortit a principis de setembre i diu que finalment han de ser aules de 20. Però, és clar, com pots fer un desdoblament d’aules per garantir grups de 20 si alguns centres han rebut només un reforç de mig professor des de la Generalitat? Per a mi, el problema ha estat que hi ha hagut una manca d’informació i una barreja de protocols. Tot ha estat molt complicat.

Què han fet a les llars d’infants per garantir els protocols?

Hem fet separacions als patis, ampliat la zona dels lavabos perquè cada aula tingués el seu i també hem posat més taules a cada classe. Per altra banda també s’ha ampliat el personal, ja que cada aula ha de tenir una persona tutora i una altra de suport. Això es tradueix en un treballador més a la llar d’infants El Molí i un altre més al Rodó. A La Traca no ha estat necessari perquè hi ha hagut menys matriculacions i tenen un grup menys que el curs passat.

També cal dir que hi haurà personal de formació dual, que són persones que estan estudiant i que faran les pràctiques en aquests centres i per tant també hi faran tasques de suport.

I a l’escola de música, quines mesures han pres?

Doncs, a banda de totes les mesures de seguretat, des de l’Ajuntament els hem cedit la Sala Gòtica els divendres a la tarda perquè hi facin l’assaig de l’orquestra. Es tracta d’un equipament ampli que hem pensat que els podria anar bé per matenir les distàncies. També s’ha incorporat més personal. Si abans hi havia només una conserge, ara també hi haurà una administrativa que, juntament amb la conserge, també farà tasques d’ajudar a netejar els instruments.

No tenen competències en la gestió de les escoles de primària, però sí que disposen de cert marge de maniobra per poder prendre algunes mesures pel que fa a neteja, per exemple. Què han fet?

Hem ampliat el servei de neteja. Abans totes les escoles tenien servei de neteja un cop acabava l’activitat lectiva, però ara en tindran durant tot el dia. A més, s’han col·locat dispensadors i paper per eixugar-se les mans, que és millor que les màquines d’aire per evitar la propagació del virus. També hem posat un agent cívic a l’entrada de cada escola que vetllarà perquè es compleixin les distàncies de seguretat quan els infants siguin al carrer. En total s’han contractat 9 agents cívics per fer aquestes tasques.

De fet, a les entrades de les escoles també s’ha fet senyalització per recordar que cal mantenir les distàncies de seguretat. Per major seguretat també hi haurà voluntaris de Protecció Civil i es tancaran els carrers Pintor Carbonell i Rubió i Ors durant les entrades i sortides dels infants per garantir que hi hagi una major fluïdesa. També demanaria reduir l’ús del cotxe a l’hora d’anar a recollir els infants per evitar aglomeracions.

També s’ha parlat molt de la cessió d’espais municipals per a fer-hi classes. N’han hagut de cedir algun?

Sí, però no gaires. L’únic que ens ha demanat un espai municipal ha estat l’insitut Lluís de Requesens, que ens ha sol·licitat la zona esportiva Ricard Ginebreda per fer-hi Educació Física. També hi haurà equipaments que alguns centres faran servir puntualment per a fer-hi una sortida, però això ja es feia en altres cursos escolars.

Quant ha costat la tornada a l’escola a les arques municipals?

Això és molt relatiu. El cost de contractació del personal a les llars d’infants és de 48.000€ per curs. Les obres per adequar les escoles bressol ronda els 70.000€ i l’import de la neteja s’ha multiplicat per dos.

Parlant de costos, s’ha preparat algun pla de xoc per ajudar a sufragar les despeses de la tornada a l’escola a famílies que han perdut ingressos causa de la pandèmia, com s’ha fet a localitats com Sant Boi de Llobregat?

A l’àmbit de Serveis Socials s’està treballant molt per a les famílies que han perdut ingressos a causa de la Covid-19. Durant el primer confinament també vam preguntar als centres educatius si els calia més ordinadors o materials per als infants, però ens van dir que la Generalitat era qui ho gestionava.

Després de veure que no arribaven els ordinadors que havíen demanat, ens vam posar en contacte amb la Fundació Pere Tarrés perquè fes una aportació en ordinadors i nosaltres des de l’Ajuntament també en vam comprar 10. En principi ara hauria de estar tot cobert.

I què passarà amb les extraescolars, regidora?

Hi ha escoles que no en faran i d’altres que sí, cada centre ha decidit per compte propi. Tot el que facin serà amb grups bombolla.

És segura aquesta tornada a l’escola?

Sí, els infants tenen menys risc a l’escola que en un parc. Són grups tancats i estan controlats. A més, hi ha una persona de refèrencia del CAP a cada centre. Ara la feina és de les famílies, que han de prendre la temperatura als infants abans d’anar a l’escola i que hauran de signar un document de responsabilitat conforme es comprometen a no dur l’infant si no es troba bé. Entre tots hem de ser molt responsables i cívics.

Recomanacions personalitzades