Les escoles es preparen per obrir amb grups estables i patis sectoritzats

Els centres educatius perfilen els últims serrells de la tornada a l’escola enmig d’estrictes protocols i mesures de prevenció. Tot i així, els centres consultats per aquest mitjà veuen poc viable mantenir la ràtio que demana la Generalitat, que és de 20 alumnes per aula. “No podem garantir aquesta ràtio amb el personal que ens donen”, argumenten.

Mestres del Col·legi Virolai preparant les aules amb les distàncies pertinents // Cedida

Últims detalls per posar els centres educatius a punt de cara a dilluns. Mestres i professors encaren la recta final de preparació del curs atents a les directrius del departament d’Educació de la Generalitat i prenent mesures personalitzades en funció de l’organització de cada centre.

Per exemple, a l’escola Madorell l’entrada de l’alumnat es farà de manera esglaonada. Educació infantil entrarà a l’escola 10 minuts abans que Primària, i també per portes diferents. A tots ells se’ls prendrà la temperatura abans d’accedir a classe i se’ls posarà gel hidroalcohòlic.

El mateix sistema se seguirà a l’hora del menjador, en què l’alumnat hi entrarà per torns i en funció del grup classe estable fixat per evitar contactes. L’entrada esglaonada també servirà per desinfectar espais.

Al Col·legi Virolai mantindran la mateixa filosofia i també augmentaran el personal de neteja per desinfectar més el centre. Les entrades dels alumnes també es faran esglaonades: “Si abans teníem dos punts d’entrada, ara en tindrem quatre”, explica el director, Daniel Rius.

Una altra de les mesures preses, tant al Madorell com al Virolai, ha estat dividir el pati en sectors. En paraules del director de l’escola Madorell, Xavier Obiols, “a cada grup li tocarà un sector del pati diferent cada setmana i s’aniran rotant”. L’objectiu és evitar que a l’hora de l’esbarjo es puguin trencar els grups estables fixats –que corresponen a cada grup classe– i que la barreja d’alumnes de diferents cursos pugui ser un caldo de cultiu per a possibles contagis.

Per garantir una major traçabilitat del virus, cada centre també ha designat un responsable de la Covid-19, una figura que acostuma a recaure en els directors de centre i que vetllarà pel compliment de totes les mesures de prevenció.

“Hem de garantir que les escoles són espais segurs al màxim”, subratlla Rius. Serà obligatori l’ús de la mascareta a l’aula a partir dels 6 anys. També s’ha habilitat un espai ventilat per portar-hi els alumnes que donin positiu: “L’objectiu és aïllar de seguida els positius que detectem”.

[Viu Molins de Rei és possible gràcies a la comunitat de socis que donen suport al periodisme de km 0 que informa del que passa al costat de casa]

Els centres educatius han habilitat diferents punts d’entrada per evitar aglomeracions d’alumnat // Cedida

Veuen poc viable mantenir la ràtio que demana la Generalitat

Un cop a l’aula, la intenció és que els alumnes es mantinguin en grups estables que no canviïn d’espai durant el dia, excepte a les hores del pati i del menjador, i que només estiguin acompanyats del mestre tutor de la classe i d’un docent de reforç. Així, si algú donés positiu a l’aula, només caldria aïllar un sol grup i no tota l’escola.

La conselleria d’Educació va fixar al juliol una ràtio de 25 alumnes per aula, però recentment l’ha canviada a 20. Una modificació que els centres consultats per aquest mitjà ara veuen impossible d’assumir.

Des de l’escola Madorell, Obiols explica que no podran mantenir una ràtio a 20 perquè “en ser una escola d’una línia i de 25 alumnes per aula, redistribuir grups implicaria barrejar nivells”. A més, retreu que el departament tampoc hagi destinat més professorat al centre per a fer-ho possible.

El mateix els passa al Col·legi Virolai, en aquest cas concertat: tampoc veuen factible mantenir la ràtio a 20 alumnes: “Necessitaríem quatre professors més per poder-ho fer i la conselleria només ens n’ha donat un”, critica el director gerent de l’escola, Francesc Xavier Rodríguez, que admet que la comunitat educativa se sent “desinformada”.

En paraules d’Obiols, “no pot ser que ens assabentem de les mesures que pren la conselleria pels mitjans de comunicació i que hàgim de fer reunions amb les famílies per desmentir mesures com les ràtios, que en molts centres no es podran complir”.

Una aula de l’escola Madorell el final de curs passat // Arxiu Viu Molins de Rei

L’interrogant de les extraescolars

L’altre interrogant és el funcionament de les activitats extraescolars. Després de la compareixença del conseller d’Educació aquest dilluns, la intenció de la conselleria és permetre-les sempre que es garanteixin les distàncies de seguretat, tot i que mestres i professors també ho veuen complicat.

Tot i així, des del Col·legi Virolai per exemple se seguiran oferint les extraescolars aquest curs. “Les extraescolars esportives que fem en col·laboració amb altres entitats del municipi segueixen protocols de prevenció molt estrictes”, subratllen des del centre, on també s’intentaran fer excursions de proximitat.

La voluntat dels centres és que, malgrat la pandèmia, l’escola i l’entorn educatiu no formal puguin ser el màxim de presencials i vivencials possibles pel bé de l’aprenentatge de l’alumnat.

[Si t’ha resultat interessant aquest reportatge i vols que Viu Molins de Rei segueixi fent periodisme de proximitat, fes-te soci del diari]

Recomanacions personalitzades