El parc de bombers de Sant Feliu tanca durant més de 16 hores per casos sospitosos de Covid-19

El parc va prendre la decisió d’enviar els bombers a casa després que haguessin compartit torn de treball amb dos auxiliars forestals que havien tingut contacte directe amb una persona positiva per Covid-19.

Bombers de Sant Feliu // Arxiu

El parc de bombers de Sant Feliu de Llobregat ha aturat totalment la seva activitat durant gairebé 17 hores. Es tancava el passat dimecres les 17.45 de la tarda i no tornava a obrir fins ahir a les 10.30 del matí. La raó és que dos auxiliars forestals, que treballen amb els bombers durant la campanya d’estiu, van comunicar que havien tingut contacte directe amb una persona positiva per Covid-19. El parc va decidir, aleshores, que els dos torns que havien estat amb aquestes persones ‘sospitoses’, és a dir, un total de 14 bombers i tres auxiliars, havien de marxar i aïllar-se a casa.

Un dels bombers amb què aquest digital s’ha posat en contacte denuncia que “el parc no s’hagués hagut de tancar si se’ls haguessin fet les proves” de detecció del virus a les dues persones que havien estat en contacte directe amb el positiu. En aquest sentit, lamenta que el parc, tot i tenir servei d’emergències mèdiques, no els pugui realitzar aquest tipus de tests, sinó que ho hagin de fer els Centres d’Atenció Primària (CAP). Fonts properes a l’organització del cos donen suport a aquesta versió i es pregunten per què Bombers no té la potestat per realitzar proves PCR.

“No sé per què no s’ha actuat més ràpid”, ha reflexionat el bomber. “Ens sorprèn que ens derivin als nostres CAPs”, assegura. “Que un servei d’emergència, essencial, hagi de tancar, em dol”, ha destacat. Segons indica, tot i que no ho ha deixat d’intentar de forma telefònica, des que el van aïllar no ha pogut posar-se en contacte amb el seu CAP per realitzar-se les proves.

Tres dies d’afectació, com a mínim

Fonts procedents del cos de bombers expliquen que, efectivament, els dos auxiliars en qüestió estan pendents que Salut els realitzi les proves adients i que, en principi, haurien de rebre els resultats al llarg del dia d’avui. Això conforma una afectació de la feina de, com a mínim, tres dies.

Durant la tarda i la nit de dimecres, en què el parc no va poder romandre operatiu, les fonts properes al cos asseguren que es va habilitar el parc de bombers voluntaris de Sant Vicenç dels Horts amb una dotació de tres bombers de guàrdia. També van reforçar el parc de bombers de Martorell per poder actuar si hagués calgut. Tot i això, el bomber lamenta que si s’hagués produït un incendi, el servei “s’hagués retardat”.

Per poder tornar a habilitar el parc, d’altra banda, una empresa de neteja el va desinfectar a les 6 hores del matí d’ahir, de forma que, a les 10.30 hores ja quedava operatiu, tot i que amb menys efectius de l’habitual.

Dos torns absorbeixen la feina dels grups afectats

Els bombers es reparteixen la feina en quatre grups que treballen en torns de 24 hores. Per tant, cada torn treballa un dia sencer i després en descansa tres. A Sant Feliu de Llobregat els grups són l’A, el B, el C i el D. Els torns que han tingut contacte amb les persones sospitoses són l’A i el C. La seva feina la cobriran, segons ha informat el departament de premsa de Bombers de la Generalitat, els companys dels grups B i D.

Aquesta situació s’allargarà fins que els professionals dels torns afectats tinguin el resultat de la PCR. Per tant, durant la nit de dimecres, tot el dia d’ahir i, probablement, gran part d’avui, només hi haurà tres efectius de guàrdia. En aquest sentit, el bomber amb què Viu Molins de Rei es posa en contacte pateix pel fet que no es pugui complir la ràtio de sis bombers mínims per cada torn.

Efectius insuficients

Tenint en compte que el parc de bombers de Sant Feliu de Llobregat dóna servei a un total de 200.000 persones, el bomber assegura que els tres professionals “faran el que podran”, però assumeix que no són efectius suficients.

No és el primer cop que els bombers denuncien falta d’efectius. El 2019 ho van fer i aquest digital ho va recollir en un reportatge. Segons assegura el bomber en declaracions al Viu Molins de Rei, a banda d’aquest entrebanc, la situació ha millorat molt des d’aleshores.

Notícies relacionades:

Recomanacions personalitzades