Molins de Rei multiplica per 10 els positius de coronavirus en l’última setmana

El municipi va registrar 30 positius la setmana passada quan l’anterior només n’havia registrat tres. Les dades no quadren amb les que té l’Ajuntament. Segons el consistori, Salut els ha dit aquest dilluns que només hi ha hagut 9 positius en les dues últimes setmanes.

Evolució de positius des de principis de juny a Molins de Rei // Dades Obertes Generalitat

Repunt de positius de Covid-19 a Molins de Rei. En una setmana de diferència, els positius de coronavirus s’han multiplicat per 10. En xifres públiques del departament de Salut al portal Dades Obertes, la localitat ha registrat aquesta última setmana 30 positius mentre que en l’anterior el municipi només n’havia comptabilitzat tres.

Les xifres d’aquesta última setmana multipliquen de llarg la quantitat de persones positives que hi havia a Molins de Rei des de principis de juny, que fins la setmana passada eren de 16 positius. Per això, preocupa aquest repunt de 30 positius en els últims set dies, que doblen la quantitat de les dades acumulades en l’últim mes i mig.

De fet, mirant els gràfics s’observa que el canvi de tendència en l’evolució de la pandèmia al municipi va arribar sobretot dimarts passat, quan després de quatre dies de treva i de jornades amb xifres de positius molt baixes, el municipi va registrar en un sol dia set positius. Una xifra que no es veia des del maig i que també es va mantenir l’endemà, dimecres passat, quan es van detectar set positius més.

Però, si semblava que la xifra de positius no augmentaria més, dijous va tornar a créixer i va arribar fins a la desena de persones contagiades. Una dada que també feia temps que no es veia a Molins de Rei.

Des de dijous sembla que la tendència a l’alça de positius s’ha relaxat, tot i que divendres encara es van detectar cinc persones més amb el virus i dissabte es va comptabilitzar un altre nou positiu.

Si les dades es desgranen per sexes, les dones tornen a ser les més afectades per la pandèmia. En xifres del portal de la Generalitat, de la trentena de nous contagis d’aquesta última setmana 20 són dones i 10 són homes. Dels 46 positius que s’han  detectat al municipi des de principis de juny, la majoria també han estat més dones que homes: 30 davant de 16.

De la trentena de nous positius, 20 són dones i 10 són homes // Dades Obertes Generalitat

L’Ajuntament només té constància de 9 positius

Les dades desconcerten el govern municipal, que fins aquest dilluns només tenia constància de nou positius al municipi segons les dades que el personal de la conselleria de Salut diu que els ha facilitat aquest mateix dilluns. Creuen que la variació de dades s’explica perquè el departament només els fa arribar els PCR positius -que coincideixen amb els nou que els havien dit-, però no els resultats dels tests ràpids, que sí que apareixen al portal i que sumats als nou arriben a la trentena.

Per això, des de l’administració local tornen a demanar al departament d’Alba Vergés que sigui transparent amb les dades i que no faci un ball de xifres entre el que diuen els seus tècnics als ajuntaments i el que publiquen al portal de dades obertes de la Generalitat.

“Es torna a produir el que ens passava al març, que les dades transmeses en les comunicacions personals no coincideixen amb les publicades i no pot ser que hàgim de destinar més esforços a desmentir o a contrastar dades que a lluitar contra la pandèmia”, ha lamentat l’alcalde, Xavi Paz, a Viu Molins de Rei.

El màxim responsable municipal també ha explicat que en funció de l’evolució de les dades decidiran si prenen mesures excepcionals els propers dies com podria ser el tancament de determinats espais municipals. De moment, des de l’Ajuntament només s’ha decidit restringir les visites de familiars a la llar de gent gran per evitar possibles contagis.

També s’ha augmentat la vigilància per part de Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana per vetllar que tothom compleixi amb la obligatorietat de dur mascareta i de respectar les distàncies de seguretat: “Des del consistori fem una crida a la responsabilitat ciutadana”, conclou Paz.

Recomanacions personalitzades